Super Sveta e prima în semifinale la Singapore! Aga și Karolina se vor lupta în meci direct pentru al doilea loc în Grupa Albă

Adrian Țoca | 27 octombrie 2016

Svetlana Kuznetsova a învins-o și pe Karolina Pliskova (3-6, 6-2, 7-6) și s-a calificat deja din grupe. Învinsă de Radwanska, Garbine Muguruza devine prima jucătoare eliminată.

Cum ai reușit să întorci încă o dată, să reziști și să câștigi? Joc din inimă! Răspunsul la interviul de pe teren dat de Kuznetsova, imediat după monstruoasa victorie din meciul cu Pliskova ar trebui să ne ajungă. Când toate celelalte argumente sunt depășite, când am amintit de prea multe ori despre turul de forță făcut de Kuznetsova în ultimele zile și săptămâni, când am obosit să ne mai întrebăm cum e posibil, răspunsul final e cel dat de Svetlana. Ultima venită la Singapore e prima calificată în semifinale, dar la ce s-a văzut pe teren, nici nu putea fi un rezultat mai just din Grupa Albă.

După ce a revenit de la minge de meci cu Agnieszka Radwanska, Svetlana Kuznetsova a mai întors un meci teribil de dificil și de dramatic, poate chiar mai bun decât cel cu Aga. La 31 de ani, rusoaica găsește câte ceva din cel mai bun tenis al ei săptămâna aceasta, la nouă ani distanță de momentul în care încheia sezonul pe locul 2 în lume și la șapte distanță de cel de-al doilea și ultimul ei titlu de Grand Slam, Roland Garros 2009.

De înțeles și pe undeva previzibil, Sveta a început cu picioarele moi și a fost dominată de Pliskova în primul set, în ciuda unui procentaj de doar 34 la sută pe primul, dar cu opt puncte din zece câștigate la fileu. “La început de meci, aveam starea aceea în care îmi cam era milă și înțelegere pentru mine, pentru tot ce s-a întâmplat în ultimele zile. Așa ceva nu trebuie să se întâmple însă, ca jucător de tenis. Orice s-ar întâmpla, nu poți să ieși și să zici: sunt obosită, azi nu lucrez”, a explicat Kuznetsova, adăugând la muntele de vorbe înțelepte spuse de când e în tur. “Mi-am zis să termin cu prostiile și să mă concentrez. M-am concentrat pe puncte și am făcut un break. Apoi am văzut-o și pe ea având dubii. Deja eram pe picior de egalitate”. Dominația Svetei s-a transformat în 10 game-uri într-un interval de 13 jucate. Lucrând cu mare grijă punctele și alergând-o pe Pliskova pe tot terenul, rusoaica s-a desprins la 4-1 în decisiv, făcând mari daune pe serviciul tot mai ezitant al acesteia, pe care a produs adesea retururi direct câștigătoare. Karolina a explicat ulterior că s-a resimțit un pic la umăr și de aceea cifrele ei pe serviciu au fost așa de slabe. În plus, returul Svetei a fost lung și bine plasat chiar și când primul a intrat.

Dar, în ciuda evoluției scorului, Karolina nu juca deloc rău, ba chiar arăta ca și cum n-ar fi ieșit din meci, ca și cum ar putea porni oricând un comeback, așa cum făcuse cu Muguruza, în prima etapă. Și da, povestea s-a repetat aproape până la capăt. De două ori a recuperat Pliskova break-ul, cu câteva mingi jucate extraordinar. În momente în care se lovea năpraznic de pe ambele părți, Kuznetsova s-a apropiat la două puncte de meci, dar a intrat apoi într-o spirală neprevăzută: a făcut cel mai slab game al turneului la 5-5 și a lăsat până în ultimul moment trezirea, când Pliskova ajunsese ea la două puncte de meci. Aici a avut Sveta nevoie de toată experiența posibilă să joace inteligent punctul de la 6-5, 30-0 și să evite căderea completă. Vechea Kuzi ar fi pierdut, probabil, dar varianta din această săptămână e decisă să șteargă amintirile apucăturilor mai proaste. Când a făcut rebreak-ul, meciul primise ce merita: un tiebreak în decisiv.

Care tiebreak a venit cu propria lui poveste. Kuznetsova s-a desprins la 6-3, dar s-a văzut egalată de Pliskova, care a jucat cu un sânge rece fantastic mingile de meci și care s-a deplasat tot mai bine, aducând aminte de forma de la US Open. Era nevoie de o lovitură măiastră pentru a pune capăt unui astfel de show, iar Svetlana are, slavă Domnului, de unde să aleagă. Un backhand super a încheiat spectacolul și a adus-o iar în centrul aplauzelor, în vreme ce Karolina părăsea sala bătând palma cu spectatorii. Ceva mai târziu, victoria Agăi a scutit-o pe Kuznetsova de emoții. Pentru prima dată în carieră, rusoaica trece în semifinalele Turneului Campioanelor.

Pliskova, în schimb, are de jucat acum un meci de semifinale sau vacanță cu campioana de anul trecut, Agnieszka Radwanska. Din acest punct de vedere, Grupa Albă are parte de o variantă mult mai simplificată a cursei pentru calificare, dat fiind că o jucătoare e deja eliminată, iar alta, deja calificată.

La primul lor meci după ce s-au întâlnit tot în Singapore, în semifinalele de anul trecut, Aga și Garbine au reluat lucrurile de unde le lăsaseră. Meciul a semănat destul de mult ca direcție și s-a rezumat la inabilitatea Muguruzei de a ieși din pânzele țesute de Radwanska. Doar într-un segment din setul 1 a reușit să o copleșească pe poloneză cu forța, dar în rest a fost manevrată pe teren de combinațiile istețe ale acesteia. Aga a reușit s-o lobeze adesea perfect pe Garbine și a chemat-o la fileu cu scurte care au secat-o de energie. Văzut de foarte aproape, diferența e că înțelegi mai clar cât de mult te pot taxa din punct de vedere fizic raliurile purtate cu Radwanska în condițiile acesteia. Ocupată să surprindă cât mai multe lucruri, transmisia TV nu-ți dă ocazia să vezi cum, de exemplu, Muguruza avea ceva probleme în a-și regla respirația.

Aga și-a desăvârșit opera în tiebreakul primului set, apoi a lovit la 3-3 în al doilea, făcând break-ul decisiv. O victorie foarte mulțumitoare pentru ea, iar la finalul ei am aflat și ce înseamnă pentru o jucătoare să-și domolească entuziasmul și adrenalina după un astfel de meci. “Cam patru, cinci ore” a spus Aga, când a fost întrebată de cât timp are nevoie ca să se liniștească. O liniște de care are acum nevoie și Garbine; ea pune punct unui sezon dulce-amărui. Nimic nu-i va lua bucuria câștigării primului Grand Slam, dar titlul de la Paris a pornit o lungă mahmureală, pe care va avea ocazia s-o corecteze în intersezon. 

Fotografii: Jimmie48Photography

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi