Stefanos Tsitsipas triumfă la Monte Carlo, câștigă primul său trofeu Masters

Radu Marina | 18 aprilie 2021

Stefanos Tsitsipas a reușit să câștige primul său titlu într-un turneu Masters după victoria, 6-3, 6-3, obținută în finală în fața lui Andrey Rublev.


Stefanos Tsitsipas a reușit să câștige primul său titlu într-un turneu Masters după victoria, 6-3, 6-3, obținută în finală în fața lui Andrey Rublev.

Tsitsipas pierduse precedentele două finale Masters jucate (Rogers Cup 2018, Madrid 2019), dar devine acum al doilea câștigător în premieră de Masters din acest sezon, după ce în urmă cu câteva săptămâni Hubert Hurkacz își trecea în cont trofeul de la Miami.

Titlul de la Monte Carlo este al 6-lea pentru grec și cel mai important de la câștigarea ATP Finals în 2019. Stefanos rupe astfel seria de trei finale pierdute consecutiv (Dubai 2020, Hamburg 2020, Acapulco 2021) și urcă pe primul loc în clasamentul ATP Race, acolo unde e urmat de învinsul său din finală. 

,,Consider această săptămână cea mai bună din viața mea”, a spus Tsitsipas la finalul meciului cu Rublev. Și nu e deloc departe de adevăr. În drumul către unul dintre cele mai inaccesibile trofee din ultimul deceniu, grecul a fost imperturbabil, fără niciun fel de emoție de la primul meci până la ultimul. A trecut pe rând, fără să piardă vreun set, de Karatsev, Garin, Davidovich Fokina, Evans și Rublev. 

E drept, traseul său nu se compară cu al lui Rublev, care a avut misiunea cea mai grea și a avut parte de un alt tip de adversari – Caruso, Bautista Agut, Rafa Nadal, Ruud. Grecul a profitat la maximum de această diferență și a arătat mai proaspăt și mai lucid în ce privește planul de joc.

Rublev rămâne cu o altă săptămână extraordinară, reconfirmând că este, la ora actuală, unul dintre cei mai în formă jucători. Săptămâna lui a însemnat câteva răspunsuri frumoase la multe întrebări care-l măcinau (în special prin victoriile cu Bautista Agut și Rafa), dar și cu o nouă bornă bifată în cariera lui, aceasta fiind prima lui finală Masters – cel mai probabil, prima dintr-o serie rezonabil de lungă.  

Revenind acum la finala propriu-zisă, n-a fost un meci spectaculos, cât mai degrabă unul în care jucătorul dominant a venit cu o tactică suficient de bună încât să-l facă pe Rublev să aibă dubii și să greșească mult. 

Esența jocului lui Andrey e în forehand; de acolo pornesc sau, din contră, se opresc, multe. E un jucător muncitor, acoperă remarcabil terenul și s-a dezvoltat incredibil de mult pe plan mental și fizic, capitole la care avea minusuri față de colegii săi de generație. Dar forehandul său accelerat, maniera în care conduce punctul cu această lovitură și avantajele pe care și le crează doar cu lovitura de dreapta sunt imense. 

Când pierde acest avantaj – iar Tsitsipas exact asta a avut în minte – tenisul lui nu mai e la fel de incisiv. Pentru cum a arătat rusul în această finală – șters, stând mai mult în defensivă decât în atac, fără un reper clar și dezordonat în joc – vinovatul principal e Stefanos, care i-a luat la țintă reverul, adică o lovitură bună, dar nu extraordinară dacă o compari cu lovitura de forehand a rusului, a dirijat toate atacurile spre rever și nu i-a oferit timp pentru nimic. Nici să-și gândească mai bine atacurile (are nevoie de timp când face asta cu reverul), nici să se mute să lovească cu forehandul invers. 

La toate astea se adaugă și situația complet nouă în care s-a găsit Rublev – prima lui finală Masters – dar și faptul că a ajuns aici după un parcurs remarcabil și consumator de resurse, eliminând în drumul către finală doi jucători extraordinari – unul dintre ei cel mai mare jucător din istoria acestui sport pe această suprafață, celălalt fiind Roberto Bautista-Agut, un excelent jucător, greu de scos de pe teren când e în formă. 

În partea cealaltă, pentru Tsitsipas lucrurile au fost mai limpezi. Mai experimentat și cu destule resurse rămase, lui Stefanos i-a fost mult mai ușor să aplice planul, să se gândească la cum să fie cât mai incomod pentru adversar. A avut confortul că, indiferent de dinamica pe care ar căpăta-o meciul, are energie, resurse și poate întoarce oricând. A fost momentul potrivit pentru el, iar cu acest prim titlu de Masters dat la o parte de pe lista obiectivelor, va fi mult mai interesant de văzut ce va face și cum va curge sezonul grecului – de mult timp indicat drept un candidat principal la un prim titlu de Grand Slam.

https://twitter.com/TennisTV/status/1383781451171172355?s=20

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi