Stefanos Tsitsipas nu-i lasă nimic lui Jannik Sinner, ne arată un nou nivel. Și va fi greu de oprit în semifinalele AO2022

Andrei Năstase | 26 ianuarie 2022

„Float like a butterfly, sting like a bee”. Marele Ali ar fi continuat cu „The hands can’t hit what the eyes can’t see”, și ăsta trebuie să fie rezumatul poetic al meciului făcut de Tsitsipas.

Stefanos Tsitsipas impresionează, trece în mare viteză de Jannik Sinner și ridică ștacheta: parcă nimeni n-a jucat așa de bine pe tabloul masculin cum a făcut-o el azi, într-un 6-3, 6-4, 6-2 care-a semănat pe alocuri cu un clip de highlights.

Tsitsipas s-a calificat în a cincea lui semifinală de Grand Slam. Și a treia la Melbourne.

Float like a butterfly, sting like a bee”. Marele Ali ar fi continuat cu „The hands can’t hit what the eyes can’t see”, și ăsta trebuie să fie rezumatul poetic al meciului făcut de grec.

Pentru că nu ne amintim când sau dacă l-am mai văzut pe Stefanos Tsitsipas jucând atât de curat. L-am mai văzut lovind și atacând impresionant în diferite pasaje, n-am uitat încă revenirea lui de la 0-2 la seturi cu Nadal, reținem și victoriile pe care le-a obținut cu Djokovic și Federer. Și nu-l comparăm pe tânărul Jannik Sinner cu ei. Însă nu știm dacă l-am văzut pe Tsitsipas să stea în zonă – în tunel, dacă preferi – de la prima la ultima minge într-un meci trei din cinci. L-am văzut azi și ne considerăm norocoși.

Înaintea meciului, în acel predictor afișat de cei care se ocupă de producția AO, Sinner primea 52% , față de 48% pentru Tsitsipas. N-avem de unde ști precis, dar speculăm că procentele s-au inversat foarte repede, când grecul a închis primul game cu forehand-ul lui din alergare. N-a fost nimic greșit în crosul scurt găsit de Sinner. Însă când Stefanos a tăiat calea mingii pentru a o lovi din urcare, din afara careului de dublu și decisiv, senzația a fost că suntem undeva pe finalul setului trei. Așa de intens a început grecul. La fel a și continuat. A lovit 65% (!) dintre mingile lui Sinner din urcare, le-a lovit și de la nivelul umărului când a fost nevoie, dar le-a lovit pe toate de parcă ar fi venit cu încetinitorul spre el.

Așa de repede s-a mișcat și atât de hotărât a fost azi Tsitsipas, un tip ajuns la Melbourne ca un pachet-surpriză: nici măcar el și echipa lui nu știau cum va rezista cotul lui după operația pe care a făcut-o la finalul sezonului trecut. Ei bine, pachetul-surpriză a devenit reperul acestui Australian Open: tocmai am văzut cel mai solid tenis de pe tabloul masculin.

Grecul, favorit 4 la Melbourne, a convertit toate cele 4 mingi de break avute. N-a dat la schimb nici măcar o șansă pe propriul serviciu – și nu pentru că Sinner ar fi jucat rău. N-a fost asta. Italianul a avut și el un meci bun, raportul dintre winners (18) și greșelile neforțate (22) a fost respectabil, procentele la serviciu au fost solide; nici măcar la retur n-a avut o zi off. Cu toate astea, a câștigat o singură dată mai mult de două puncte pe serviciul advers. Și ăsta e meritul lui Tsitsipas, care n-a servit decât 4 ași, dar s-a repezit cu dreapta în mai toate retururile italianului.

Cu 30 de lovituri câștigătoare și multe altele care l-au forțat pe Sinner la eroare în acest meci de doar două ore, grecul a fost de neatins: mult mai agresiv, mult mai intens și cu adevărat inspirat.

Dacă apare în aceeași dispoziție la semifinala de vineri, va fi greu de oprit. Indiferent dacă adversar îi va fi Medvedev sau Felix Auger-Aliassime.

https://twitter.com/AustralianOpen/status/1486246473297711106?s=20
https://twitter.com/AustralianOpen/status/1486239593263423489?s=20
https://twitter.com/AustralianOpen/status/1486220095273816064?s=20


Suntem singurul site de sport din România cu interviuri exclusive cu jucătorii români la majoritatea turneelor de Grand Slam. Dacă apreciezi articolele și analizele 30-0, precum și interviurile exclusive cu jucătorii români, susține-ne cu un abonament la 30-0+, alegându-și unul dintre pachetele disponibile AICI. Ai acces la mai mult conținut exclusiv, doar pentru abonați (plus alte surprize frumoase), și ne ajuți astfel să facem un jurnalism mai valoros și mai cuprinzător pe 30-0 și în toate proiectele noastre.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi