Stefanos Tsitsipas câștigă un meci foarte bun cu Jannik Sinner, merge în sferturi la Australian Open

Radu Marina | 22 ianuarie 2023

Tsitsipas merge în al patrulea său sfert de finală la Melbourne, folosindu-se de experiența sa superioară pentru a răzbi în decisivul cu Sinner.

Deși a fost departe de dramatismul și intensitatea întâlnirii Murray – Kokkinakis, care rămâne, momentan, cel mai bun meci jucat până acum la această ediție a AO23, întâlnirea dintre Stefanos Tsitsipas și Jannik Sinner a oferit foarte multă calitate: a fost genul de meci în care s-a lovit bine, fără rețineri, cu intenții precise: fiecare a încercat să-l prindă pe picior greșit pe celălalt.

Meciul a fost câștigat de Tsitsipas, care și-a păstrat sângele rece în decisiv: 6-6, 6-4, 3-6, 4-6, 6-3. Că Tsitsipas a izbăvit în final nu e surprinzător: diferența de vârstă dintre grec și Sinner e de trei ani, iar această diferență de experiență s-a simțit atunci când a contat, în începutul decisivului. Sinner a clipit, s-a îndoit pentru câteva minute, Tsitsipas a profitat, a făcut break-ul şi a fugit cu victoria. 

Italianul Sinner, un jucător care are multe de oferit în anii ce vor urma, reușise să relanseze meciul – jucând foarte convingător timp de două seturi -, doar că, spre deosebire de Tsitsipas, încă nu are stabilitatea necesară acestor meciuri mari. A jucat meciuri dure în faze importante, a fost excelent, în dese rânduri, în partidele de cinci seturi, dar până acum nu a găsit calea de-a merge până la capăt în ocaziile cu adevărat importante: a pierdut cu Alcaraz la USO 2020, deși a condus cu 2-1 la seturi și a avut mingi de meci; a pierdut cu Djokovic la Wimbledon 2020, deși a condus cu 2-0 la seturi. 

La rândul lui, și Tsitsipas a pierdut multe astfel de meciuri grele în Slamuri (care l-au devastat într-un fel sau altul), până a ajuns în poziția de a le câștiga. Și calitatea de a câștiga meciuri dure e parte din acest proces de evoluție prin care trebuie probabil să treacă și Sinner; pentru că el încă se formează ca jucător, încă experimentează cu stilul lui de joc.

Pe tot parcursul primei săptămâni, Tsitsipas a navigat remarcabil prin traseul său: și-a făcut treaba bine, a stat puțin pe teren și n-a cedat set până acum. În primă fază, părea că va face același lucru și cu Sinner, câștigând primele două seturi jucând bine când a trebuit și fiind mereu jucătorul care agresează. În partea cealaltă, Sinner a stat prea des și prea mult în defensivă – italianului îi place mai mult să contreze, să lovească din alergare, să transforme defensiva în atac -, iar un astfel de plan nu poate avea succes întotdeauna. Cel puțin nu când ai în față un jucător ca Tsitsipas, al cărui tenis e, în esență, foarte agresiv, avântat, el căutând mereu să atace și să vină peste adversar. 

Statistic, Sinner a fost jucătorul mai agresiv (54 vs. 48 la lovituri direct câștigătoare), dar agresivitatea nu se exprimă doar în numărul de winners. Per total, tendința de a fi agresiv, de a întâmpina rapid mingea și de a se duce spre adversar a fost la Tsitsipas, nu la Sinner. Când Sinner a intrat mai mult în teren și a putut face diferența mai rapid, s-a schimbat și meciul.

Cu primele două seturi pierdute, Sinner n-a avut de ales și a trebuit să schimbe lucrurile, altfel meciul s-ar fi terminat rapid pentru el. Schimbarea a părut a fi la nivelul poziționării în teren, el făcând câțiva pași în teren, care i-au permis să preia mai des controlul și să dicteze. Când a reușit să facă asta, au apărut și șansele. Iar când au apărut șansele, a apărut și încrederea că face bine ce face: a jucat și mai apăsat, mai hotărât și a evitat să se mai lase plimbat de Tsitsipas dintr-o parte în alta a terenului. 

În felul acesta, dinamica jocului s-a schimbat. Italianul a câștigat setul trei, a început la fel de puternic și setul patru, și a reușit să-l ducă pe grec într-un decisiv care-a început echilibrat. Însă Tsitsipas era deja avertizat de pericol. Și-n momentul în care a simțit cel mai mic dubiu venind dinspre adversar, a punctat: Tsitsipas a făcut break-ul în game-ul cinci, pe fondul ulor erori simple ale lui Sinner, iar acel break a fost suficient pentru ca Stef să avanseze în sferturi.

Pentru o nouă semifinală la Australian Open, Tsitsipas trebuie să treacă de surprinzătorul ceh Jiri Lehecka, jucător de 21 de ani care s-a calificat în premieră într-un sfert de Slam. Lehecka, care a jucat finala Next Gen Finals sezonul trecut, face un turneu incredibil: i-a învins deja pe Borna Coric, pe Chris Eubanks, Cameron Norrie și Felix Auger-Aliassime. 

https://twitter.com/AustralianOpen/status/1617138057886552071?s=20&t=v78dGh7Fi0m1ZdNHYm0DPA
https://twitter.com/AustralianOpen/status/1617137713861246977?s=20&t=v78dGh7Fi0m1ZdNHYm0DPA
https://twitter.com/AustralianOpen/status/1617135172121395201?s=20&t=v78dGh7Fi0m1ZdNHYm0DPA


Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi