Stefanos Tsitsipas câștigă finala cu Davidovich Fokina, își apără trofeul la Monte Carlo și se anunță unul dintre oamenii cheie pe zgură

Radu Marina | 17 aprilie 2022

Pe zgură, senzația e că Tsitsipas plutește, ajunge în cele mai potrivite poziții de lovire și găsește mai bine ca pe orice altă suprafață acel echilibru defensiv-ofensiv sau trecerea de la atac la apărare.

Stefanos Tsitsipas l-a învins, 6-3, 7-6 în finala turneului de la Montecarlo (ATP 1000) pe spaniolul Alejandro Davidovich Fokina și și-a apărat astfel trofeul câștigat anul trecut.

În felul acesta, Tsitsipas își trece în cont al doilea titlu Masters al carierei și ajunge la 10 victorii consecutive la Monaco. Grecul devine doar al șaselea jucător din istoria tenisului care se impune de două ori la rând la această competiție, după Rafael Nadal, Juan Carlos Ferrero, Thomas Muster, Bjorn Borg și Ilie Năstase. 

Cu acest trofeu, al patrulea obținut pe zgură, Tsitsipas ajunge la 8 titluri ATP în total și devine unul din puținii jucători în activitate cu cel puțin două turnee Masters câștigate, ceilalți fiind Nadal, Djokovic, Federer, Murray, Medvedev și Zverev. 

Pe tot parcursul săptămânii de la Monte Carlo, grecul a reușit să-și facă viața ușoară în mai toate meciurile pe care le-a jucat – începând cu Fognini, Djere, Zverev și acum Fokina – cu o mică excepție care l-ar fi putut costa turneul. În sferturile de finală cu Diego Schwartzman, grecul a condus cu 6-2, 5-2, ca apoi să fie dus în decisiv, unde a fost condus cu 4-0. De la acel moment au urmat șase game-uri consecutive câștigate de Stefanos, care și-a asigurat astfel o nouă întâlnire în semifinale cu Alexander Zverev. Împotriva acestuia, Tsitsipas și-a menținut dominația din head-to-head cu un scurt 6-4, 6-2, după o evoluție incredibil de curată, câștigând acum șapte din cele zece meciuri jucate contra neamțului. 

Cu victoria clară în fața lui Zverev, Tsitsipas s-a reîntors în finala din Principat unde a dat peste spaniolul Alejandro Davidovich Fokina, fără dubii, surpriza turneului. Fokina, care pierduse toate cele patru semifinale jucate anterior a făcut un turneu perfect – cel mai bun turneu al carierei, cu victorii la Giron, Djokovic, Goffin (care a câștigat săptămâna precedentă turneul de la Marrakech), Fritz (care traversează cea mai bună perioadă a carierei) și Dimitrov. 

După tot acest traseu infernal, Fokina s-a calificat în prima lui finală ATP, dar n-a mai putut să facă și ultimul pas. Spaniolul a intrat greu în meci, a stabilizat o vreme finala în setul doi, dar fără a putea face diferența în momentele mari. Tenisul lui Tsitsipas s-a dovedit prea eficient, rapid și curat pentru Alejandro – iar asta ne reamintește că pe zgură jocul grecului capătă o eficiență aparte.

Pe zgură, senzația e că Tsitsipas plutește, ajunge în cele mai potrivite poziții de lovire și găsește mai bine ca pe orice altă suprafață acel echilibru defensiv-ofensiv sau trecerea de la atac la apărare. Mai mult, un alt aspect care e relevant în cazul de față e returul; pe zgură, Stefanos poate amortiza mai bine serviciile puternice, iar returul slice de rever e mai deranjant pentru adversar decât ar fi pe o suprafață rapidă. Acel slice de rever, pe care îl folosește des, s-a dovedit foarte productiv și a obținut, de multe ori, exact ceea ce și-a propus: să pună returul în teren și să rupă ritmul. 

Finala cu Fokina a fost echilibrată doar pe alocuri, dar n-am avut senzația că spaniolul ar putea schimba cursul meciului – nici măcar în setul doi, când el a revenit de la 4-5 și a dus setul în tiebreak. Cu excepția unor scurte și a unor puncte construite răbdător și inteligent, finalizate cu lovitura de dreapta, Fokina n-a putut opune vreo rezistență din cale afară. 

Când jocul lui Tsitsipas se leagă și fiecare mică părticică din jocul lui se așază în locul potrivit, e greu de dat la o parte. Grecul e imprevizibil și poate câștiga puncte în feluri diferite, apoi e solid și în apărare, și în atac; dacă trebuie să se apere, se apară, dacă trebuie să-și facă punctele, va fi agresiv. Astfel că marea problemă pentru Fokina a fost tocmai această multitudine de soluții pe care Tsitsipas i-a propus-o, fără că el să poate veni cu ceva care să destabilizeze jocul adversarului.  

Cu toate astea, după această săptămână impresionantă, Fokina pleacă din Principat cu prima finală ATP a carierei și cu intrarea, tot în premieră, în primii 30 de jucători ai lumii. Cât despre Tsitsipas, acest turneu și aceste evoluții îi aduc noi perspective pentru sezonul de zgură, care, poate mai mult ca niciodată, va fi unul extraordinar de deschis. 

Cu Nadal absent de la primele două mari turnee pe zgură și incert, cu Djokovic care încearcă să lege din nou meciurile și victoriile, cu Medvedev nerefăcut și cu Thiem care a jucat un singur meci în ultimul an și jumătate, Tsitsipas devine jucătorul de urmărit de acum încolo pentru restul sezonului de zgură. Ar fi fost de urmărit chiar și în lipsa contextului de mai sus, pentru că nu trebuie să uităm că anul trecut l-a condus pe Djokovic în finala de la Roland Garros cu 2-0 la seturi.

https://twitter.com/TennisTV/status/1515697223719395331?s=20&t=sXRG-_yh3NulyNTDVRd1Ow
https://twitter.com/TennisTV/status/1515702581477183495?s=20&t=sXRG-_yh3NulyNTDVRd1Ow
https://twitter.com/TennisTV/status/1515698577162616834?s=20&t=sXRG-_yh3NulyNTDVRd1Ow

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi