Staying alive: Simona Halep își depășește propriile limite. Dincolo de ele găsește victoria

Camelia Butuligă | 20 ianuarie 2018

După meciuri, aud deseori din tribunele virtuale: ”Nu a meritat să câștige.” O aud mai ales la meciurile româncelor – căci atunci ies exigenții analiști la iveală – și, statistică interesantă, o aud mult mai des decât ”nu a meritat să piardă”. M-am gândit așadar: chiar există victorii nemeritate în tenis, un sport în care nu […]

După meciuri, aud deseori din tribunele virtuale: ”Nu a meritat să câștige.” O aud mai ales la meciurile româncelor – căci atunci ies exigenții analiști la iveală – și, statistică interesantă, o aud mult mai des decât ”nu a meritat să piardă”. M-am gândit așadar: chiar există victorii nemeritate în tenis, un sport în care nu joci pe ceas și adversarul nu-ți poate marca în ultima secundă? Am ajuns la concluzia că în afara cazului în care adversarul câștigă ultimele puncte din game-uri cu mingi care prind fileul și se scurg în terenul advers, atunci nu, nu există victorii ”nemeritate”.

Chiar dacă învingătoarea joacă ”mai prost” decât învinsa sau sub nivelul ei obișnuit, jocul nu este singurul element care contează: în tenis cine câștigă, câștigă pentru că gestionează mai bine toate elementele meciului. Acestea includ, pe lângă propriul joc: jocul adversarei, condițiile (vreme, suprafață, public și chestiile din timpul meciului care nu țin de tine, cum ar fi pauzele medicale luate de adversară sau deciziile arbitrilor etc) și mai ales eventualele probleme (fizice și emoționale) pe care fiecare jucătoare le cară după ea când intră pe teren. Când a intrat azi pe teren, Simona Halep căra multe după ea: durere fizică necontenită, lipsă de antrenament în ultimele trei zile, griji despre cum va rezista piciorul, plus presiunea posturii de mare favorită. Singurul ajutor a fost că temperatura a rămas în limite decente azi, căci dacă ar fi fost o zi caniculară cele trecute, la cât a durat acest meci, ar fi fost teribil.

Revenind la argumentul inițial: deseori, ca să câștigi în tenis nu e suficient, dar nici obligatoriu să joci mai bine decât adversara. Ce paradox. Ce-i necesar pentru victorie este ca suma tuturor elementelor listate mai sus să fie peste a adversarei. De altfel, argumentul că Simona a jucat prost nu prea ține: revăzând meciul cu ochii neîmpăienjeniți de somn și fără adrenalina pompând în sistem, în seturile doi și trei (sau să zic mai bine în seturile doi, trei, patru și cinci) nivelul ei de joc a urcat drastic, iar în decisiv ambele jucătoare au arătat concomitent un tenis excelent. Pentru cei care nu mă cred pe cuvânt, iată acest interesant grafic, care arată cu cât mai tare a lovit Simona serviciul și dreapta pe măsură ce meciul înainta.

Cine-a glumit în comentarii a avut dreptate: Simona Halep a fost programată să joace azi primele două meciuri pe Laver. Și ca durată – meciul a avut patru ore fără un sfert – dar și ca dinamică, meciul a fost împărțit în două bucăți distincte. În primul set a fost evidentă lipa de reacție și tonus a Simonei. Pentru o jucătoare rapidă, care anticipează și pleacă devreme spre minge, ea s-a mișcat greu și fără sprinteneala caracteristică: s-au văzut și antrenamentele reduse și lipsa ritmului. La pauza după pierderea setului unu, Simona clătina din cap cu privirea sumbră: știa că nivelul nu e satisfăcător.

La începutul setului doi a luat măsuri. A ridicat nivelul de agresivitate, pe retur în primul rând. Davies e mai scundă decât Simona, ergo serviciul ei este atacabil. A făcut așa dar un break la prima oportunitate pentru 2-1.  A apărat o minge de break la 3-2 și apoi a continuat să preseze pe retur și apoi pe loviturile din schimb. Deși n-a mai reușit încă un break, și-a conservat avantajul celui existent cu holduri clare și a egalat situația la seturi. Între timp, Davis începea să-și revină după căderea fizică prin care trecuse la începutul setului doi. Decisivul le-a găsit pe amândouă jucând bine și până când meciul a intrat în prelungiri, cele două au lovit incredibil, făcând uz de tot terenul și alternând defensiva tenace cu atacurile riscante.

O mică paranteză tactică. Davis este poate cel mai incomod tip de jucătoare pe care o putea avea o Simona cu mobilitatea redusă. Ea însăși foarte agilă, americanca are un joc iute de pe baseline, în care ia mingea în urcare și o redirecționează cu ușurință. Reverul ei este la fel de periculos ca un forehand – e capabilă de unghiuri foarte închise, imparabile, și îl lovește curat și adânc și când e împinsă în defensivă. În general, Davis a menținut o adâncime excelentă a loviturilor, țintuind-o pe Simona în spate și în același timp mișcând-o mult stânga-dreapta. Însă odată încălzită și intrată în ritm, nici Simona n-a mai fost greoaie ca în setul unu și a alergat după tot, rezultând schimburi excelente de 15-20 lovituri.

După un schimb de breakuri la 1-1 și 3-2, Simona a văzut linia de sosire prima când a făcut un break și a servit pentru meci la 5-4. Avea să fie prima din cele trei ocazii în care a servit pentru meci și și-a pierdut serviciul (următoarele două la 6-5 și 8-7) provocând palpitații fanilor nocturni. În afară de prima ocazie, în care serviciul nu a fost strălucit, în celelalte două mi s-a părut că Davis a jucat foarte agresiv și și-a câștigat breakurile cinstit. ”A servit pentru meci de trei ori!!!” au strigat din nou intransigenții analiști. Da, așa e. A servit de trei ori pentru meci și a pierdut, dar de asemenea a servit de șase ori ca să rămână în meci, la 10-11 salvând și trei mingi de meci consecutive. Dacă tot spunem adevărul, să spunem tot adevărul.

Acele trei mingi de meci au fost și momentul de răscruce, căci Davis a părut să se confrunte cu crampe la coapsă în timpul lor. Simona le-a salvat jucând agresiv și profitând de descumpănirea americancei. Imediat după ce Simona a încheiat game-ul, Davis a cerut o pauză medicală pentru o unghie despre care a spus că i-a căzut. Mi s-a părut semnificativ că, deși pauza a durat cinci minute, Simona a ales să nu se așeze și a rămas pe teren, cu o mină stoică și hotărâtă. Acolo a sesizat momentul de slăbiciune al adversarei și l-a gestionat exemplar (apropo de suma elementelor unei victorii). A continuat să lovească din toate puterile și s-o alerge pe Davis pe tot terenul. Deși a mai oprit meciul o dată pentru un MTO, rezistența americancei s-a prăbușit la 13-13, când Halep i-a făcut breakul la 15 și apoi a obținut victoria la prima minge de meci.

”Genul de meci prin care treci o dată la 10 ani”, a spus apoi Cahill, pe care camerele l-au surprins trecând prin toate emoțiile posibile în lojă. ”E mai greu să privești așa ceva decât să joci”, a completat și Simona la conferință. România noctambulă și ahtiată după tenis aprobă, dând din cap cu ochii încercănați și sărurile încă în mână. ”Asta e în mare parte și victoria lui Cahill”, a spus perspicacea Courtney Nguyen aka WTA Insider pe Twitter. ”Simona ar fi pierdut meciul ăsta acum un an.” Halep a confirmat la conferință că e o victorie semnificativă, pentru felul extrem în care a fost câștigată: depășindu-și propriile limite fizice.

Este o victorie pirică? Se vor dovedi prea mari costurile în turul următor? Trebuie să așteptăm și să vedem. ”Ziua de mâine va fi decisivă”, a spus Simona. Pericolul este încă acolo, glezna e inflamată după efortul herculean de azi. Partea (oarecum) bună e că adversara din meciul următor este Naomi Osaka: o jucătoare de atac, nu de anduranță, pe care Simona a mai învins-o, inclusiv la un Slam. Oricum s-ar termina, probabil că se va alerga mult mai puțin în acel meci decât azi. Până atunci, nu avem decât să așteptăm și să sperăm. Trăim să mai luptăm încă o zi și e un sentiment fantastic.

 

 

 

***

Ia-ți albumul Simona de păstrat!

Dedicat momentelor importante din cariera Simonei, albumul foto „Simona de păstrat” este tipărit în condiții grafice de calitate înaltă. Cu peste 140 de pagini cu cele mai bune imagini din cariera Simonei și drumul ei spre locul 1, „Simona de păstrat” este un cadou perfect pentru fanii Simonei și fanii tenisului. Albumul este într-un tiraj limitat, așa că nu întârzia să-ți iei un exemplar de aici. 

2.  Noul set de tricouri 30-0 Onederful

Tricourile care marchează un moment istoric: prima jucătoare din România clasată pe locul 1 în lume! Noutatea colecției este Onederful Tricolor, pe care îl poți lua de aici. 

De asemenea, mai ai disponibile opțiunile Onederful White și Onederful Black.

Verifică toată oferta din Shop AICI

Am structurat mai bine produsele, le ai acum împărțite pe categorii: Publicații | Tricouri | Bundle

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi

Într-un sezon grozav pentru ea, Paula Badosa merge în cea mai importantă finală a carierei. Va întâlni o veterană care știe bine cum să câștigi Indian Wells. Turneul masculin are, prima dată în istoria turneelor Masters, 4 semifinaliști din afara Top 25.

https://t.co/z2Cmm8D1lm