Stan Wawrinka și Andy Murray revin cu victorii la New York, David Ferrer joacă ultimul Slam al carierei

Radu Marina | 28 august 2018

Stan Wawrinka și Andy Murray se întorc cu victorii la US Open. Absenți anul trecut de la US Open și având nevoie de wild card (Wawrinka), respectiv de regula clasamentului protejat (Murray) pentru a fi pe tabloul principal, Wawrinka și Murray revin la New York cu victorii care le consolidează revenirea. Ca și la Wimbledon, […]

US Open este oferit de

Stan Wawrinka și Andy Murray se întorc cu victorii la US Open. Absenți anul trecut de la US Open și având nevoie de wild card (Wawrinka), respectiv de regula clasamentului protejat (Murray) pentru a fi pe tabloul principal, Wawrinka și Murray revin la New York cu victorii care le consolidează revenirea.

Ca și la Wimbledon, Wawrinka a trecut iar de Grigor Dimitrov, favorit 8, 6-3, 6-2, 7-5, în timp ce Murray a avut nevoie de patru seturi cu James Duckworth, 6-7, 6-3, 7-5, 6-3. Sunt victorii care îi apropie de forma lor obișnuită și care confirmă, totodată, că ce a fost mai greu din acest proces de revenire a trecut. Ambii au făcut mari eforturi pentru a reveni la forma fizică de dinainte de accidentare și, acum tenisul lor arată din nou bine.

Wawrinka a câștigat confortabil cu Dimitrov (e pentru prima dată în cariera bulgarului când iese în primul tur la două Slamuri consecutive), arătând o dispoziție de joc de zile mari, Murray s-a impus cu Duckworth într-un meci care a adus aminte, pe alocuri, de vintage Murray, cu aceeași defensivă greu de trecut, accelerări spectaculoase și venite de niciunde și treceri absolut fantastice de la apărare la atac. E adevărat, nu totul a mers ca la carte pentru ei, Murray s-a chinuit până să apuce meciul,Wawrinka a avut nevoie de intervenția fizioterapeutului spre finalul de meci, dar ceea ce contează e că au obținut niște victorii necesare pe care se pot construi multe lucruri bune.

Surorile Williams sunt la un pas de o nouă întâlnire. Primul pas către o nouă confruntare a surorilor a fost făcut. Pe sfertul de tablou eliberat de Simona, Venus a trecut într-un meci excelent de Svetlana Kuznetsova, iar Serena a debutat cu o victorie clară în primul ei meci la New York după o absență de un an. Pentru ca a 27-a întâlnire dintre ele să se producă, e nevoie ca Serena să treacă de Carina Witthoeft, iar Venus de Camila Giorgi.

Confruntarea Venus – Sveta a fost o premieră pentru US Open, fiind pentru prima dată în istoria turneului când două campioane la New York (Sveta în 2004, Venus în 2001, 2002) se întâlnesc în primul tur. Și meciul a arătat, într-adevăr ca un meci între două campioane imense: reveniri improbabile (Sveta a dus meciul în decisiv după ce a fost condusă cu 3-6, 1-4 cu dublu break și a salvat două mingi de meci), foarte multe schimburi încheiate cu veniri la fileu sau winnere de-a dreptul brutale, multe momente când amândouă au jucat , în același timp la același nivel, ceea ce a făcut ca raliurile să fie intense, iar meciul de calitate.

La Serena lucrurile au arătat mai simplu. A început mai greu, cu multe emoții, dar s-a redresat pe parcurs. Și la ea, la fel ca la Wawrinka sau Murray, vorbim de o victorie care o ajută; orice meci pe care îl joacă, fie că îl câștigă sau îl pierde o apropie de forma ei cea bună. Deocamdată este în situația în care câștigă meciurile care trebuie câștigate și le pierde pe cele cu jucătoare mai în formă și mult mai bine clasate, dar e clar că de la săptămână la săptămână jocul ei prinde contur. Nu se pot întâmpla minuni peste noapte în ceea ce privește forma ei fizică, însă muncește din greu și e motivată să revină acolo unde îi e locul și, probabil, mai devreme sau mai târziu, Serena va deveni Serena. Sau poate nu.

David Ferrer a jucat pentru ultima dată într-un Slam, și l-a încheiat cu o retragere. Meciul lui David Ferrer contra liderului mondial, Rafa Nadal a fost ultimul meci a lui Ferrer într-un Slam, urmând ca anul viitor să se retragă din circuit, cel mai probabil, într-un turneu organizat în Spania. Nu s-a încheiat cum și-ar fi dorit (Ferrer a fost forțat să se retragă în setul doi din cauza unei accidentări la gambă) sau așa cum Ferrer ar fi meritat după o carieră extraordinară, pe care și-a clădit-o într-o perioadă în care Federer, Djokovic, Nadal sau Murray au fost acolo, dar spaniolul se consideră un om norocos și împlinit. Iar un final contra lui Rafa, omul contra căruia a jucat și unica finală de Grand Slam a carierei, e ieșirea bună din scena Slamurilor.

“Bineînțeles că sunt trist pentru cum s-a încheiat ultimul meu Grand Slam, dar m-am bucurat să joc împotriva lui Rafa. Am jucat bine, dar am știut că îmi e imposibil să termin meciul. Faptul că mi-am încheiat ultimul Slam pe terenul central, împotriva lui Rafa Nadal face ca acest final să fie unul special. Sunt trist pentru că nu am terminat meciul, dar nu-i nicio problemă. Sunt un om norocos, sunt mândru de mine și de tot ce am reușit în carieră”, spunea la finalul partidei omul care a jucat o finală de Slam la Paris, a ajuns până pe locul 3 mondial, a făcut două semifinale la US Open și a câștigat 27 de titluri ATP.

Alte lucruri notabile petrecute în prima zi la USO:

Garbine Muguruza începe cu o victorie dominantă, 6-3, 6-0 cu Shuai Zhang și spune că punctul în care se află acum, fără meciuri în picioare, revenită după o accidentare și ieșită din top 10, o face să simtă bine și fără presiune. Este de fapt, în acel punct în care poate deveni, brusc, o jucătoare extrem de periculoasă, capabilă de lucruri foarte mari;

Daria Gavrilova e prima jucătoare de la această ediție a US Open care câștigă un meci fără să cedeze vreun game, după ce a învins-o, 6-0, 6-0 pe Sorribes Tormo, într-un meci în care a făcut o singură eroare neforțată. Gavrilova devine prima jucătoare australiancă din 1975 încoace (Evonne Cawley) care reușește un double bagel la US Open;

Vika Azarenka, finalistă în 2012 și 2013 la US Open, revine cu victorie la New York după o absență de trei ani. Fostul lider mondial a învins-o în două seturi, 6-3, 7-5, pe Viktoria Kuzmova și se pregătește de Daria Gavrilova;

Sloane Stephens și-a început apărarea titlului cu ceva emoții, dar în final a reușit să iasă cu bine din încurcătură, învingând-o, 6-1, 7-5, pe Evgenya Rodina;

Gilles Muller și Florian Mayer, doi dintre jucătorii care au fost multe vreme în top 25, au jucat ultimul lor meci din carieră la US Open, urmând a se retrage la finalul acestui an. Muller a cedat în cinci seturi cu Lorenzo Sonego, iar Mayer, cu Borna Coric;

Taylor Fritz bifează prima sa victorie într-un Slam revenind de la 0-2 la seturi, după ce l-a întors pe Mischa Zverev, condus fiind cu 2-0 la seturi și 4-2 în al treilea. Final: 2-4 la 4-6, 2-6, 6-4, 7-6, 6-2.

Juan Martin Del Potro a avut nevoie de puțin peste o oră pentru a-l învinge, 6-0, 6-3, 6-4 pe Donald Young, într-o partidă în care a izbutit 30 de winnere și doar 15 erori neforțate. O evoluție dominantă din partea argentinianului care trebuie urmărit cu atenție la această ediție; e la turneul favorit, suprafața îi convine, iar jocul merge.

***

Nou de la 30-0: Icecream Tee! 

Răcorește-te cu un tricou cu un design fresh! Tennis to melt for înseamnă acel tenis suprem, pentru care ai trece munții ca să-l poți vedea, trăi, respira. Înseamnă pasiune pentru tenis. Înseamnă și optimism, zâmbet și relaxare.

Mai înseamnă și că te topești după Simona ta, după Federerul tău, după Nadalul tău, după Djokoviciul tău, după tot ce te face să simți că trăiești. Și că e cald și bine.

Topește-te după tenis cu acest nou tricou de la 30-0!

Comenzi de pe stoc AICI.

 

 

Articolele 30-0 sunt susținute de
Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi