Stan the Slam Man: Wawrinka revine într-o finală de Grand Slam, îl învinge pe Tsonga

Camelia Butuligă | 5 iunie 2015

Elvețianul Stan Wawrinka revine într-o finală de Grand Slam la un an și jumătate de la titlul câștigat la Australian Open. Wawa îl așteaptă în finală pe învingătorul dintre Novak Djokovic și Andy Murray.

Roland Garros este oferit de

Stan Wawrinka este primul finalist al turneului masculin de la Roland Garros, după o victorie în patru seturi grele și intense cu Jo Wilfried Tsonga. A fos 6-3, 6-7, 7-6, 6-4 pentru elvețian, într-un maraton de trei ore și 46 de minute.  Ambii jucători luptau pentru a doua finală de Slam a carierei lor, fiecare dintre ei debutând într-o astfel de ipostază la Australian Open. În termen de clasament, Wawrinka urcă pe 6 cu prezența în finală și pe locul 4 cu un titlu; Tsonga urcă pe locul 12, iar înfrângerea lui îl menține pe Rafa Nadal pe locul 10, evitând o ieșire notabilă a acestuia din Top Ten.

”Cu Jo este mereu o bătălie la Roland Garros, pentru că joacă acasă. Condițile meteo au fost dificile, complet diferite față de începutul turneului. Un meci strâns, care putea să o ia în orice direcție”, a spus Wawrinka în interviul de pe teren, punctând câteva din aspectele esențiale ale semifinalei.

Şi meciul chiar a luat-o în câteva direcţii diferite. Mai întâi spre Wawrinka clar, apoi a cotit-o la mijlocul setului 2 spre Jo, apoi a stat o vreme în cumpănă şi a înclinat spre Wawrinka din nou în tiebreakul setului 3, iar apoi în ultimul set a făcut când un pas spre Tsonga, când unul spre Stan şi tot aşa, până când Stan a făcut breakul. 

A fost o bătălie, dar fiecare a avut de luptat cu lucruri diferite. Mai întâi, Tsonga a trebuit să facă faţă tenisului exploziv şi precis (teribilă combinaţie, oui, non?) al lui Wawrinka. Jo s-a chinuit să se ţină la început de Stan în schimburile din spate. Lipsa de constanţă pe rever l-a trădat mai ales (în total doar 2 lovituri de rever câştigătoare faţă de 11 ale lui Wawrinka şi 28 (!) neforţate faţă de 18). Ce l-a ţinut în meci a fost serviciul, excelent şi ca procentaj şi ca viteză de la început până la sfârşit – acesta a şi fost motivul pentru care a salvat atâtea mingi de break (12). De fapt, amândoi au salvat multe mingi de break datorită serviciului – Wawrinka 16 din 17! „A fost un meci ciudat din acest punct de vedere” a declarat Stan.

Wawrinka a avut o cădere la miijlocul setului doi: au apărut dublele, au apărut neforţatele. „Am început să am emoţii şi să-mi pierd concentrarea. Apoi am început să mă simt greoi din cauza căldurii. A fost o combinaţie. Aşa că a trebuit să lupt cu mine, a trebuit să găsesc un mod să mă ţin de el chiar dacă nu jucam cel mai bun tenis al meu. Ştiu cum sunt meciurile de 5 seturi: avem mai multe vieţi pe parcursul lor. Aşa că am folosit armele pe care le aveam la dispoziţie pentru a găsi un mod de a câştiga. Nu ştii cum va reacţiona adversarul şi când vei avea din nou şansa de a reintra în meci. El a eşuat în a-şi fructifica şansele din setul 3, aşa că m-am mai relaxat puţin şi mi-am regăsit jocul”. 

Tsonga a părut un pic mai rezistent la căldura care era absolut sufocantă la umbră (nu vreau să-mi închipui cum era jos pe teren) – parcă nu a avut oscilaţii fizice aşa mari. Problema lui a fost jocul: pur şi simplu din spatele terenului Wawrinka a fost superior azi. „Sunt mândru de jocul meu în general. Dar astăzi jocul din spatele terenului a făcut diferenţa”, a spus Stan.

Totuşi, credit lui Jo care, văzând că lucrurile nu stau bine, nu s-a resemnat, ci a făcut câteva ajustări tactice: a început să lovească mai înalt pe reverul lui Wawrinka şi să avanseze spre fileu. De cealaltă parte, după ce Wawrinka a început să şovăie, primul care a căzut a fost serviciul (de la un foarte solid 69%  în setul 1, procentajul pe primul i s-a prăbuşit la 31% în setul 2, a urcat uşor la 49% în setul 3 şi a revenit la 62% abia în setul 4). Apoi, loviturile din spate şi-au pierdut din viteză şi precizie, permiţându-i lui Tsonga să dicteze cu dreapta sau să urce la fileu (progresia erorilor neforţate ale lui Wawrinka pe seturi : 7, 14, 15, 12; ale lui Tsonga: 7, 15, 13, 18)

Din fericire pentru el, Wawrinka a repus lucrurile pe făgaşul pe care o luaseră în setul 1. „Chiar dacă am avut multe emoţii în seturile 3 şi 4, sunt mândru că m-am ţinut de planul de joc şi am rămas calm. Sunt şi eu puţin surprins de tăria mea mentală din ultimele meciuri.” Cum a reuşit acest lucru? Antrenându-se şi schimbând abordarea programului. „Anul acesta am avut câteva săptâmâni aglomerate de meciuri înainte de a veni aici: Madrid, Roma, Geneva. Apoi am ajuns la Paris destul de târziu. Mi-a plăcut să nu fiu aici devreme, să nu mă gândesc prea mult la importanţa acestui turneu: e Roland Garros, sunt cinci seturi etc. Am venit vineri, am jucat duminică”.

De cealaltă parte, Tsonga simte dezamăgire, dar nu şi regret: „Am avut nişte oportunităţi de break pe care nu le-am luat, dar m-am străduit cât am putut. Am profitat de căderea lui din setul doi, dar per total el a fost mai realist, mai precis decât mine”. Cum îşi evaluează prestaţia la acest turneu, considerând anul dificil pe care l-a avut? „Simt că progresez. Am avut nişte probleme, dar mi-am revenit. Abia aştept restul sezonului, nu am de gând să mă opresc acum. Sper ca fizic să fiu bine şi să pot juca mult pentru a repeta această performanţă. Data viitoare sper să fiu mai norocos şi să ajung în finală.” 

  

prezintă primul finalist: Wawrinka stats

    • 30 de ani, locul 9 înainte de Roland Garros 2015. Va urca pe 6 dacă pierde finala, pe locul 4 dacă o câștigă

    • Un titlu de Grand Slam în palmares, Australian Open 2014 (victorie în finala cu Rafael Nadal). Aceasta va fi a doua finală de Slam a carierei

  • Nouă titluri în carieră, printre care unul de Masters, Monte Carlo 2014. A mai jucat alte 9 finale, pierdute. A câștigat titlul olimpic la dublu la Beijing 2008, alături de Roger Federer

Prezența 30-0 la Roland Garros este susținută de
Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi