Stan devine o problemă majoră în Slamuri pentru Novak. Wawrinka și accidentarea la umăr îl opresc pe Novak Djokovic în optimi la New York

Radu Marina | 2 septembrie 2019

Stan Wawrinka d. Novak Djokovic (6-4, 7-5, 2-1 ret.)  De la ultima lor întâlnire, în urmă cu trei ani, chiar în finala de la US Open, Djokovic și Wawrinka au trecut fiecare printr-o operație chirurgicală, o perioadă departe de tenis și un proces de revenire solicitant. La Djokovic, revenirea s-a produs cu succes, culminând cu […]

US Open este oferit de


Stan Wawrinka d. Novak Djokovic (6-4, 7-5, 2-1 ret.) 

De la ultima lor întâlnire, în urmă cu trei ani, chiar în finala de la US Open, Djokovic și Wawrinka au trecut fiecare printr-o operație chirurgicală, o perioadă departe de tenis și un proces de revenire solicitant. La Djokovic, revenirea s-a produs cu succes, culminând cu câștigarea a șapte titluri, dintre care patru de Grand Slam. În timp ce Wawrinka a avut nevoie de aproape doi ani pentru a atinge, din nou, nivelul lui cel mai bun –  perioadă care, spune el, l-a făcut să se întrebe dacă va mai reuși vreodată să joace tenisul dinainte de operația suferită la genunchi.  

Însă povestea meciurilor lor în Slamuri nu s-a schimbat prea mult. În ultimii cinci ani, Nole și Stan s-au întâlnit de cinci ori în turneele de Slam, iar elvețianul s-a impus în patru astfel de meciuri: Australian Open 2014, Roland Garros 2015, US Open 2016 și acum, din nou, US Open 2019. 

Scenariul a fost ușor diferit acum, pentru că înfrângerea suferită de liderul mondial a venit pe fondul unui joc solid al lui Wawrinka, dar și pe o limitare fizică, cauzată de o problemă la umăr cu care sârbul s-a confruntat încă din turul doi. Adăugăm acestui match-up nu întocmai favorabil pentru Nole (scorul întâlnirilor directe e 19-6, dar tenisul fulgerător al lui Stan i-a adus cele mai dureroase înfrângeri sârbului) problema fizică, care i-a afectat drastic serviciul, și obținem o combinație care l-a lăsat pe Djokovic fără multe opțiuni de ieșire. 

Totuși, deși avem de a face cu o retragere, tenisul bun pe care l-a produs Wawrinka aseară nu trebuie să treacă pe locul secund: 84% puncte câștigate cu primul serviciu, peste 40% puncte câștigate cu returul, 17 lovituri direct câștigătoare și 19 erori neforțate. Un tenis blitz, jucat la o intensitate ridicată, fără căderi, genul de tenis cu care l-a rănit și în trecut pe Djokovic. Wawrinka a părut foarte mulțumit de nivelul său la finalul meciului: “Vreau să-mi păstrez acest nivel. Am jucat un tenis foarte bun și sunt  fericit că m-am întors aici. M-a ajutat mult să știu că l-am mai învins pe Novak pe acest teren. Am știut că am jocul necesar pentru a-l învinge aici. M-am simțit incredibil înaintea meciului; am realizat încă de la antrenamente că mă mișc foarte bine, așa că am pornit încrezător, știind că pot aduce la meci un nivel foarte bun.”

https://twitter.com/stanwawrinka/status/1168362092606492672?s=20
https://twitter.com/usopen/status/1168433880606683138?s=20

În ce-l privește pe Nole, el nu ajunge în semifinale la US Open pentru prima dată din 2006 (!), dar rămâne optimist pentru restul sezonului. “Sezonul încă nu s-a încheiat. Mai sunt multe turnee mari în față, mai pot aduna multe puncte în clasament pentru a încerca să închei anul în calitate de lider mondial. Evident, Rafa joacă foarte bine, la fel Roger și ceilalți. Sper doar să am șansa să joc, deoarece dacă sunt sănătos, am șansele mele la turneele din Asia. Și de asemenea la turneele indoor. De regulă, eu joc foarte bine în aceste luni ale anului”, a spus Nole la conferința de presă, unde s-a dovedit înțelegător și cu fanii care l-au fluierat la ieșirea de pe teren, spunând despre ei că n-aveau de unde să știe ce se întâmplă cu el. 

Ba chiar a făcut referire, pentru prima dată, la obiectivele sale pe teren lung, vorbind deschis despre obiectivul de a-l egala pe Federer la numărul de titluri de Grand Slam: “Nu e un secret că am ca obiectiv atingerea recordului de cele mai multe turnee de Grand Slam sau egalarea lui Roger. Dar, în același timp, până acolo e un drum lung. Eu sper să joc încă mulți ani. Asta îmi doresc și asta plănuiesc să fac. Nu văd finalul aproape.” 

Stan e obligat să acceseze cel puțin același nivel arătat în meciul cu Djokovic pentru a se califica în semifinalele US Open: se întâlnește acum cu Daniil Medvedev, cel care a trecut în patru seturi de Dominik Koepfer, 3-6, 6-3, 6-2, 7-6. Cei doi vor fi la al doilea meci, primul având loc în 2018, la Wimbledon, cu victoria rusului în patru seturi. 

Medvedev și-a continuat schimbul de împunsături cu publicul newyorkez, început acum două zile, la meciul cu Feliciano Lopez. Azi-noapte a urmat partea a doua: “Astăzi aș fi pierdut (n.a Medvedev a fost condus cu 6-3, 2-0 și a părut că suferă fizic), credeam că nu o să pot juca. Am luat atâtea analgezice, am dureri mari la umăr, dar trebuie să recunosc, pentru că sunteți împotriva mea, îmi dați atâta energie, încât trebuie să va mulțumesc. Sunteți cei mai tari!”.

Eliminarea lui Djokovic schimbă, în mod evident, dinamica întregului turneu și nu doar atât. Toți ochii sunt acum pe Federer și pe Nadal, care au acum o oportunitate mare în față. Cei doi s-ar putea vedea pentru prima dată în carieră la New York și nu oricum, ci direct în finală. Fiecare e bine plasat în jumătatea lui: după victoria clară cu Goffin, căruia nu i-a lăsat decât patru game-uri, Federer se vede cu Dimitrov, alt jucător cu un stil de joc care îi vine elvețianului ca o mănușă. Apoi Roger are head-to-head foarte bun și cu Wawrinka, și cu Medvedev. Dincolo, Nadal are un test interesant azi cu Marin Cilic, dar rămâne mare favorit într-o jumătate de tablou în care îi mai are pe Monfils, Zverev, Rublev sau Schwartzman. Firește, Stanislas Wawrinka nu va sta deoparte și va dori să se amestece și el în această discuție, în condițiile în care e singurul jucător de pe tablou în afara lui Roger și a lui Rafa care are în cont multiple Slamuri.

Nu în ultimul rând, se deschide larg lupta pentru locul 1 la final de an, cu Federer amenințând să se adauge discuției, alături de Djokovic și de Nadal. Și, firește, mai e discuția despre formidabila competiție dintre cei trei în ce privește totalul de Slamuri câștigate: o bătălie pe termen lung, dar în care fiecare episod contează. 

Serena Williams d. Petra Martic (6-3, 6-4)

Serena Williams a făcut un nou meci excelent în fața unei jucătoare creative, capabile să varieze, dar să-și pună, totodată, în funcțiune serviciul puternic și lovitura de forehand cu care poate schimba ușor direcțiile. Într-un meci cu doar 16 game-uri jucate, Serena a generat aproape 40 de lovituri câștigătoare, doar 19 erori neforțate și a pierdut opt puncte cu primul serviciu, obținând a 99-a victorie la New York și calificându-se în al 52-lea sfert de finală (!) la un Slam. 

Evoluția asta bună a fost însă umbrită de o nouă problemă la gleznă. În încercarea de a executa un voleu la scorul de 3-2 în setul doi, Serena și-a sucit glezna și a avut nevoie de intervenția fizioterapeutului. Nu a părut a o deranja prea mult, cel puțin nu a fost situația de la Australian Open 2019, când la 5-1 în decisiv cu Pliskova a căzut, și-a sucit glezna și a pierdut următoarele șase game-uri la rând. Acum, după căzătură, tenisul ei a rămas, în linii mari, la același nivel. 

Este însă de văzut cum vor evolua lucrurile de aici înainte. La finalul meciului, ea a fost destul de precaută, dar a subliniat că e US Open, deci va încerca să facă tot ce ține de ea pentru a nu fi învinsă de această problemă. 

Pentru un nou loc în semifinale, Williams va trebui să treacă de Qiang Wang, favorita 18, care a eliminat-o pe Ash Barty, numărul 2 mondial, într-un meci fără greșeală. În partea cealaltă, Barty a avut o zi dezastruoasă, cu 40 de erori neforțate și doar șase puncte adunate cu serviciul doi. 

Johanna Konta d. Karolina Pliskova (6-7, 6-3, 7-5)

Johanna Konta e sub radar, privirile nu (mai) sunt asupra ei, în jurul ei e multă liniște iar asta îi face tare bine. Cu o victorie în fața Karolinei Pliskova, cea care o învinsese în cinci din cele șapte meciuri jucate, Konta continuă rezultatele foarte bune în turneele de Slam de anul acesta: după semifinalele de la Paris și sferturile de  finală la Wimbledon, acum Jo ajunge, în premieră, în sferturi la New York, un loc în care în ultimii doi ani fusese eliminată în primul tur. 

Cu același tenis hiper-agresiv și cu o poziție avansată în teren, Konta a obținut o victorie muncită în fața Karolinei, care mai bifează un sezon fără un titlu de Grand Slam câștigat. După semifinalele de la Australian Open, Pliskova nu a mai trecut de optimi la cele trei Slamuri. 

Pentru o calificare în a patra semifinală a carierei la un Slam (ar ajunge în situația de a fi reușit cel puțin semifinale la toate cele patru Slamuri), Konta va avea o misiune la fel de grea precum a avut-o în meciul precedent: se revede cu Elina Svitolina, care o conduce la întâlnirile directe cu 4-0. 

Svitolina i-a oprit seria de meciuri câștigate lui Madison Keys cu o victorie în două seturi, 7-5, 6-4. Ce trebuie extras din acest meci: Svitolina a pierdut doar 3 (!) puncte cu primul serviciu și nu a avut de înfruntat nicio minge de break pe parcusul celor două seturi. Ca și Konta, și Svitolina își rotunjește rezultatele în Slamuri, acesta fiind sezonul în care ea are cele mai constante rezultate în aceste turnee: QF, R3, SF și acum, din nou în sferturi – o premieră pentru ea la US Open.

Nou în Shop-ul 30-0!

Chill e cuvântul anului. Iar titlul Simonei de la Wimbledon e performanța anului. Iar noul tricoul 30-0 salută starea de spirit a Simonei 😉

Comandă Chill Year din Shop! Disponibil în trei variante de culori.

Articolele 30-0 sunt susținute de
Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi