Special #RF300 | Roger Federer: 50 de trăiri despre 300 de săptămâni

Adrian Țoca | 16 octombrie 2012

O colecție de 50 de declarații, recorduri, texte, imagini și video-uri despre viața și cariera lui Roger Federer.

Roger Federer se bucură, în aceste zile, de săptămâna cu numărul 300 în fruntea tenisului mondial. Roger mai face astfel un pas mare și elegant în istoria acestui sport, unul cu a cărui imagine deja se confundă. Își câștigase, deja, de ani buni un loc acolo, în vârful legendelor, însă această bornă pe care o depășește acum îl duce într-un teritoriu pe care niciun alt jucător nu l-a mai accesat vreodată. Într-o carieră îmbrățișată cu recordurile de toate felurile și dimensiunile posibile, borna “300 de săptămâni” simbolizează, poate mai bine ca oricare altă performanță a lui, uriașa influență pe care Roger o are asupra tenisului și sportului mondial – sigur cea mai mare victorie a lui.

Din fericire, suntem printre cei care au fost martori la epoca lui. Tot din fericire, ea nu este încă gata, așa că să ne bucurăm cât mai avem ocazia, înainte de a fi siliți să ne refugiem în căldura nopților pierdute în căutări aiurea pe YouTube. Și pentru că am considerat că momentul #RF300 este unul cu totul și cu totul special, unic în istoria tenisului, am decis, la Treizecizero.ro, să-l marcăm cum se cuvine.

Așa că am făcut un mix neconvențional cu părerile voastre, părerile câtorva prieteni dragi ai noștri, pe care i-am invitat să scrie câteva rânduri pentru site-ul nostru cu această ocazie, dar și cu recordurile, momentele, fotografiile și videoclipurile faimoase ale lui Federer. Dacă a ieșit prea lung, iertați-ne. Dacă e prea puțin, tot la fel. A fost oricum foarte greu de ales și de selectat, așa că ne-am oprit la 50, semn că nu e deloc atât de ușor să ajungi la 300 precum s-ar crede. (notă: articol publicat pe 16 octombrie 2012)

 

1.

Deplina victorie a lui Federer  – de Andrei Crăciun

Aşadar, Roger Federer continuă să stabilească recorduri. E o veste reconfortantă. Mă uit la Roger Federer ca orice profan, ca tot mediocrul care nu rezistă în înălţimi: cu mirare. Dar au fost şi ani de furie, au fost ani în care perfecţiunea lui mă scotea din minţi. Am scris – e ceva de atunci – că nu îi datorăm decât respect. Eram tânăr, orgolios şi greşeam. Merit hula: voiam să îi văd rănile lui Dumnezeu. Scriam ca unul care n-a mai înţeles tenisul după ce nu l-a mai jucat Andre Agassi. Trăisem cu prăbuşirile lui Agassi, îi iubeam pe cei care cădeau, credeam într-un talent fără egal şi fără explicaţii, capabil, totuşi, să reconcilieze raţionalul cu iraţionalul. Era cumva firesc să mă irite constanţa.

Mult mai aproape de adevăr ajunsese, oricum, cronicarul Adrian Georgescu, când, în vara anului 2011, scria despre semnătura lui Roger: “Federer ne va lăsa acest rever tăiat, în ultimul timp o suliţă îndreptată înduioşător spre burta unor blindate”.

Dar după ce îmbătrâneşti nu mai vezi „ca prin ghicitură”, cum scrie şi în Biblie. Nu respect îi datorăm noi lui Federer, ci altceva. Acel altceva pe care îl datorăm oricui ne întăreşte, prin exemplu, fortificaţiile sufletului. După ce îmbătrâneşti şi vezi că viaţa nu e un zbor de porumbei, poţi să scrii împăcat că acest relief uniform care a fost şi va mai fi Roger nu e cu nimic mai prejos decât abisul din care s-a ridicat Andre.

Îmi place mai mult acest Federer trecut de trezieci de ani, clasicizat, milionar cumsecade, un artist ajuns la o melancolică maiestate, o scăpare din lumea care preferă cantitatea şi abstractizarea.

Şi nu pe cântarul titlurilor sale trebuie cântărit Federer. Lecţia sa este alta: este, desigur, cel mai bun, dar şi ceva mai mult – ca să ajungă aici a trebuit să se învingă de fiecare dată. Roger îmi pare învingătorul deplin într-o cursă în care nu a fost, de la început, decât el, căci cine i-ar fi putut sta alături? Nu despre asta e sportul? Nu despre asta e viaţa? Nu aceasta este magia sa ultimă? Nu e aceasta deplina victorie la care poţi să speri?

Andrei Crăciun este șeful secției de Publicistică de la ziarul Adevărul. Lucrează în presă din 2005, după ce a câștigat Premiul “Ioan Chirilă” pentru debut. Înainte de Adevărul, a mai scris pentru Evenimentul Zilei. În 2010, a fost desemnat Cel mai bun editorialist din România de către Clubul Român de Presă. Îl puteți citi și pe blogul său.

2.

300 – de Luminița Paul

300 e mult, oricum și din orice direcție ai privi, cîntări, judeca. Pînă și eroul e uimit într-o anumită măsură, însă e o formă de stupefacție cu origini recente. În urmă cu 4 ani, cînd se oprise la 285 de săptămîni, probabil că acest 300 de azi îi părea apropiat, tangibil. Apoi s-a îndepărtat. Pentru ca, pînă la urmă, să fie împlinit acum, cînd tinerii fioroși, capabili să joace oricînd peste 3 ore la un meci de trei seturi, sînt tot mai insistenți, mai elaborați, mai rezistenți. Roger e altfel și mereu a fost așa.

De aceea, acest 300 e, după parerea mea, în primul rînd o prețioasă victorie asupra lui însuși. Cînd ești deosebit, mai dotat decît ceilalți, îți dai seama și singur la un moment dat. La Federer, acest moment a venit devreme. De aceea, 300 de azi e drumul parcurs de la băiatul care era pedepsit de antrenori să curețe terenurile de frunze pentru că făcea mai repede decît colegii săi ce se cerea la antrenament și apoi, plictisindu-se, devenea nesuferit. Băiatul care tăcea îmbufnat ore întregi cînd veneau părinții să-l ia de la un turneu la care pierduse. Băiatul care rupea rachete. Apoi, s-a transformat într-un exemplu de talent continut. Și continuă să fie. Pînă la 300 și mai mult de atît.

Luminița Paul – este editorialist la Gazeta Sporturilor și comentator de tenis la Eurosport, una dintre vocile cele mai autorizate în materie de publicistică pe teme de tenis din România

3.

Federer: ce înseamnă să știi să pierzi – de Ciprian Rus

Într-o lume în care, zilnic, mari vedete ale clipei dispar pe orbita deșertăciunii mai rapid decât în saltul demonstrativ al lui Felix Baumgartner, Roger Federer ne-a învățat, învățând el însuși, ce înseamnă de fapt să știi să pierzi. A ști să pierzi era, în sportul modern de până la Federer, o imensă gogoașă mascată de un loc comun superficial, condiment facil al comentariilor de sfârșit în finalele, tot mai multe de la o vreme, pe care elvețianul invincibil cândva începea să le piardă ba în fața lui Nadal, ba în fața lui Djokovic, ba în fața lui Murray. A ști să pierzi e mai mult decât tăria de a sta imperturbabil, minute în șir, în fața unui adversar căruia știi bine că nu-i poți face față în acea zi; a ști să pierzi e mai mult decât puterea de a nu-ți ascunde lacrimile când adversarul tău primește trofeul la care ai visat un an de zile, a ști să pierzi e mai mult decât eleganța cu care accepți, după meci, superioritatea celorlalți și propria-ți neputință. A ști să pierzi – varianta Federer – e a ști să nu-ți pierzi capul după ce victoriile nu se mai leagă ca pe vremuri, a ști să pierzi e a reuși să rămâi în top chiar dacă nu mai ești numărul 1, a ști să pierzi e a ști să revii. Să revii și să redevii numărul 1. Și să o faci cu naturalețe, cu eleganță și cu discreție, ca și cum nici nu ai fi părăsit vreodată poziția de lider. Adevăratul Federer acesta e: omul care a învățat să câștige după ce învățase să piardă.

Ciprian Rus – este jurnalist de investigaţie la Formula AS. Cu o experienţă de peste 10 ani de media, a fost Redactor Şef al Monitorului de Cluj, precum şi al cotidianului Compact. A fost nominalizat de 2 ori în cadrul Premiilor Ioan Chirilă, pentru expresivitate jurnalistică, respectiv pentru literatură sportivă. Îl găsiți pe blogul personal aici.

4.
 
RF – de Marius Hagger
Being Swiss in sports usually means being on the loser side. In football, for instance, national or club teams usually are being thrown out of competitions by Cluj or the Turks or even Luxembourg. The only exception being ski where Swiss athletes usually excel in a tight race with the Austrians – our Arch enemy in winter sports.
And then there was Roger.
Roger Federer is an exceptional combination of skills and qualities – fortunately all adding up in the body of a Swiss citizen which makes us all incredibly proud, being for once on the victors’ side.
He is a sum of athletic power, artistic grace within a body that has just the right proportion to endure incredibly hard and enduring matches without being damaged as for examples Nadal’s body is.
Apart from that he is a public relations natural who does just everything perfectly right, gestures, tears and chivalrous words for his beaten opponents inclusive.
Not to underestimate he has an intact marital live, to lovely twin daughters and chose even his sponsoring partners with style and cleverness. There is not a trace of scandal that could ruin his image as Tiger Woods managed to achieve quite easily.
This is why we Swiss wish Roger another 300 weeks on number one until we get back to the losers’ valley of tears. And the lost games against Cluj and Steaua.
Marius Haggereste fost jurnalist și actual manager de media. Compatriot și fan al lui Federer, Marius a activat în România ca General Manager al trustului de presă elvețian Ringier.
* Notă Treizecizero.ro: Pentru a păstra intact farmecul ideii de special-guest, am decis să lăsăm textul lui Marius așa cum a fost scris, adică în limba engleză. Suntem convinși că cititorii noștri, obișnuiți cu literatura de specialitate, nu vor avea nimic împotrivă. 
 
 5.
 
Prima zi de lider

Prima zi în care Roger Federer a urcat pe locul 1 în lume a fost 2 februarie 2004, la vârsta de 22 de ani și 5 luni, imediat după ce cucerea al doilea său titlu de Grand Slam, la Australian Open. Din acel moment, a început o serie de 237 de săptămâni consecutive petrecute pe primul loc în lume, un record absolut, perioadă care a durat până pe 11 august 2008, și în care a dus performanța în tenis la un cu totul alt nivel.

 6.

Primul titlu

Primul titlu din carieră a venit în 2001, la vârsta de 19 ani, la Milano, unde l-a învins în finală pe Julien Boutter, după ce îi eliminase pe parcurs pe Ivanisevic sau Kafelnikov. A fost şi singurul său titlu în acel an. Cu un an mai devreme, în 2000, obţinuse şi prima sa victorie pe tabloul unui turneu de Mare Şlem, la Australian Open. Avea 18 ani şi ocupa locul 62 ATP. Prima finală a fost în 2000, la Marseille, şi pierdută tot la un elveţian, Marc Rosset.

În calitate de lider mondial, Federer a câștigat 417 meciuri, pierzând 52. A câștigat 46 de titluri (11 dintre ele de Grand Slam) și a mai pierdut alte 17 finale. Cât nu a fost pe primul loc, el a câștigat alte 454 de meciuri, pierzând 143. Are 30 de titluri obținute fără să fie lider, plus 15 finale pierdute. În total, are  76 de titluri și 32 de finale.

 7.

Totalul săptămânilor petrecute pe primul loc în tenisul mondial

Federer (300), Sampras (286), Lendl (270), Connors (268), McEnroe (170), Borg (109), Nadal (102), Agassi (101)

Totalul săptămânilor consecutive petrecute pe primul loc: Federer (237), Connors (160), Lendl (157), Sampras (102), Hewitt (75), McEnroe (58), Nadal (56).

8.

Cel mai faimos record

Roger Federer deține recordul titlurilor de Grand Slam, 17, cifră cu care a depășit precedentul record, stabilit de Pete Sampras, 14.  Este singurul om din lume care a câștigat câte trei titluri de Slam în trei ani diferiți (2004, 2006, 2007). Slamurile lui Federer au fost obținute astfel: patru la Australian Open, unul la Roland Garros, șapte la Wimbledon, cinci la US Open.

9.

Motiv

„Nu sunt încă sigur, însă Federer s-ar putea să fie unicul motiv pentru care încă mai am răbdare să mă uit la un meci întreg de tenis, chiar și atunci când nu este el cel care joacă. Cumva, toate meciurile importante ale tenisului din ultima decadă au fost strâns legate de el, au avut o miză care i se datora în mare măsură. Tenisul ne va pierde pe mulți pe drum odată cu retragerea lui Federer, la fel cum Jordan a văduvit baschetul de mulți suporteri în ziua când a decis să nu mai sară”.

Codruț Baciu contributor Treizecizero.ro

10.

Companie

Sunt doar 7 jucători care au reușit să câștige, de-a lungul carierei lor, toate cele 4 titluri de Grand Slam (Australian Open, Roland Garros, Wimbledon, US Open). Federer e printre ei. Ceilalți șase sunt Fred Perry, Don Budge, Ron Laver, Roy Emerson, Andre Agassi și Rafael Nadal.

11.

300 de semne

“După Australian Open 2012, am fost supărat pe el, pe Roger “cel care nu mai era motivat suficient să revină pe locul 1″. “Supărarea” a ținut, de fapt, până la semifinala de la Wimbledon 2012. Atunci, pur și simplu mi-a adus aminte cât de norocos sunt să fiu contemporan cu el, zeul 🙂 Iartă-mă, Roger!”

Dorin Boerescu – este CEO 2parale și fan Federer. Convins de puterea cifrei, Dorin a scris despre Roger în fix 300 de semne 🙂

 

12.

Model

„Federer va rămâne un model, un ideal, o cale spre atingerea perfecțiunii. Nu numai în sport! Dar, tristă ne va părea clipa retragerii! Atunci îl voi visa pe Roger întinerind precum Benjamin Button. Pentru ca noi, cei contemporani cu el, să nu ardem de dorul tenisului ca artă, iar generațiile viitoare să nu-l descopere numai de pe Internet.”

Valentin Lupu – jurnalist sportiv specializat pe tenis. A publicat în ProSport și Libertatea, dar și pe Treizecizero.ro

13.

24 de finale de Slam

Federer a apărut în 24 de finale de Grand Slam, un record all-time, precedentul record fiind al lui Ivan Lendl, cu 19. Alte două recorduri impresionante în ce privește turneele de Grand Slam: 32 de semifinale consecutive de Slam (una mai mult decât Jimmy Connors) și 38 de sferturi de finală consecutive de Slam (serie încă în desfășurare, pe locul doi, după Jimmy Connors, cu 41)

14.

Victorii consecutive

Federer este singurul om din Era Open care are șapte serii de câte cel puțin 20 de victorii consecutive: prima a fost în 2004, și a durat 23 de meciuri; a doua a început la finalul lui 2004 și a durat până în 2005, atingând 26 de meciuri; a treia a durat 25 de meciuri, tot în 2005. A patra, în partea a doua a lui 2005, a durat 34 de meciuri. A cincea, și cea mai lungă, a început la US Open 2006 și s-a terminat, după 41 de victorii consecutive, pe 11 martie 2007. A șasea serie a fost de 21 de meciuri (2009). A șaptea, și cea mai recentă, a fost de 24 de victorii și a început toamna trecută, fiind oprită de Nadal, la Australian Open 2012.

15.

Watch

16.

Laver

”Dacă există un jucător cel mai bun din toate timpurile, atunci, după mine, el este Roger Federer. Are toate loviturile, anticipația lui este incredibilă, iar timing-ul loviturilor sale este întotdeauna inspirat” – Rod Laver

17.

Fără retrageri

Federer nu s-a retras niciodată dintr-un meci de tenis. S-a retras dintr-un turneu în doar două rânduri, și de fiecare dată înainte de începutul unui meci. S-a întâmplat în 2008, la Paris, înainte de un sfert de finală cu James Blake, și în 2012, la Doha, înainte de o semifinală cu Jo-Wilfried Tsonga.

18.

Bani

Totalul premiilor obținute numai din tenis de Roger Federer este de peste 70.000.000 de dolari – un record all-time.

19.

Perfect la serviciu

Federer a câștigat trei turnee de-a lungul carierei fără să-și piardă măcar o singură dată serviciul: Doha 2005, Halle 2008, Cincinnati 2012. Acesta din urmă a însemnat singurul turneu Masters din istorie al cărui învingător nu și-a cedat niciodată serviciul.

20.

Titluri

Federer a câștigat 76 de titluri în carieră, fiind pe locul 4 în istorie, după Jimmy Connors (109), Ivan Lendl (94) și John McEnroe (77).

Împărțite pe categorii, titlurile lui Federer sunt astfel: 17 titluri de Grand Slam (record all-time), 6 Turneul Campionilor (record all-time), 21 de titluri de Masters (record all-time, deținut împreună cu Rafa Nadal), 12 titluri de ATP 500, 20 titluri de ATP 250.

La un moment dat, el a câştigat 24 de finale consecutive în care a evoluat, de la Viena 2003 și până la Bangkok 2005, un record absolut. Seria a fost oprită de David Nalbandian într-o finală memorabilă a Turneului Campionilor din 2005, când Federer a pierdut cu 7-6 în decisiv, după ce a condus cu 2-0 la seturi.

21.

Polivalență

Federer este singurul jucător din Era Open care a câștigat cel puțin 10 titluri pe fiecare dintre suprafețele importante: zgură, iarbă, hard și hard indoor. Este, de asemenea, și jucătorul care a câștigat singurul turneu jucat pe zgură albastră.

22.

Andre

“A schimbat tenisul pentru totdeauna, a ridicat standardele mult mai sus. Am încetat demult să mai fac presupuneri referitoare la momentul în care Federer se va opri, pentru că mi-a demonstrat de atâtea și atâtea ori că mă înșel. Ceea ce face el este cu totul special și nemaipomenit de bine pentru tenis, joacă într-un mod pe care nu l-am mai văzut niciodată. Pentru mine, el este cel mai bun din toate timpurile. Și cu siguranță că e cel mai bun împotriva căruia am jucat vreodată.” – Andre Agassi.

Roger și Andre au jucat 11 meciuri directe, opt fiind câștigate de elvețian. Poate cel mai faimos dintre ele este finala US Open din 2005, un turneu de excepție. La 35 de ani, Agassi era la ultimul mare dans, și avea tot New York-ul la picioare. Federer a catalogat finala câștigată în patru seturi (Andre a avut, totuși, la 1-1 la seturi, un 4-2 și 30-0 în setul 3) drept “una dintre cele mai speciale finale din viața mea”.

23.

Global

Federer este și cetățean sud-african, pe lângă naționalitatea elvețiană, asta grație mamei lui, Lynette, născută în Africa de Sud, care are, de asemenea, și origini olandeze și franceze. Roger a crescut aproape de granița franceză și a mai jucat, mai mult sau mai puțin de performanță, fotbal, badminton, cricket și baschet. “Am ales tenisul pentru că simțeam că aici depind numai de mine, că sunt în full control asupra jocului”. Vorbește germană-elvețiană, un dialect, germană, engleză și franceză.

24.

Caritate

Roger a lansat, în 2003, Roger Federer Foundation, menită să ajute oamenii cu probleme, dar și sportul, fundație care derulează numeroase proiecte îndeosebi în Africa. Din 2006 este ambasador UNICEF, calitate din care a contribuit la diverse acțiuni umanitare și strângeri de fonduri.

25.

Influență
“Da, Federer nu are egal. Da, Peter Carter, care a început să-l antreneze pe elveţian la 9 ani şi l-a dus până în pragul succesului internaţional, a avut o influenţă imensă asupra lui, atât personal cât şi profesional, până când soarta a intervenit în cel mai crud mod posibil. Dar doar când te afli în prezenţa acestor doi oameni ai în faţă imaginea completă”.
Povestea vieții lui Roger Federer nu conține numai episoade cu happy-end, în care se zâmbește, se ridică un trofeu și se încasează un cec. Unul dintre cele mai triste momente din viața elvețianului a fost pierderea nu doar a unui bun prieten, ci și a unui mentor, una dintre persoanele care au avut o influență covârșitoare în formarea viitorului mare campion. Peter Carter este antrenorul australian care n-a mai apucat să vadă finalitatea muncii sale. Dar Roger îi va fi recunoscător o viață întreagă. Povestea lor emoționantă o puteți citi pe larg în acest articol special Treizecizero.ro.

26.

Forbes

Federer figurează pe locul 31 în ultimul top 100 Forbes Celebrități. Mai apare pe locul 5 în lista Forbes a celor mai bine plătiți sportivi din lume. Forbes notează că Federer are nouă sponsori care, împreună, îi aduc un venit de mai bine de 30 de milioane de dolari pe an. Printre ei se numără Nike, Rolex, Wilson și Credit Suisse.

27.

Prietenul-rival

Felicitări, Roger, pentru cele 300 de săptămâni pe primul loc!  – Rafa Nadal, pe Twitter

28.

 

Adversari preferați

Federer a învins nu mai puțin de 26 de jucători de cel puțin 10 ori. Lista acestora, în paranteză raportul victorii/înfrângeri: Andy Roddick (21-3), Lleyton Hewitt (18-8), Nikolay Davydenko (17-2), Robin Soderling (16-1), Novak Djokovic (16-12), Mikhail Youzhny (14-0), David Ferrer (13-0), Jarkko Nieminen (13-0), Juan Martin Del Potro (13-2), Ivan Ljubicic (13-3), Fernando Gonzalez (12-1), Stanislas Wawrinka (12-1), Nicolas Kiefer (12-3), Radek Stepanek (11-2), Tomas Berdych (11-5), David Nalbandian (11-8), Feliciano Lopez (10-0), Tommy Robredo (10-0), James Blake (10-1), Ivo Karlovic (10-1), Xavier Malisse (10-1), Marat Safin (10-2), Richard Gasquet (10-2), J.C.Ferrero (10-3), Tommy Haas (10-3), Rafa Nadal (10-18).

29.

 

Cele mai multe victorii dintre jucătorii activi

Topul victoriilor obținute de jucătorii încă activi în întreaga carieră: 1.Roger Federer (871), Nadal (583), Hewitt (564), Haas (498), Ferrer (474), Djokovic (461), Davydenko (452).

30.

 

Sacrificiu

“Iubesc tenisul mai mult ca oricine. Este nevoie de foarte mult sacrificiu. Dar nu renunț niciodată. Indiferent cum m-am simțit de-a lungul anilor, dacă am fost accidentat, sau trist, sau obosit, sau extenuat, întotdeauna am fost prezent și am încercat să câștig” – RF

31.

 

Fan

„Omul ăsta dă impresia că orice sport ar fi făcut, ar fi ajuns campion. Dincolo de toate rezultatele și recordurile, Federer pentru mine va rămâne atletul perfect, exprimare a ceva ce numai sculptorii greci au reușit să redea”.

Szekeres Levente – cititor Treizecizero.ro

32.

 

Fan

„Pentru mine, Roger Federer înseamnă idealul de jucător, modelul spre care aspiră toți. Tenisul lui e spectacol, e îmbinarea perfectă între vechi și nou, între talent și muncă, între inspirație și transpirație, între suprapământean și uman. Roger e cu siguranță cel mai bun din toate timpurile și nu doar datorită cifrelor și recordurilor pe care el depășeste în fiecare zi, ci datorită felului magic în care joacă și se comportă pe teren”.

Dorina Daniela – cititor Treizecizero.ro

33.

 

Fan

„Federer – superlativul absolut, un geniu, un titan, omul care și-a cultivat talentul ca nimeni altul. Omul care a adus bucuria în atâtea suflete. Omul care a demonstrat că lacrimile de bucurie sau de supărare sunt parte integrată a jocului și nu în ultimul rând omul care a adus tenisul la un cu totul alt nivel, din toate punctele de vedere (fair-play, eleganța jocului, mișcarea pe teren și multe altele).  Talentul, performanțele și tot ceea ce reprezintă Federer e măiestrie ridicată la rang de mare artă”.

Andrei Martinescu – cititor Treizecizero.ro

34.
 
Creșterea
Până să ajungă campionul elegant de azi, Federer a fost un copil complicat, greu de strunit și plin de nervi, adesea căzându-le pradă în cele mai delicate momente de pe teren. “Am fost întotdeauna un jucător emoțional”, admite elvețianul, care a învățat cu greu să-și strunească emoțiile. Când, în fine, a făcut-o, a decolat către vârfurile clasamentului. Paradoxal, ulterior a fost “acuzat” că e un soi de robot, rece și inuman cu adversarii săi. În fapt, lucrurile stau cu totul altfel și despre asta v-am povestit, pe larg, în acest articol dedicat  evoluției de la un puști temperamental la apelativul “Maestro”.

35.

 

Fan

„Cu trecerea timpului, am început să apreciez din ce în ce mai mult geniul lui, tehnicitatea nemaiîntâlnită și naturalețea loviturilor sale. L-am văzut mai apoi plângând la capătul unui meci dramatic. Atunci cred că l-am perceput pe Federer atât ca om, capabil de emoții, cât și ca un mare campion; de atunci s-a cuibarit în inima mea de suporter. Roger se arăta lumii ca un om cu o inimă mare, capabil de emoții frumoase și, în același timp, un mare campion. Singura hibă pe care i-o pot găsi în plan sportiv e că n-a vrut/putut să fie la fel de bun în defensivă precum Nadal ori Djokovic. Însă, dacă ar fi făcut defensiva mai bună, poate că și-ar fi alterat stilul unic.”

Corneliu Țeposu – cititor Treizecizero.ro

36.

 

Fan

„Roger Federer este, pentru mine, modelul uman cel mai apropiat de idealul meu. Este omul care își face meseria cu multă plăcere, dar care, atunci când e lăudat, rămâne modest. Își respectă adversarii, are mereu cuvinte frumoase de spus despre ei, după meci, fie că e vorba de turul 1, fie că e vorba de finală. În același timp, este un soț și un tată devotat și mereu se gândește cum e mai bine pentru familia lui.

Sunt convinsă că are și defecte și că sunt lucruri poate mai puțin plăcute la el, pe care eu nu le știu, dar probabil nu trebuie să le știu. Până acum nu m-a dezamăgit niciodată. Pentru mine, Roger este un idol în adevaratul sens al cuvântului. Este genul de persoană pe care o vrei ca prieten, ca iubit, ca tată sau ca frate. Este acel gen de personalitate care, atunci când apare în viața ta (fie și la nivel de relație fan-sportiv), te schimbă în bine și te face să vrei să fii mai bun.”

Ruxandra Canarache –  cititor Treizecizero.ro

37.

 

Cele 17 Slam-uri ale lui Roger concentrate în 4 minute.

38.

Tie-break istoric

Federer a luat parte nu doar la unele dintre cele mai lungi seturi și tie-break-uri din istoria tenisului (un tiebreak cu Safin, 20-18, setul cu Roddick, 16-14, sau setul cu Del Potro, 19-17, toate câștigate), dar și la cel mai bun dintre ele. Este vorba de tie-breakul setului 4 din finala Wimbledon 2008, considerat la unison drept cel mai bun din istoria tenisului. Într-o partidă absolut senzațională, Federer era condus cu 1-2 la seturi și cu 2-5 în tiebreak. A revenit până la 6-5, apoi a salvat două mingi de meci, impunându-se, într-un final, în acel tie-break. Meciul a fost, însă, câștigat de Nadal.

39.
 
„Mă simt foarte norocos”
 
“(…) Așa că uite-mă acum: Am doi copii minunați, o soție incredibilă și asta e grozav. Mă simt foarte norocos că traversez această perioadă a vieții mele. Că pot să mă bucur mai mult de ce mi se întâmplă. Nu e vorba mereu numai despre cum să lovești forehandul sau reverul. Sunt altele care contează mai mult.”
E doar o parte dintr-un interviu special cu Roger Federer, care povestește, printre altele, cum să ajungi să fii fericit, după rețeta experimentată de el: gândește pozitiv, muncește din greu, iubește ceea ce faci și simte-te norocos că ai șansa să faci ce îți placeTot interviul e de găsit aici. 

40.
 
Olimpic
Roger Federer este și medaliat olimpic cu aur, Beijing 2008, la dublu, alături de Stanislas Wawrinka, și cu argint, la simplu, Londra 2012. A petrecut 8 ani consecutivi în top 2 ATP şi 9 ani la rând în Top 3, cifre valabile la finele anului 2011. Are șanse foarte mari să mai adauge un an acestor cifre.

41.

Al doilea cel mai de încredere om din lume

A fost numit Sportivul Anului patru ani la rând (2005-2008), un record. În 2011 a fost votat al al doilea cel mai respectat şi de încredere om din lume, după Nelson Mandela, într-un top realizat de The Reputation Institute, la nivel global. Studiul a fost făcut pe un eşantion de mai mult de 50.000 de persoane selectate din peste 25 de ţări din toate continentele. Rezultatele lui adună în top 10 câteva dintre cele mai importante personalităţi ale timpurilor noastre, aproape toate remarcate, pe lângă reuşitele profesionale de excepţie, şi în activităţi caritabile la nivel global. Printre ei, Warren Buffet, Bill Gates, Steve Jobs sau Regina Elizabeta a II-a a Marii Britanii.

42.

Visul de la Paris

Titlul de la Paris, pe care l-a vânat atâta și atâta timp, i-a încununat, întrucâtva, cariera. După patru ani la rând în care a fost stopat de fiecare dată de Rafa Nadal, lumea tenisului a început să-și pună problema dacă Federer va mai reuși vreodată să triumfe la Roland Garros. A făcut-o, într-un final, în 2009, profitând și de eliminarea lui Nadal de către Soderling. Dar nu fără emoții. Federer a trăit, în mod cert, ca nimeni altul succesul  pe zgura pariziană. Într-o atmosferă tensă, într-o duminică ploioasă și complicată, a venit, în sfârșit, ziua lui la Roland Garros. Titlul care i-a adus Career Grand Slam-ul și egalarea recordului lui Sampras, la pachet.

A fost o vară ideală pentru Roger. A câștigat Roland Garros-ul în premieră, a recuperat titlul la Wimbledon și a devenit tată de gemene. Ulterior, el s-a întors în finala RG în 2011, pierdută tot cu Nadal, însă au fost numeroase voci care au spus că, dacă Federer a fost vreodată foarte aproape să-l bată pe Nadal la Paris, aceasta a fost ocazia.

 


43.

 

Rivalitate de vis

Rivalitatea cu Rafa Nadal a fascinat și încă mai fascinează o lume întreagă, fiind considerată, la unison, cea mai frumoasă rivalitate a erei moderne a tenisului, și printre cele mai frumoase ale sportului din toate timpurile. Ca orice mare campion, Roger a avut parte de un rival pe măsură, alături de care a luat parte la câteva meciuri de excepție. O adevărată kryptonită pentru Federer, Rafa a câștigat 18 dintre cele 28 meciuri disputate de cei doi până acum, inclusiv cel considerat cel mai frumos meci din istoria tenisului, finala Wimbledon 2008. Roger și Rafa formează unica pereche de jucători care au ocupat primele două locuri în lume preț de patru ani consecutivi, între 2005-2009. Istoria completă a rivalității Federer – Nadal este de citit aici.

 

44.

Pete

“Sunt extrem de onorat că am reușit să bat recordul lui Pete, mai ales că el a fost eroul copilăriei mele, cineva care mi-a oferit inspirație. E un sentiment fantastic pentru mine că am reușit să revin pe primul loc în lume. A fost un obiectiv al acestui an, dar, cu jucătorii pe care îi avem acum în fruntea clasamentului, n-am crezut niciodată că voi reuși atât de repede”. – Roger Federer

 

45.

Watch

 

46.

Startul

Momentul Sampras l-a împins definitiv pe Federer în atenția publicului. Nu e puțin să-l învingi chiar la Wimbledon pe Pete Sampras, aflat încă într-o perioadă în care toată lumea se aștepta ca el să fie din nou campionul. Meciul celor doi, jucat în turul 4 al ediției din 2001, a rămas și singurul oficial dintre cele două legende. Sampras câștigase ultimele 4 ediții ale Wimbledonului, și 56 din ultimele 57 de meciuri disputate la All England Club. Federer, în schimb, avea 19 ani și își făcea apariția în premieră pe Centre Court. Ce a urmat, se știe. Victorie în cinci seturi pentru tânărul elvețian și schimbul oficial de ștafetă dintre cei doi. Rezumatul video al faimosului meci poate fi urmărit la finalul articolului dedicat de Treizecizero.ro meciurilor de legendă de la Wimbledon.

Pete nu și-a uitat prietenul, felicitându-l pentru cele 300 de săptămâni: “Este o realizare și o performanță incredibilă să fii 300 de săptămâni primul. Este o dovadă a consistenței pe care Roger a avut-o atâția ani, a felului în care a dominat tenisul”.

 

47.

Profeție

În 2000, Roger Federer își făcea debutul la US Open la doar 19 ani, moment în care, deși venea după 6 eliminări succesive în turul 1, ocupa, totuși, locul 40 în lume. În turul 1 a recuperat de la 0-2 la seturi cu olandezul Peter Wessels, care a abandonat în decisiv. Apoi a trecut de Daniel Nestor, pentru ca în turul 3 să dea peste Juan Carlos Ferrero. A pierdut, dar evoluția sa a dat naștere unei declarații profetice, venite din partea lui Pancho Segura, fostul antrenor al lui Jimmy Connors: ”Puștiul ăsta, Federer, o să aibă o carieră precum cea a lui Sampras”. Patru ani mai târziu, venea și primul titlu la New York, într-o finală cu două seturi la zero administrate lui Hewitt.

48.

Watch

 

49.

Roger Says Relax

Excelenta piesă de jazz de mai jos a fost compusă special pentru Roger Federer, cu ocazia setului de reclame pentru Credit Suisse – “Helping Roger Federer relax. Since 1981″. Foarte calmul și liniștitorul track a fost compus și produs de David Arch și Mark Campbell și poartă un nume elocvent – “Roger Says Relax”. Interesant, inițial piesa avea doar 45 de secunde, cât pentru reclamă, dar la insistențele clientului ea a primit și o variantă extinsă, pe care o puteți asculta mai jos.

 

50.

Familie

Este căsătorit cu Mirka, pe care a întâlnit-o în 2000, la Sydney, iar fosta jucătoare, retrasă prematur, din cauza unor accidentări, a devenit rapid cel mai important punct de reper pentru Roger, având un merit imens în construcția lui Federer, așa cum îl știm noi în zilele noastre. “Sunt un bărbat foarte norocos. Ea nu e numai prietenul meu de nădejde, ea este parte din succesul meu”. Familia i-a asigurat liniștea cândva temperamentului elvețian. Cei doi s-au căsătorit lângă Basel, pe 11 aprilie 2009, iar din iulie 2009 sunt părinții a două gemene, Myla Rose și Charlene Riva. “Nu aș fi putut niciodată să joc la un asemenea nivel, să fiu mereu într-o cursă în jurul lumii, fără să am familia mea alături de mine. Mirka este extraordinară când vine vorba să organizeze totul. Este singura care știe cum să facă viața de familie și cea de sportiv de performanță să funcționeze așa de bine împreună.”

 * Cifrele din acest articol, ale căror surse sunt ATPWorldTour.com și Wikipedia, erau valabile la data scrierii articolului, adică 16 octombrie 2012. Este extrem de probabil ca ele să fie depășite cât de curând. Roger Federer nu are de gând să se oprească prea curând.
** Surse foto: ATPWorldTour.com, Facebook, GettyImages
*** Le mulțumim frumos prietenilor noștri care au acceptat să scrie pe tema noastră, dar și acelora dintre voi ale căror răspunsuri au fost selectate și publicate.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi