Spania lui Nadal ne-ar putea vizita în Cupa Davis în 2016. România trebuie să treacă de Lituania sau Slovenia. Ce an ne așteaptă!

Treizecizero | 24 septembrie 2015

2016 se anunță un an absolut excepțional pentru tenis, în general și cel românesc, cu o mulțime de evenimente și cu multe subiecte de urmărit. România va găzdui sigur cel puțin trei evenimente importante, dar, de fapt, ar putea fi chiar mai multe. Ipoteticul meci cu Spania s-ar adăuga celui deja antamat în Fed Cup, România – Cehia, duel programat la Cluj. Pe lângă asta, turneele ATP și WTA de la București. Numărul evenimentelor ar putea crește, în cazul în care echipele României vor mai găzdui alte meciuri acasă.

România va întâlni învingătoarea dintre Lituania și Slovenia în primul tur al Cupei Davis, ediția 2016, zona EuroAfricană, grupa 1, într-un meci programat în weekendul 4-6 martie 2016. Dar știrea este că, în cazul unei victorii, avem șansa să aducem la București fosta câștigătoare a trofeului, Spania. Ibericii, campioni de patru ori în ultimii 12 ani, au bye în primul tur.

Ultimul meci al României în Cupa Davis a fost înfrângerea de la Mamaia cu Slovacia lui Klizan, în luna iulie a acestui an, care ne-a ținut la distanță de șansa unui baraj de promovare în Grupa Mondială.

România nu a mai întâlnit nici Lituania, nici Slovenia. Situație în care, indiferent de care dintre cele două echipe va câștiga barajul programat pe 30 octombrie – 1 noiembrie, locul de desfășurare al meciului cu România va fi decis printr-o tragere la sorți.

Cele două echipe sunt asemănătoare ca potențial: fiecare au un jucător decent de simplu și puține alte soluții competitive. Lituania este superioară la capitolul jucătorul numărul 1: cel mai bun jucător al lor este Ricardas Berankis, acum locul 72 în lume, în vreme ce principala speranță a slovenilor este Blaz Rola, locul 139. Slovenii îl mai au și pe Grega Zemlja, acum pe locul 200 în lume. 

În schimb, dacă România va trece de acest prim tur, atunci e clar că meciul cu Spania va avea loc în România. Ultima întâlnire directă dintre cele două țări a avut loc acasă la iberici, în 1975. 

Ar fi o șansă fantastică pentru publicul român să vadă în sfârșit la București, într-un meci oficial, pe una dintre legendele acestui sport, pe Rafa Nadal. Trebuie însă să fim realiști. Și asta nu din perspectiva echipei noastre – relativ favorită atât cu Lituania, cât și cu Slovenia-, ci pentru totul e învăluit în ceață în ce privește programul jucătorilor de top în anul următor. Rafa, proaspăt revenit în echipa Spaniei după controversele dintre jucători și federația iberică, va avea un calendar de foc în vara viitoare, iar prezența sa ar fi incertă. Chiar și fără Nadal, însă, spaniolii, care vor viza promovarea la anul, vor putea trimite în România o echipă mai mult decât redutabilă.

Data de desfășurare a turului al doilea al Cupei Davis este weekendul 15-17 iulie, imediat după Wimbledon. Dar vara viitoare mai are și turneul olimpic de tenis, ceea ce va înghesui teribil calendarul verii: Wimbledon, Cupa Davis, Toronto, Rio, Cincinnati și US Open; discutabil, deci, ca Nadal să bifeze și Cupa Davis.

Discuția rămâne însă interesantă, cel puțin la nivel teoretic. Și din punct de vedere logistic e de văzut ce ar alege FRT într-o astfel de situație în ce privește locul de desfășurare, în condițiile în care Cupa Davis va fi, ca și anul acesta, la concurență cu BRD Bucharest Open. Turneul feminin este programat între 11-17 iulie, la Arenele BNR din Cotroceni.

De la Federer încoace (tot Cupa Davis, în 2004, proaspăt urcat pe locul 1 în lume la acel moment), niciun alt jucător din faimosul Big Four nu a venit în România. Tragerea la sorți efectuată noaptea trecută deschide pentru prima dată această perspectivă. 

Oricum, 2016 se anunță un an absolut excepțional pentru tenis, în general și cel românesc, cu o mulțime de evenimente și cu multe subiecte de urmărit. Ipoteticul meci cu Spania s-ar adăuga celui deja antamat în Fed Cup, România – Cehia, duel programat la Cluj; o confruntare teribilă între echipa României, neînvinsă în ultimele șapte meciuri și cu două promovări consecutive la activ, și cea mai bună echipă din Fed Cup în ultimii ani.

Ipotetic, echipa de Fed Cup ar mai putea avea un meci acasă, în aprilie, în funcție de rezultatul primului. Pe lângă asta, cele două turnee, BRD Năstase Țiriac, din aprilie, și BRD Bucharest Open, din iulie. 

Pe plan extern, firește, avem cele patru Slamuri, plus Turneul Olimpic din vară, care va complica și mai mult lupta la vârf. Și cine știe ce alte evenimente istorice se vor mai întâmpla la anul. 

Revenind la Cupa Davis, e important de notat alte două informații. Pe de o parte, programul primului tur al Grupei Mondiale în Cupa Davis, și mai interesant în condițiile în care e de așteptat ca puține nume grele să se implice în competiție. Dar chiar și așa, match-up-urile sunt cu mult potențial: Marea Britanie – Japonia, Serbia – Kazahstan, Italia – Elveția, Polonia – Argentina, Franța – Canada, Germania – Cehia, Australia – SUA, Belgia – Croația. 

Pe de altă parte, Belgia, gazda finalei de anul acesta, a anunțat suprafața pe care se va juca meciul cu Marea Britanie: inevitabil, zgură. De urmărit ce va face Andy Murray, care anunțase că ar intenționa să renunțe la Turneul Campionilor în cazul în care belgienii merg cu suprafața roșie pe indoor. ATP, firește, a contracarat rapid planul lui Andy, anunțându-l de obligativitatea prezenței la ATP Finals.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi