Sorana spune că nu e magie, doar muncă. „Înainte mă grăbeam prea mult”. Despre nuanțele pe care le adaugă în joc

Adrian Țoca | 18 ianuarie 2017

După o absență considerabilă din meciurile de Slam, Sorana are o oportunitate frumoasă la Australian Open, dar în același timp rămâne concentrată pe imaginea de ansamblu și pe o disciplină despre care simte că îi face bine. Spune că s-au egalizat valorile în circuit, că oricine poate să bată pe oricine, iar diferența este dată de consistență. Este exact ceea ce încearcă să adauge jocului ei

Sorana a venit surâzând în centrul de presă, după victoria cu Carla Suarez Navarro. Și ca în vremurile bune, au reapărut și jurnaliști de limbă engleză.

“Mă simt excelent! Nu am mai ajuns până în runda a treia a unui slam de ceva vreme. Toată munca depusă este, dintr-odata, răsplătită, iar toate sacrificiile nici nu mai contează”, a început Sorana, mulțumită că și-a păstrat concentrarea în condiții de joc diferite față de precedentul meci. “Nu a mai fost atât de cald, în schimb, foarte mult vânt, care bătea la un moment dat un pic din toate direcțiile.” Apoi, întrebată de Courtney, a reluat inclusiv câteva din ideile amintite deja în discuția anterioară cu 30-0.

Abordarea mentală pentru 2017

Clar că anul trecut a fost unul foarte bun pentru mine, din toate punctele de vedere. Am început de foarte jos în clasament, și am reușit să recuperez. Am avut niste victorii importante, am reînceput să joc turneele mai mari. Mie-mi plac turneele mari, îmi plac terenurile mari. Intrând în off-season cu toate datele astea, trebuia doar să lucrez la lucrurile știute. Am spus mereu că atunci când ceva funcționează, nu trebuie modificat radical.

Facem aceleași lucruri la antrenament, în fiecare zi, foarte disciplinat. Lucrez cu antrenorul meu zi de zi, sunt foarte mulțumită cu el, comunicăm foarte bine. M-a luat în primire când eram cam pe locul 250… E probabil cel mai bun antrenor cu care am lucrat. Comunicarea noastră este excelentă, iar el are foarte multă experiență. Odată cu intrarea în noul an, eu am abordat o atitudine foarte pozitivă.

Pe ce s-a pus accent în perioada de antrenare din extra-sezon?

Tenisul a devenit un sport foarte fizic în ultima vreme, așa că am pus accent pe asta. Toată lumea pare acum în formă, toată lumea se mișcă mai bine, comparativ cu vremea când am început eu să joc în circuit. Pe atunci, nimeni nu avea antrenor de fitness sau fizioterapeut. Toți eram ceva mai plinuți, iar acum cam toți jucătorii par a avea o formă fizică impecabilă. Tenisul a evoluat mult în ultimii câțiva ani și e nemaipomenit. Ne-am tot stimulat unii pe alții să devenim mai buni, iar nivelul este foarte ridicat în momentul ăsta.

Pe măsură ce ne apropiam de începutul sezonului, am început să lucrăm la partea de constanță. Eu am un joc agresiv, pot lovi mingea cu putere, dar am nevoie de acea constanță care să mă țină în puncte. Nu a fost nicio magie, doar multă muncă. Nu e nicio coincidență, primești înapoi ceva direct proporțional cu munca pe care o depui la pregătire.

Explicarea schimbării serviciului

Da, am făcut schimbări din cauza umărului. Am schimbat cu totul serviciul în decembrie 2015 pentru că îmi tot revenea durerea, așa că am adoptat acest tip de serviciu scurtat. Simt că în felul ăsta este mult mai puțină presiune pe umăr, mișcarea e mai ușoară, dar mi-a luat ceva vreme să mă obișnuiesc cu ea.  Sunt destul de mulțumită de serviciul meu acum, și cred că am revenit la o calitate bună a serviciului. Eu am avut un serviciu foarte puternic, iar acum, încet incet, ajung în acea zonă din nou. Dacă discutăm despre viteză, sigur, nu servesc la fel de puternic ca în trecut, dar lucrez foarte mult la poziționarea serviciului în teren, ca să compensez pentru acei câțiva kilometri la oră pierduți prin modificarea serviciului.

Retragerea Anei

Eu cam știam de ceva vreme. Am discutat mult despre retragerea ei. Pentru mine e o pierdere mare, pentru că am rămas fără cea mai bună prietenă în circuit. De fiecare dată când ajungeam la Melbourne, îi trimiteam un mesaj să o întreb la ce oră mergem la cină. I-am trimis și acum un mesaj, doar că era în Anglia, și eu am întrebat-o la ce oră ne vedem pentru cină…

A fost greu să ne obișnuim cu idea, dar e nemaipomenit de fericită, a avut o carieră deosebită, a fost numărul 1 mondial, a câștigat un Grand Slam, și jos pălăria pentru modul în care a decis să se retragă, în termenii ei. A fost o retragere elegantă, o respect imens și știu că este foarte fericită în viața de după tenis, și știu că va mai veni în circuit să ne vedem din când în când.

**

În discuția în română, Sorana ne-a detaliat cum o ajută nuanțele pe care le-a adăugat în jocul ei, specific faptul că acum construiește mai mult punctul înainte de a ataca decisiv. Ah, iar de data asta a aflat din timp, încă de la recuperare, cu cine joacă în turul următor. 

Concentrarea

Chit că poate pe final e un pic normal să fii puțin mai încordat, am reușit să mă concentrez la fiecare punct și să joc fiecare punct disciplinat, să nu mă gândesc. Nu contează că e 15-0 sau 40-15, eu am o anumită tactică, pe care trebuie să o respect punct de punct. Antrenorul meu îmi spune mereu: joacă mingea, nu scorul! Cred eu că am făcut destul de bine lucrul acesta, chiar dacă au mai fost momente în care am avut niște greșeli ușoare, dar mi-am văzut în continuare de treabă.

Head to head-ul si importanța lui

Prefer să joc împotriva unei fete pe care o știu deja, și în momentul în care ai un meci împotriva unei adversare cunoscute, cât de cât știi cam ce s-a întâmplat, îi știi jocul. Pentru mine este mai greu când primesc o jucătare nouă și nu cunosc nimic despre ea.

Singura din România pe tablou

Nu simt o presiune. Pentru mine e același lucru ca atunci când suntem șase pe tablou, sau cum a fost la Madrid, cu patru în sferturi. De fiecare dată mă bucur să pot să reprezint România. Dacă pot să aduc steagul României cât mai sus, normal că e o consecință frumoasă a rezultatelor și a muncii personale.

Circuitul

Îmi place foarte mult să mă uit la tenis. Când ajung acasă, primul lucru pe care-l fac, dau pe tenis. Sunt meciuri tot mai grele, tenisul feminin a crescut foarte mult fizic, mental și s-au apropiat foarte mult valorile. Dacă acum 10 ani erau top 10, top 20 și o diferență mare față de rest, acum s-au egalizat puțin valorile, și oricine poate să bată pe oricine. Diferența o face consistența. Jucătoarele de top stau acolo zi de zi și chiar și într-o zi proastă luptă, se chinuie și găsesc o modalitate să câștige.

Construcția punctelor, înainte să atace

Am lucrat foarte mult la consistență. Viteză în braț am, și oricând pot să accelerez, nu se pune problema că nu pot să închei punctul. Însă în ziua de astăzi toată lumea lovește și stă cu tine în punct, nu mai poți să mai faci atât de repede punctul. Am lucrat foarte mult să construiesc înainte de a accelera și cred că m-a ajutat. Astăzi puteam să stau în raliu și la un moment dat să accelerez, și asta îmi dă încredere, pentru că e un sentiment bun în teren, să poți ști că dacă trebuie să joci 20 de mingi, joci 20 de mingi fără nicio problemă.

De foarte multe ori înainte mă grăbeam, și poate atacam o minge care nu era de punct. În schimb acum lucrăm foarte mult la ordine, la disciplina asta. La fiecare minge trebuie să știu ce fel de minge este: de atac, de apărare, neutră. Cred că aici domnul Marius m-a ajutat enorm.

Dacă s-a gândit să adauge jocului ei și venirile la fileu

Da, am lucrat mult la agresivitatea spre fileu, să vin în față, însă aceste lucruri vin odată cu încrederea, odată cu meciurile. Începi să faci lucrurile noi atunci când deja ai anumite meciuri în picioare, deja te simți bine. Toate vor veni probabil cu timpul și cu cât voi juca mai bine și voi fi în fiecare săptămână în meciuri, cu atât se vor vedea și aceste lucruri extra la care am lucrat.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi