Sorana și Marius opresc perioada nefastă cu două rezultate excelente la US Open

Radu Marina | 28 august 2019

Pentru Sorana Cîrstea și Marius Copil, aceste victorii de la US Open – în fața a doi jucători mult mai bine clasați – pot însemna un moment de cotitură al sezonului

US Open este oferit de

Până acum, nici sezonul Soranei, nici cel al lui Marius n-au fost tocmai strălucite; victoriile s-au adunat mai greu, înfrângerile au venit în serii, iar căderea din clasament a fost evidentă – ambii fiind aproape de ieșirea din top 100. Dar cum în tenis lucrurile se pot schimba cu o rapiditate extraordinară, și în cazul lor, cele două meciuri câștigate marți noapte – în fața a doi jucători mult mai bine clasați  – reprezintă tipul acela de victorii care-ți pot reseta un întreg sezon; rezultate pe care se poate construi mult. 

Pentru a înțelege cât de importante și cât de potrivit e momentul în care aceste victorii vin, trebuie spus faptul că Sorana a ajuns la New York cu cinci înfrângeri consecutive, fără a juca vreun turneu pregătitor. În vreme ce Marius a ajuns, pentru prima dată în cariera lui, în turul doi la US Open (din a opta încercare), bifând abia a cincea victorie pe un tablou principal anul acesta. Faptul că victoriile lor sunt reușite la New York, în fața a doi adversari mult mai bine clasați, adaugă și mai multă valoare acestui succes.  

Dintre cei doi, Marius a avut cel mai mult de muncit în fața francezului Ugo Humbert, aflat la cel mai bun sezon din carieră, cu un tur 4 reușit la Wimbledon, în urmă cu o lună. Marius a avut nevoie de peste patru ore de joc (6-3, 5-7, 7-6(11), 4-6, 6-1) pentru a-l depăși pe Humbert, care a rămas, în cele din urmă, fără soluții în fața tenisul limpede și foarte ofensiv al lui Marius. 

Cu toate că Humbert a încheiat meciul cu aproape 70 de lovituri direct câștigătoare, jucătorul cu inițiativă și cu o poziționare agresivă în teren a fost Marius. Afară de această agresivitate, Marius a mai pus pe masă o defensivă impecabilă și o selecție a loviturilor bună spre foarte bună; sunt două elemente care i-au lipsit în tot acest sezon, dar pe care le-a regăsit în acest meci atât de important. Serviciul extraordinar (79% puncte câștigate cu primul serviciu, 17 ași), lovitura de dreapta năprasnică și jocul la fileu (a avut peste 90 de veniri la fileu!) s-au potrivit de minune cu modul excelent în care a acoperit terenul, Marius fiind dispus să se agațe de orice minge.

Cheia însă a fost atitudinea. Într-un meci atât de echilibrat, lung și cu atâtea răsturnări de situație, Marius a rămas lucid oricât de grele au fost momentele prin care a trecut. Câteva exemple: în setul doi a salvat trei mingi de set în tiebreak, cu un curaj și un calm remarcabil (vezi returul câștigător cu care a anulat mingea de set a francezului la 5-6), și a câștigat break-erul cu 13-11; a pierdul setul patru pe o dublă greșeală, deși până la 4-4 fost în permanență în față, dar a rămas concentrat (deși era foarte ușor să apară crisparea și frustrarea) și a dominat categoric setul decisiv, arătându-și în final experiența. O experiență căpătată în urma unor înfrângeri dezamăgitoare și dureroase, dacă ne gândim că, în ultimii doi ani, majoritatea înfrângerilor suferite în Slamuri au fost la limită, în cinci sau patru seturi ( Robin Hasse la Wimbledon 2018, David Goffin la Australian Open 2019, Guido Pella la Wimbledon 2019), și chiar întors de la 2-0 la seturi (Marco Cechinato, Roland Garros 2018). 

De data asta a fost rândul lui Marius să câștige un meci la limită într-un Slam, o victorie care-l duce pentru a treia oară în carieră în turul doi al unui Slam, după Australian Open 2015 și 2019. Pentru prima calificare în turul 3 al unui Grand Slam, Marius va avea parte de o provocare interesantă: se va întâlni pentru prima dată cu Gael Monfils, un alt francez, dar mult mai valoros și mai experimentat decât tânărul (21 de ani) Humbert. Monfils e favorit 13 la această ediție a USO și vine după o accidentare la gleznă suferită la Montreal, acesta fiind și motivul pentru care s-a retras înaintea meciului cu Rafael Nadal din semifinale. 

Întorcându-ne acum spre Sorana, victoria ei cu Katerina Siniakova (7-5, 6-2) e cel puțin la fel de notabilă și importantă precum cea obținută de Marius. Avea nevoie ca de aer de un rezultat bun, după o jumătate de sezon ezitantă, marcată de o accidentare de la care a și pornit acea serie de cinci înfrângeri consecutive. După meciul câștigat în primul tur la Roland Garros, Sorana s-a ales cu o ruptură musculară la abdomen, însă a decis totuși să joace meciul cu Aliona Bolsova. “E o accidentare destul de serioasă, o ruptură de gradul trei, de vreo doi centimetri. Am jucat cu această ruptură de abdomen. S-a întâmplat din primul tur, dar am încercat să trag de mine și să joc și turul doi, pentru că mi se părea că am o șansă și un culoar favorabil”, a spus Sorana după meciul cu Bolsova.

Ea a continuat să joace atât la Wimbledon, cât și la alte câteva turnee pe zgură – fără însă a câștiga vreun meci. După înfrângerea din primul tur la Jurmala, a decis să-și ia o pauză de zece zile (era inițial înscrisă la turneul de la Bronx) pentru a-și rezolva problemele de sănătate. 

A revenit la New York fără a juca vreun meci oficial pe hard, însă acest detaliu nu a părut să o încurce în meciul contra Katerinei Siniakova: a lovit cu poftă, a întors-o pe cehoaică de la 5-4 și serviciu (asta după ce Siniakova revenise de la 1-4) și a făcut, per total, un meci foarte curat (16 lovituri direct câștigătoare, 17 erori neforțate). 

Pentru al treilea an consecutiv în turul doi la US Open, Sorana va încerca acum să-și egaleze cea mai bună performanță la acest Slam (tur 3, 2009). pentru ca asta să se întâmple, ea trebuie să treacă de Aliona Bolsova, cea care a învins-o chiar anul acesta la Roland Garros. O revanșă a Soranei în fața Alionei și o victorie a Simonei în fața americancei Taylor Townsend le-ar pune față în față pentru a treia oară în carieră pe cele două jucătoare din România. 

Articolele 30-0 sunt susținute de
Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi