Sorana n-a dus la capăt o revenire remarcabilă, e învinsă de Garcia în primul tur la Toronto

Radu Marina | 9 august 2017

Sorana Cîrstea a fost învinsă în trei seturi de Caroline Garcia într-un meci de peste 2 ore, în care a întors de la 2-6, 2-5 în setul doi. O revenire bună din partea Soranei, la cum a jucat Caroline, dar fără a fi dusă la capăt.

Sorana rămâne cu cele două victorii obţinute în calificări la Aleksandra Wozniak şi Camila Giorgi, fiind de altfel primele victorii la Toronto după finala din 2013 pierdută la Serena Williams, iar în meciul de azi a arătat multă stăpânire, fiind jucătoarea care a venit de fiecare dată din urmă şi a încercat să recupereze.

Deşi primul set arată destul de categoric, Sorana a avut şanse de break de fiecare dată pe serviciul franţuzoaicei, a reuşit câteva puncte bune, dar nu a putut lega jocul. A început jucând agresiv, încercând să ia mingea repede, iar şansele ratate de break au demoralizat-o treptat. Garcia a reuşit break-ul la 3-2, după o dublă greşeală a româncei, iar de acolo, deşi Sorana a avut de fiecare dată şanse pentru a recupera break-ul, Garcia s-a strecurat mai mereu, reuşind să-şi ţină serviciul.

Antrenorul Soranei la acest turneu, John-Laffnie de Jager (un fost jucător din Africa de Sud care a antrenat multă vreme echipe importante de dublu, iar, recent, pe Heather Watson) i-a tot repetat să rămână pozitivă, să continue să stea lângă Garcia pentru că vor veni oportunităţile, să nu se panicheze şi să ia mingea cât mai repede.

Sorana a încercat multă vreme acest lucru, însă, uneori, din dorinţa de a dicta şi a lua mingea cât mai repede, ajungea să lovească fără control şi haotic. Deşi era evident că nu simte deloc jocul a continuat să închidă punctul doar din 1-2 lovituri, ceea ce a dus la apariţia multor erori. În setul doi, după 3 retururi aspre ale Caroline, românca şi-a pierdut din nou serviciul şi părea că va fi o victorie scurtă pentru Garcia.

La 2-5 în setul doi, Sorana îi spunea antrenorului că de fiecare dată e în spate, nu simte deloc reverul, nu poate schimba direcţiile, iar asta o face să joace scurt şi pe mijloc. Tot antrenorul i-a repetat să nu renunțe, să lovească reverul ceva mai liftat pentru a prinde încredere, să fie agresivă cu forehand-ul şi să continue să lupte până la final. Şi aşa s-a şi întâmplat. Sorana a luptat, şi-a făcut cu greu serviciul la 2-5 după câteva puncte excelente, obligând-o astfel pe Garcia să servească pentru meci. Cu o Sorana din ce în ce mai eliberată, mai prezentă în meci şi lovind de la game la game cu mai multă încredere şi siguranţă, a fost suficient o mică ezitare la serviciu pentru ca franţuzoaica să-şi piardă serviciul.

Cel mai bun game al meciului pentru Sorana a venit la 5-6, când a reuşit nişte lovituri din alergare ca în vremurile bune şi făcând o treabă grozavă cu forehand-ul, pe care a încercat să pună cât mai mult topspin şi să deranjeze cu lungimea şi mai puţin cu forţa. Încrederea dată de acest game s-a reflectat şi în tiebreak, unde a ajuns rapid la 4-0 după nişte super puncte; mai apoi a închis setul după un forehand în cross scurt perfect.

În decisiv, deşi Sorana a început cu dreptul şi părea bine poziţionată în meci, Garcia şi-a revenit treptat şi a avut mai multă răbdare. Ea a fost cea care a reuşit prima break-ul la 1-1 (recuperat rapid de Sorana) şi mai apoi la 3-3 (din nou recuperat după un game foarte bun al româncei). La 4-4, Sorana şi-a pierdut din nou serviciul, deşi părea în control în acel game. După trei winnere cu forehand-ul, Garcia a făcut break-ul care s-a dovedit decisiv; De data asta a închis fără nicio emoţie, ajutată și de trei erori consecutive ale româncei.

*

Magdalena Rybarikova a reuşit să o învingă pe Mirjiana Lucic – Baroni revenind de la 1-5 în primul set şi câştigând 12 game-uri consecutive; semifinalista de la Wimbledon o va întâlni astfel în turul următor pe Simona Halep, singura româncă rămasă pe tablou. Cele două s-au întâlnit până acum de trei ori, ultima victorie fiind a slovacei, acum trei ani la New Haven.

Cici Bellis continuă să lege victoriile în turneele mari. După semifinala de săptămâna trecută de la Stanford, astăzi a învins-o în trei seturi pe Julia Goerges, finalista de săptămâna trecută de la Washington. E o victorie importantă pentru Bellis (care va urca pe cel mai bun loc al carierei de săptămâna viitoare) în faţa unei jucătoare în formă, care vine după 3 finale WTA în doar câteva săptămâni. Goerges are o jumătate de sezon tare solidă şi a depăşit-o la număr de aşi pe Karolina Pliskova, ceea ce nu e tocmai uşor de realizat.

Eugenie Bouchard continuă relaţia nefastă cu turneele din Canada, pierzând din nou în primul tur la Toronto, după o înfrângere în două seturi la Donna Vekic. Canadianca continuă şi cu lipsa de rezultate, iar perioada de criză pare că se adânceşte. Dacă în sezonul de zgură erau semne de revenire după victoria la Angie Kerber şi meciul grozav făcut cu Maria Sharapova la Madrid, după acel turneu au urmat noi înfrângeri şi o cădere până pe locul 70. După Wimbledon, Bouchard s-a antrenat o perioadă cu Andre Agassi şi Gil Reyes şi spunea că sfatul dat de Agassi e să păstreze lucrurile simple –  ‘tenisul e un sport simplu, oamenii îl fac complicat’ – aşa că trebuie să încerce să se elibereze de presiune şi stres atunci când e pe teren şi să joace cât mai liber. La rândul ei cu o criză de încredere lăsată mult în urmă, Vekic adună victorii (la Toronto vine din calificări, unde a învins-o și pe Patricia Țig), iar de săptămâna viitoare va ocupa cel mai bun loc al carierei.

https://twitter.com/WTA/status/894977893951979520

La Montreal, în turneul masculin, Denis Shapovalov a salvat 4 mingi de meci înainte de a-l învinge pe Dutra Silva. Shapovalov se califică pentru a doua oară la rând în turul doi la Montreal, confirmând perioada bună de joc; după Roland Garros (unde a pierdut în primul tur de calificări cu Marius Copil) a adunat 14 victorii, un titlu challenger şi o nouă victorie împotriva unui jucător din top 50 (la Queens, cu Kyle Edmond).

În fine, Hyeon Chung, un alt jucător din noua generaţie, a reuşit prima victorie a carierei la Montreal şi abia a doua la turneele Masters, după ce l-a învins în trei seturi pe Feliciano Lopez.

 

Foto: Jimmie48Photography

*

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi