Sorana e în finală la Istanbul! A cincea finală a carierei pentru Sorana Cîrstea

Radu Marina | 24 aprilie 2021

Sorana Cîrstea devine prima jucătoare din România care se califică într-o finală WTA în proba de simplu în 2021 după victoria obținută în fața ucrainiencei Marta Kostyuk, 6-4, 6-4, la Istanbul (WTA 250).

Nu au fost semne întâmplătoare: perioada bună a Soranei Cîrstea din ultimul an și jumătate se concretizează acum printr-un rezultat cât se poate de palpabil: o finală de turneu WTA, prima reușită la simplu de o jucătoare din România în acest sezon

Sorana s-a calificat în finala turneului WTA 250 de la Istanbul, după o nouă victorie foarte bună, de data asta în fața talentatei ucrainence Marta Kostyuk. În prima lor întâlnire, Sorana a concretizat cinci mingi de break din șapte, în drum spre o victorie în două seturi, 6-4, 6-4, în o oră și 25 de minute.

În urma acestui rezultat, Sorana e mai aproape de top 50 WTA. De altfel, un titlu la Istanbul ar urca-o undeva în jurul locului 55 mondial. 

O victorie concludentă, un meci în care a revenit ori de câte ori a fost nevoie, reușind în final o victorie frumoasă și fără complicații în fața unei adversare poate nu tocmai cu multă experiență la acest nivel, dar foarte periculoasă.

„A fost un meci foarte greu, Marta a jucat foarte bine, e într-o formă bună. Au fost condiții foarte grele, și sunt foarte fericită cu victoria și fericită să joc finala de mâine, mai ales că e pe zgură. Îmi dă speranțe pentru continuarea anului” – Sorana Cîrstea.

Și am văzut asta și în semifinala de astăzi: Sorana a început în forță, s-a distanțat la 4-0, dar ucrainianca a revenit și a fost aproape de o egalare în primul set. De la 4-0 s-a ajuns la 4-3 (cu un break), dar serviciul Soranei a făcut minuni, iar acel break a făcut diferența pentru primul set. 

În setul doi lucrurile au stat diferit. Kostyuk a început cu break, a urcat la 2-0 și apoi 3-1. Aici intervine marele merit al Soranei: precum s-a întâmplat toată săptămâna la Istanbul, ori de câte ori s-a trezit într-o situație mai dificilă, Sorana a răspuns promt. În astfel de momente mai tensionate, Sori și-a ridicat mult nivelul, a părut concentrată la ce trebuie să execute, a revenit și nu s-a mai uitat înapoi. De la 1-3, Sorana a câștigat următoarele patru game-uri la rând, reușind apoi la 5-4 să obțină victoria pe propriul serviciu, după un game câștigat facil. 

Fără exagerări, toată săptămâna Soranei la Istanbul e impresionantă. Prin prisma victoriilor în sine – sunt patru victorii foarte bune cu adversare incomode –, prin prisma modului în care joacă – în multe rânduri a dominat și n-a lăsat să-i scape meciurile din mână – și prin modul în care câștigă, ajungând în finală fără să piardă vreun set. Sunt lucruri importante, care vin de la o jucătoare care a evoluat, încet, dar foarte sigur, în ultimul an și jumătate. 

Poate această evoluție a Soranei nu s-a “simțit” neapărat în rezultate. Dar acele meciuri și victorii mari au existat odată cu reluarea tenisului după pauza provocată de pandemie –  că a fost victoria cu Jo Konta (locul 13 mondial atunci) la US Open 2020 (urmat de un meci în care a fost foarte aproape de optimi), sau meciul câștigat cu Belinda Bencic (locul 12 mondial atunci) la Grampians Trophy 2021, sau marea victorie cu Petra Kvitova la Australian Open 2021. 

Era clar că e o chestiune de timp până când și rezultatele vor apărea și că lucrurile merg în direcția corectă pentru ea; a primit o astfel de confirmare, întâi, în decembrie 2020, când s-a impus la turneul ITF de la Dubai (100K), apoi au urmat victoriile bune din sezonul australian. Iar acum, la primul ei turneu pe zgură din noul sezon, se califică în finală fără să piardă set.

E greu de spus dacă vorbim de o versiune diferită a Soranei. Tenisul Soranei n-a suferit modificări esențiale, ci modul ei de a se raporta la tenis e diferit – iar treaba asta se reflectă și pe teren, dar mai ales în rezultate. ,,Cred că această pandemie m-a făcut să privesc tenisul din alt punct de vedere, iar acum sunt mult mai relaxată. Sunt o persoană foarte perfecționistă și mereu îmi doresc foarte multe de la mine, însă acum cred că mi-am dat seama că sunt multe lucruri mult mai importante în viață decât un meci de tenis pierdut. Și cred că asta m-a relaxat. Asta este, probabil, schimbarea, pentru că din punct de vedere al tenisului lucrez la fel. Pauza mi-a dat o altă perspectivă asupra vieții, asupra tenisului și sunt mult mai relaxată”, spunea Sorana într-un interviu pentru 30-0 la Melbourne.

Pentru al doilea titlu WTA al carierei, Sorana trebuie să treacă de Elise Mertens, favorita principală de la Istanbul. În drumul către această nouă finală, Mertens a pierdut un singur set în cele patru meciuri jucate în Turcia. Sorana și Elise s-au întâlnit de două ori până acum (RG 16, Doha 2018), ambele meciuri fiind câștigate de Sorana, fără a pierde set. 

Va fi a cincea finală a carierei pentru Sorana Cîrstea, la 14 ani (!) de la prima, după Budapesta 2007, Tashkent 2008, Canada 2013 și Tashkent 2019.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi