Sorana e campioană de turneu WTA 1000! Sorana Cîrstea și Anna Kalinskaya câștigă titlul de dublu de la Madrid

Radu Marina | 4 mai 2025

Sorana Cîrstea își trece în cont cel mai prețios trofeu de dublu al carierei, câștigând titlul la Madrid alături de Anna Kalinskaya, după un traseu spectaculos, în care cele două au eliminat favoritele 1 și 3 și au salvat o minge de meci în finală.

Sorana Cîrstea câștigă în premieră un turneu de categorie WTA 1000, după victoria obținută alături de Anna Kalinskaya în finala de dublu de la Madrid.

Echipa Sorana Cîrstea/Anna Kalinskaya au trecut în finală de perechea Veronika Kudermetova/Elise Mertens, într-un meci pe muchie de cuțit, 6-7, 6-2, 12-10. Acesta este cel mai relevant rezultat pe care Sorana îl obține într-un astfel de turneu, venit într-un moment în care puțini s-ar fi așteptat că vom avea, din nou, o câștigătoare de turneu WTA 1000 – chiar și într-un turneu de dublu.

Pentru Sorana, acesta este primul titlu WTA 1000 și al șaselea al carierei la dublu, cel mai recent trofeu venind în 2019, la Lugano, alături de Andreea Mitu. Dincolo de performanța în sine și acest rezultat, care o va sălta pe Sorana în top 100 WTA la dublu, mai e și despre tot întregul lor parcurs din această săptămână de la Madrid și ce ar putea înseamna acest rezultat pentru încrederea ei celor două cum ar putea transfera acest moment către proba de simplu. Atât Sorana, cât și Anna n-au adunat, în ultimele luni, prea multe victorii, însă acest rezultat înseamnă un boost imens de entuziasm și de energie.

Sorana și Anna au jucat prima oară împreună la Madrid, și au avut un parcurs absolut remarcabil, de la primul meci până la ultimul: au rezistat cu echipe puternice, adversare complicate, au depășit meciuri dure, grele, lungi, echilibrate, cu multe întorsături de situații și reveniri spectaculoase. În primul tur, Cîrstea/Kalinskaya le-au învins pe favoritele principale Dabrowski/Routlife în trei seturi (6-3, 4-6, 10-7), dând, practic, tonul pentru ceea ce avea să urmeze. În optimi le-au depășit pe Eikeri/Hozumi (7-5, 7-5), în sferturile de finală au trecut tot în două seturi (6-0, 6-3) de o altă echipă puternică, Noskova/Tauson, iar în semifinale au eliminat o altă pereche favorită, trecând de perechea Ostapenko/Hsieh, favorite 3, 7-6, 6-4.

Finala cu Kudermetova și Mertens a fost un adevărat maraton. A fost un meci clasic de dublu spectaculos, cu puncte intense, cu mult echilibru, cu incertitudine până la ultimul punct, și cu patru jucătoare care au jucat bine spre foarte bine pe tot parcursul finalei. Fiecare a contribuit la un moment dat cu puncte decisive, cu lovituri care au făcut diferența și cu tot felul de construcții de puncte bine gândite, finalizate fie din prejma fileului fie găsind culoarele potrivite.

Sorana și Anna s-au aflat la conducerea primului set și au avut inclusiv șansa de a servi pentru a-l câștiga, la 5-4, apoi au avut patru mingi de set în tiebreak. N-au luat acele șanse de set, au pierdut primul set greu, după multă muncă depusă și păreau că, odată cu pierderea serviciului în setul doi și desprinderea advesarelor la 2-0, finala e decisă.

În realitate, de la acel moment, Sorana și Anna au câștigat șase (!) game-uri la rând și au dus finala într-un set decisiv, care avea să fie, de fapt, esența întregii confruntări: schimburi spectaculoase, dramă, mult echilibru și o întorsătură frumoasă de scor. Sorana și Anna au revenit de la 10-9, salvând o minge de meci și obținând o victorie prețioasă, care ar putea să contribuie semnificativ la ceea ce ar putea urma în continuarea sezonului.

De fapt, indiferent ce va urma, Sorana este premiată pentru alegerea și încrederea ei de a continua.

În interviul pentru 30-0 de la Transylvania Open, Sori vorbea pe larg despre cum își vede cariera în acest moment. Simplul fapt că are de arătat acest trofeu major la schimb pentru eforturile și munca ei este o validare că a făcut bine decizând să se înhame iar la muncă și să continue în circuit:

„Da, am spus că rezultatele vor decide acest lucru. Eu sunt de mulți ani pe circuit, de la 16 ani, de când am început să joc turnee profesioniste, nu mai sunt aici doar ca să fiu prezentă la turnee. Îmi doresc să am rezultate și, chiar dacă vin după o operație, am anumite obiective, pe care dacă reușesc să mi le îndeplinesc voi continua și anul viitor. (…)

Din nou, sunt mulți ani în care am muncit și tot timpul am spus că voi lăsa racheta jos în momentul în care nu mă voi mai simți competitivă. În momentul de față mă simt competitivă, sunt sănătoasă, am dorință de joc, dar trebuie să vină și rezultatele care să poată să-mi dea un pic de încredere. Și sper să vină. Din cauza asta încerc să evit această întrebare, dar rezultatele vor fi cele care vor decide dacă acesta e ultimul meu an sau nu.

Dar nu știu, dacă să spunem că termin anul pe 25, cu niște rezultate excelente și cu un an bun; poate la Grand Slam, unde n-am făcut decât sferturi, dacă reușesc să fac o semifinală, normal că aceste lucruri mi-ar da încredere și putere și dorință să vreau să mai joc. Nu este bătut în cuie că trebuie să fiu neapărat 20, că am fost 21. Dar dacă, să zicem, voi termina pe 70, am fost 70 mult prea mult timp ca să mai rămân acolo.”

View this post on Instagram

A post shared by Treizecizero (@treizecizero.ro)

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi