Sorana Cîrstea spulberă câteva mituri cu o victorie excelentă în fața favoritei 9 Johanna Konta

Radu Marina | 4 septembrie 2020

O evoluție admirabilă contra unei adversare dificile, două seturi susținute la un nivel foarte ridicat și refuzul de a abandona lupta într-un moment greu. Sorana Cîrstea are de ce să fie mulțumită după o victorie cu care a surprins plăcut multă lume.

US Open este oferit de

Bucură-te de US Open așa cum se cuvine, echipat corespunzător! Pe durata US Open, ai parte de o reducere grozavă în Shop-ul 30-0, valabilă la șosetele colorate! Primești 40 la sută discount dacă folosești codul de voucher MUSTHAVESOCKS.

Plasează-ți comanda AICI.

Pentru al doilea an la rând, Sorana Cîrstea se califică în turul trei la US Open, după o victorie excelentă, 2-6, 7-6, 6-4, cu Johanna Konta, favorita 9 a competiției și sfert-finalistă anul trecut. Condusă cu set și break (2-6, 1-2) și având de salvat câte două mingi de break la 4-4 și 5-5 în setul doi, Sorana a depășit numeroasele momente în care meciul putea să-i scape din bătaia puștii. L-a întors în favoarea ei și a câștigat pentru prima dată cu Konta, egalându-și astfel cea mai bună performanță la New York, acolo unde s-a calificat în turul trei pentru a treia oară în carieră (2009, 2019, 2020). 

A fost un început de meci timid, o serie de duble greșeli și un prim set pierdut rapid, continuat apoi cu un alt serviciu cedat în game-ul doi al setului doi; lucrurile arătau oarecum ca în precedentele lor două întâlniri, pe care Konta le-a câștigat fără să piardă mai mult de maxim 3 game-uri pe set. Dar Sorana a avut alte planuri pentru azi. A stat aproape de adversara ei, n-a cedat, s-a luptat pentru fiecare punct și în final a transformat un meci început catastrofal într-o victorie prețioasă, probabil una dintre cele mai frumoase – în mod sigur, una dintre cele mai satisfăcătoare – victorii ale carierei sale. E și importantă, pentru că e prima victorie a Soranei împotriva unei jucătoare de top 15 din mai 2019, când reușea să treacă de Madison Keys, la Madrid. 

Dacă primul set a curs repede, poate mult prea repede, setul doi a fost o luptă pe muchie de cuțit. O luptă dură, câștigată în cele din urmă de Sorana, care a refuzat literalmente să piardă.

Acest set doi, câștigat mai mult cu sufletul, este un bun exemplu de ce înseamnă, efectiv, să rămâi în meci și să lupți, oricât de bine ar juca adversara. Cât de important e să-ți oferi șanse și să stai aproape de oponentă, indiferent de scor și indiferent de cât de rău arată lucrurile. Pentru că o astfel de atitudine ajută, până la urmă, la întorsul meciului. Sorana a făcut-o și a fost, în final, răsplătită, surprinzându-i pe toți cei care nu mai credeau, în setul al doilea, la 6-2, 2-1 cu break pentru Konta, că partida va lua o astfel de turnură. 

A fost nevoie de multă atenție, răbdare și spirit de sacrificiu. Sorana a îndurat stoică toate momentele grele sau cele în care și-a ratat șansele. A profitat de orice mică șansă, a livrat atunci când a fost cu spatele la zid și a fost impresionantă atunci când s-a apropiat de linia de sosire, în ambele seturi câștigate. 

Sorana a pornit setul secund fără a străluci la jocul din teren, fără a se baza în vreun fel pe serviciu și fiind luată pe sus de Konta, care a dominat-o în multe rânduri de pe linia de fund – asta și pentru că ea a permis, neputându-se baza pe serviciu și fiind destul de vulnerabilă la acest capitol. Dar l-a terminat în picioare; un set complicat, în care, pe lângă break-ul recuperat, a fost sub presiune pe serviciile de la 4-4 și 5-5, în care a reușit să salveze de fiecare dată câte două mingi de break. 

Le-a salvat pe toate patru cu ajutorul serviciului în principal; s-a agățat de acest set și l-a dus în tiebreak, unde a fost remarcabilă, ridicându-și nivelul exact când se împărțea meciul. De data asta, ea a fost cea care a sufocat-o pe Konta, ea a returnat lung, ea a deranjat prin lungime (ceea ce a bulversat-o pe Johanna, care a fost învățată vreme bună cu aceleași traiectorii) și tot ea a fost cea care n-a mai putut fi deraiată la serviciu. 

Setul decisiv a fost, în mare parte, doar despre Sorana, vintage Sorana Cîrstea. Urcată pe un val de încredere după câștigarea setului doi, Sorana a fost greu de oprit; n-a fost fără cusur, dar ori de câte ori situația a cerut-o (vezi reacția avută la 3-3, respectiv 5-4) răspunsurile date au fost cele potrivite. N-a mai surprins-o nimic și a reușit să-și impună propriul stil de joc în fața unei jucătoare foarte agresive, ca poziționare în teren, care joacă rapid și în viteză aproape fiecare minge – adică ceva nu tocmai ușor de făcut, dacă ne gândim la faptul că Jo Konta e o jucătoare care rareori cedează inițiativa și la fel de rar ai ocazia să o pui în defensivă. 

Dar Sorana a reușit asta. Cu o combinație de lovituri accelerate și liftate, cu retururi virulente (pe serviciul doi, în special, a fost neiertătoare), luate din urcare, și schimburi dure de mingi pe centrul terenului, pentru a închide complet unghiurile. A schimbat din mers tactica, a surprins și a fost aproape în permanență cu un pas înaintea Johannei în setul decisiv, care a părut surprinsă și chiar ușor panicată de faptul că tenisul ei nu mai rănește, dar mai ales de faptul că nu se mai poate hrăni din loviturile drepte ale Soranei, așa cum a făcut-o vreme de un set. 

Iar felul în care a gestionat acele două game-uri din mijlocul setului, cu care a făcut 5-3, a decis, practic, meciul. Întâi a așteptat răbdătoare, fără să se panicheze sub stresul multiplelor șanse ratate (sau salvate de Konta) în game-ul șapte: până la urmă, la a șasea minge de break, l-a câștigat. Apoi a refuzat să dea înapoi break-ul, salvând trei mingi de break consecutive la 4-3. Nu în ultimul rând, când Konta a salvat două mingi de meci pe serviciul următor, Sorana a scuturat momentul impasibilă și a servit un game la zero.

E genul de victorie care îți poate schimba perspectivele, îți poate schimba parcursul în turneu și te poate ajuta să crezi că-ți poți depăși limitele. Sorana și-a înfipt colții în acest meci și a refuzat să-i mai dea drumul, a refuzat să mai piardă. E plăcut s-o vezi acționând așa, e plăcut să o vezi spulberând mituri.

Următoarea ei adversară va fi una la fel de complicată: Karolina Muchova, favorita 20, care a trecut astăzi în două seturi de Anna Kalinskaya. O jucătoare complexă și dificil de bătut, dar cu atitudinea de azi a Soranei, orice e posibil.  

Donna Vekic d. Patricia  Țig: 6-2, 6-1 

În ciuda celor două înfrângeri suferite în fața croatei (din trei meciuri), Donna Vekic ar putea părea o adversară pe placul Patriciei; croata te lasă să joci, nu are niște lovituri brutale și nici nu-și copleșește adversarele prin forță de la primele lovituri.  

Or, pentru Patricia, o jucătoare agresivă, dar cu destule elemente de variație în joc, aspectele astea pot conta destul de mult: ea poate lua inițiativa, poate răspunde ritmului și are suficient timp la dispoziție să-și “aleagă” cea mai potrivită lovitură. Doar că Donna știe ce să facă pentru a ține mingea în teren; o calitate atât de importantă atunci când ai în față o adversară nesigură în execuții și foarte temătoare precum a fost Patricia tot meciul. 

Pentru că, deși Vekic i-a permis să se desfășoare, tenisul Patriciei a fost mult prea fragmentat și haotic pentru a putea face diferența. Sau pentru a putea să o destabilizeze cumva pe croată, al cărui joc n-a fost impresionant din cale afară, dar a fost suficient de calibrat pentru a reintra în meci și a începe să adune game după game. 

Patricia a fost prima jucătoare care a făcut break-ul, la 1-1. Dar de la acel break, tenisul ei a intrat într-o zonă gri spre neagră: greșeli ușoare, urmate de winnere spectaculoase, dar insuficiente, duble greșeli și foarte multă nesiguranță și inconstanță. De la 2-1 cu break a pierdut următoarele cinci game-uri consecutive, implicit și setul. Iar în setul doi, lucrurile au rămas, din păcate, neschimbate: aceeași nesiguranță, aceleași duble greșeli venite în cele mai nepotrivite momente și aceleași greșeli, multe dintre ele, prea ușoare. 

Cu toate astea, Patricia își încheie aventura US Open într-un ton pozitiv: prima victorie obținută pe tabloul principal într-un Grand Slam și o urcare de câteva locuri în clasament, care o va apropia de cea mai bună clasare din carieră (locul 80 WTA).

Articolele 30-0 sunt susținute de
Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi