Sorana Cîrstea și Andreea Mitu câștigă titlul în proba de dublu la Lugano!

Radu Marina | 14 aprilie 2019

Acesta este al 5-lea titlu WTA al carierei pentru Sorana la dublu (5-5 în finale) și al 4-lea pentru Andreea (4-1)

Pentru prima dată în această formulă, Sorana Cîrstea și Andreea Mitu câștigă titlul în proba de dublu la Lugano, după o revenire remarcabilă în fața echipei Veronika Kudermetova/Galina Voskoboeva, favoritele principale ale turneului. A fost 1-6, 6-2, 10-8 pentru Sorana și Andreea, cu o revenire de la 3-6 în setul decisiv.

Acesta este al 5-lea titlu WTA al carierei pentru Sorana la dublu (5-5 în finale) și al 4-lea pentru Andreea (4-1), toate fiind obținute cu partenere diferite. Dacă pentru Mitu trofeul acesta urmează celui câștigat vara trecută, la București, alături de Irina Begu), pentru Sorana titlul rezultat vine după o pauză de opt ani de la ultima ei victorie într-un turneu la dublu. În 2011, Sorana câștiga, alături de Alberta Brianti, titlul în proba de dublu la Dallas.

Săptămâna excelentă de la Lugano ale celor două înseamnă, totodată, și revenirea în top 100 de dublu. De săptămâna viitoare, Sorana va ocupa locul 77, respectiv 88 pentru Andreea. O performanță extraordinară atât pentru Sorana, dar mai ales pentru Andreea, care a început sezonul 2018 fără clasament, atât la simplu cât și la dublu.

În mai 2018, Mitu a început revenirea în circuit după o pauză de un an, timp în care a devenit mama. „Am dat pagina, e un nou capitol. Am luat-o de la zero. De la zero la dublu, de la zero la simplu, de la zero și cu Adam (n.a. fiul ei)”, povestea Andreea pentru 30-0 despre această a doua parte a carierei sale. Tot atunci, ea spunea că simte că nu și-a atins limita maximă în tenis, de aici și dorința de a reveni. Dar, totodată, apariția lui Adam în viața ei a adus o motivație suplimentară să muncească și să lupte mai mult decât o făcea înainte. „Înainte poate aveam momente când renunțam mult mai ușor – la antrenament, dacă începeam să obosesc, la pregătire fizică, dacă era mult prea greu, în meciuri aveam momente în care renunțam poate și fizic, poate și mental, când mă loveam de anumite hopuri. Înainte eram singură, era altceva și poate angajamentul meu nu era mereu 100%. Așa am fost mai tot timpul, poate și talentul și ușurința cu care joc sunt de vină, dar acum nu mai e cazul. Am zis că acum strâng din dinți, nu mai comentez. Am pierdut un an de tenis și trebuie recuperat. Îmi doresc foarte mult să revin. Nu fac din asta o obsesie, dar sunt foarte motivată și determinată și nu cred că poate să mă oprească ceva.”, spunea ea.

După aproape un an de la revenire, se poate spune cu certitudine că Andreea și-a ținut promisiunea. Fără dubii, revenirea ei poate fi considerată un success în proba de dublu, acolo unde în 2018 a pornit de la zero, iar până astăzi a strâns opt finale, a câștigate șase dintre ele (patru ITF, două WTA) și va reveni în top 100 pentru prima dată din 2016 de luni.

Și pentru Sorana, acest trofeu este binevenit. Nu doar pentru că nu mai reușise o astfel de performanță de peste cinci ani, ci pentru că e tipul de rezultat care aduce multă încredere și îi poate confirma că direcția în care se îndreaptă este cea corectă. Ultimele ei înfrângeri la simplu (Potapova la Budapesta, Siegemund la Miami, Hercog la Lugano) au fost meciuri pierdute la limită, după un avantaj considerabil. Sunt eșecuri care pot lăsa urme adânci pe termen lung și care pot zdruncina complet moralul.

După un sezon de hard cu adevărat frustrant, acest început excelent de zgură este exact ceea ce Sorana avea nevoie. Evoluția ei de la simplu, acolo unde a servit pentru meci la 6-5 în fața Polonei Hercog, care avea ulterior să câștige turneul, poate beneficia de acest rezultat.

Un rezultat obținut de Sorana și de Andreea după toate aceste meciuri câștigate multe dintre ele la limită, cu reveniri excelente și momente complicate, în care au fost cu spatele la zid. Ori de câte ori au fost întoarse ori s-au văzut egalate sau dominate, cele două românce au răspuns prompt, s-au regrupat rapid și au făcut o treaba grozavă.

Așa s-a întâmplat în primele lor două meciuri, câștigate în decisiv și așa s-a întâmplat astăzi, în finală, în fața unei echipe mai valoroase și mult mai experimentate, reușind să revină după pierderea primului set, respectiv de la 3-6 în setul decisiv cu șase(!) puncte consecutive.

https://twitter.com/WTARomania/status/1117442485880532992
https://twitter.com/WTARomania/status/1117443110966046720
https://twitter.com/andreea_mitu/status/1117466501970317312

Lista titlurilor și a finalelor românilor în 2019, WTA și ATP, simplu și dublu

Titluri
Irina Begu și Monica Niculescu – dublu, Hua Hin
Andreea Mitu și Sorana Cîrstea – dublu, Lugano

Finale
Simona Halep – Doha
Horia Tecău (cu Jean Julien Rojer) – dublu, Rotterdam

***

Tenisul românesc chiar este „Fire”. Adică puternic, performant, apreciat, iubit!

Urmărește sezonul 2019 purtând „Romanian Tennis is Fire”, noul tricou de la 30-0, inspirat și dedicat incredibilelor rezultate ale tenisului românesc din ultimii șase ani! 😍😍

Și nu avem doar rezultate; avem o mulțime de personalități puternice; sportivi care ne bucură și de la care ne putem inspira.

Tricoul „Romanian Tennis is Fire” vrea să sărbătorească multitudinea de campioni pe care ni i-a oferit tenisul românesc în ultimul deceniu.

Poartă un tricou care transmite asta, indiferent că ești pe străzile din România sau în tribune la Melbourne sau la New York, la Paris sau la Londra, la București sau la Madrid, în meciurile de Cupa Davis sau de Fed Cup! 🇹🇩🎾🔥

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi