Sorana Cîrstea și alți 46 de jucători trebuie să facă o carantină dură de 14 zile. AO încearcă să balanseze interesul jucătorilor cu cel al comunității

Treizecizero | 16 ianuarie 2021

E o situație în care nu există mai multă sau mai puțină dreptate. Jucătorii sunt îndreptățiți să fie nemulțumiți, iar turneul e obligat să respecte angajamentele față de guvern. Aflat iar într-un context complicat, tenisul va trebui să meargă cumva înainte.

-Trei cazuri de coronavirus, dintre care unul al antrenorului Biancăi Andreescu, au dat peste cap toate planurile la Melbourne; 47 de jucători au fost declarați contact direct al celor trei cazuri și trebuie să facă acum o carantină dură.

-Sorana Cîrstea și alți sportivi au explicat, pe Twitter, că nu au o problemă cu carantina în sine, dar că nu e rezonabil să joace un turneu de Grand Slam în condițiile în care nu s-au antrenat 14 zile. Ei mai spun și că nu li s-a explicat din timp în ce condiții va fi impusă carantina dură.

-Organizatorii au puține opțiuni la îndemână; pentru a putea organiza turneul, trebuie să respecte cerințele guvernului.

Tennis Australia este una dintre cele mai competente organizații din tenis și, de altfel, din tot sportul – competițiile lor sunt aproape unanim lăudate an de an, pentru căldură, implicare și inovație. Dar nici organizatorii Australian Open nu au fost feriți de controversele și perturbările cauzate de coronavirus, care au modificat substanțial starea de spirit de la Melbourne. În doar două zile, am trecut de la bucuria jucătorilor din momentul sosirii la nemulțumirile și frustrările comunicate astăzi foarte public de către o parte dintre jucători, printre care și Sorana Cîrstea. E o nouă dovadă despre cât de complicat și dificil din punct de vedere logistic este să organizezi un Grand Slam în vremurile noastre, o competiție care presupune să aduci și să ții în siguranță jucători din toate colțurile lumii, fără ca asta să pericliteze în vreun fel comunitatea din care faci parte.

Lucrurile au deraiat de la planul inițial după ce trei cazuri de coronavirus au fost raportate în două dintre cele 15 zboruri charter care au adus în Australia grupurile de jucători și staff-urile acestora. Asta a dus la modificarea din mers a condițiilor de carantină pentru un segment important de jucători. Astfel, un total de 47 de jucători sunt acum obligați să treacă printr-o carantină dură, ceea ce înseamnă că nu vor putea să iasă din camerele lor pentru următoarele 14 zile. Asta, spre deosebire de restul jucătorilor, care se vor putea bucura în continuare de cele cinci ore de excepție zilnică pentru antrenament, conform înțelegerii inițiale.

Două dintre cazurile de COVID-10 au fost consemnate în zborul de la Los Angeles (un membru al echipajului și un antrenor). Mai târziu în cursul zilei de sâmbătă, un al treilea caz a fost raportat din zborul de la Abu Dhabi, acolo de unde au fost aduse jucătoarele care au participat la primul turneu WTA al anului. Conform organizatorilor, niciunul dintre aceste trei cazuri nu este jucător. Însă afectați direct vor fi 24 de jucători din zborul de Los Angeles și 23 de sportive din zborul de Abu Dhabi – cu toții declarați „close contacts” și instruite să intre imediat în carantină la hoteluri. Printre cele 23 de sportive care vor trebui să stea 14 zile în cameră se numără și Sorana Cîrstea.

Alte nume din grupul de la Abu Dhabi sunt Angelique Kerber, Bianca Andreescu, Svetlana Kuznetsova Ons Jabuer, Belinda Bencic, Marta Kostyuk sau Maria Sakkari.

Din grupul de la Los Angeles fac parte, printre alții, Victoria Azarenka sau Kei Nishikori.

În ce privește grupul de la Adelaide, acolo unde sunt, printre alții, Simona Halep și Irina Begu – acolo nu a fost raportat niciun caz de coronavirus.

Unul dintre cele două cazuri din Los Angeles este al lui Sylvain Bruneau, antrenorul Biancăi Andreescu, a cărui declarație ulterioară spune totul despre cât de frustrantă este această situație pentru cineva care se simte vinovat că a cauzat atâtea neplăceri fără să vrea:

„Îmi pare tare rău că trebuie să anunț că testul meu pentru COVID-19 a ieșit pozitiv la sosirea la Melbourne, după ce am zburat de la Abu Dhabi. Am urmat toate protocoalele de siguranță și toate procedurile, inclusiv un test negativ cu 72 de ore înainte de zbor; m-am simțit perfect când m-am îmbarcat. Am respectat de asemenea toate procedurile și cât am fost în Middle East – n-am nicio idee cum aș fi putut lua virusul. Sunt extrem de trist și îmi cer iertare pentru consecințele pe care acum toată lumea care a fost în zborul meu trebuie să le suporte. Restul echipei mele a testat negativ, și sper că toate efectele negative vor fi păstrate la minimum”, a spus antrenorul Biancăi.

„Comunicăm cu toată lumea din acest zbor, în mod particular cu jucătorii ale căror condiții de carantină au fost acum schimbate, să ne asigurăm că nevoile lor sunt tratate cu maximă atenție, pe cât de mult e posibil, și că au toate informațiile”, a spus Craig Tiley, încercatul director al turneului australian, cu referință la zborul de la Los Angeles.

Însă nemulțumirile jucătorilor, exprimate în online, nu s-au lăsat prea mult așteptate. Cele mai prezente voci au fost Sorana Cîrstea sau Belinda Bencic, care au punctat, pe bună dreptate, că jucătorii nu au o problemă cu a efectua o carantină dură, ci cu faptul că ar trebui să joace apoi un Grand Slam aproape imediat după această carantină, fără să fi avut posibilitatea să se fi antrenat corespunzător. Nemulțumiții punctează și faptul că regulile s-au schimbat din mers, după ce anterior tenismenilor li s-au oferit excepția zilnică de cinci ore de antrenament pe zi, cu condiția de a avea același partener de antrenament pe toată durata carantinei.

Ei mai spun și că nu au fost anunțați despre ce presupune carantina dură și când va putea fi ea pusă în efect, menționând că s-ar fi gândit de două ori înainte de a mai merge la turneu în aceste condiții.

Astfel, participanții la AO nu mai pleacă de pe teren egal, pentru că grupul celor 47 va avea un dezavantaj major în fața celor care se pot antrena zilnic.

„Oamenii ne acuză că ne comportăm ca și cum ni se cuvine. N-am nicio problemă să stau 14 zile în cameră și să mă uit la Netflix, credeți-mă, e ca un vis devenit realitate, ba chiar ca o vacanță. Ceea ce nu putem face este să concurăm după ce am stat 14 zile pe canapea. Asta e problema, nu carantina”, a scris Sorana Cîrstea pe Twitter, adăugând că ar avea apoi nevoie de trei săptămâni ca să reintre într-un tonus de competiție.

Comentariile jucătorilor au fost însă primite cu reacții mixte pe Twitter. Mulți urmăritori le-au dat dreptate jucătoarelor; pe de altă parte, fanii australieni au reamintit că Australia a suferit masiv pentru a menține una dintre cele mai bune situații din lume în timp de pandemie, și că țara și-a asumat un risc masiv lăsând 1200 persoane din toate colțurile lumii să intre în Australia pentru un turneu de tenis.

La rândul lor, oricât de mult își doresc să-și mențină jucătorii fericiți, cei de la Tennis Australia au, totuși, puteri limitate, pentru că sunt sub comanda guvernului din Victoria și au reguli foarte stricte pe care trebuie să le urmeze pentru a putea organiza turneul.

Într-un interviu extins și plin de detalii acordat TennisNet.com, jucătorul austriac de dublu Phillip Oswald, unul dintre sportivii care au călătorit de la Los Angeles și care trebuie acum să facă o carantină dură, a spus, printre altele:

„Nu vom putea ocoli această regulă: va trebui să stăm în cameră pentru două săptămâni. Guvernul este extrem de strict. Oamenii care răspund aici ne-au explicat cum este totul organizat și ce operațiune mamut este aceasta. Ne-au detaliat și ce presupun antrenamentele pentru cei care se vor putea pregăti afară 5 ore. E o operațiune foarte consumatoare de timp! Jucătorii sunt împărțiți în grupuri și lăsați să iasă din camere la fiecare cinci minute. Ori de câte ori un grup iese, echipele de curățenie vin și dezinfectează imediat holul și liftul. E incredibil cât de mult timp mănâncă fiecare pas. Ne-au spus că sunt 1.200 de persoane implicate și că vor să păstreze lucrurile cât mai sigur. Nu-și permit să lase virusul să se răspândească iar aici, deoarece sunt sub o presiune masivă din partea populației din Australia, în primul rând pentru că turneul se desfășoară. Oamenii din Victoria au fost în diverse forme de lockdown în ultimele șase luni și există acest risc, ca Australian Open să readucă virusul în Victoria. Despre asta am vorbit. Vor să ne aducă, celor din carantina dură, ceva materiale, dar cred că la mai mult de o bicicletă și niște greutăți nu mă pot aștepta, și asta dacă-s norocos. Dar nu e o pregătire perfectă pentru un turneu de Grand Slam”.

Un alt jucător de dublu, Artem Sitak (Noua Zeelandă), a spus că jucătorii erau relativ la curent cu riscurile pe care le presupunea o astfel de situație:

„Am fost declarați cu toții contact direct. Am cerut o bicicletă, și sper că voi primi una și mă voi menține în formă. Probabil vom ieși din situația asta pe 29 ianuarie și vom intra direct într-un turneu de 250 câteva zile mai târziu. Evident, nu e o situație ideală, dar ăsta-i riscul pe care ni l-am asumat cu toții. Ne-au cam avertizat că lucrurile vor fi la discreția guvernului australian, a autorităților sanitare, dacă o astfel de situație se va produce. E un ghinion că au fost aceste două cazuri de coronavirus.”

Însă alte voci din rândul jucătorilor spun că această comunicare a organizatorilor vizavi de condițiile în care va fi impusă carantina dură nu a fost atât la fel de clară.

Una peste alta, e o (nouă) situație complicată, așa cum s-a întâmplat în varii feluri și la US Open sau la Roland Garros, o situație în care scenariile ideale sunt imposibile, și în care, aproape inevitabil, cineva are de suferit.

E un context în care tenisul trebuie să se strecoare cumva și să rămână în picioare, chiar dacă lucrurile nu-s deloc grozave. Pentru că, oricât de frustrantă ar fi situația pentru jucători, trebuie să observăm faptul că există, totuși, această oportunitate de a juca la un Grand Slam – o oportunitate pe care alte persoane nu o au în domeniile lor de activitate.

Reacțiile jucătorilor de pe Twitter

Comunicarea oficială a turneului

Update 17 ianuarie: Un al patrulea caz de COVID-19, descoperit de data asta într-un zbor venit din Doha, a dus la intrarea în carantină a altor 25 de jucători.

Susține jurnalismul 30-0 în noul an

Fă-ți abonament pe un an la 30-0+ ca să susții 30-0 și proiectele noastre și ai acces la conținut exclusiv, dedicat abonaților, plus alte surprize.

Toate încasările sunt investite în menținerea și dezvoltarea produselor jurnalistice premium ale 30-0 și Lead.ro.

Poți să sprijini 30-0 și proiectele noastre și cu o comandă din Shop-ul 30-0. Folosește AZI voucherul TREIZECIZERO9 pentru o reducere de 39 la sută.

Susține-ne ca să putem face mai mult conținut valoros și să avem un impact mai mare!




Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi