Limitată de o accidentare, Sorana Cîrstea se oprește în runda a doua la Paris, învinsă în două tiebreak-uri de Bolsova Zadoinov

Radu Marina | 30 mai 2019

Sorana a jucat meciul în condiții speciale, ea

Roland Garros este oferit de

Sorana Cîrstea a fost învinsă de jucătoarea spaniolă de origine moldoveană Aliona Bolsova Zadoinov, scor 7-6 (5), 7-6 (3) și este eliminată în turul doi la Paris, nereușind astfel să profite de oportunitatea apărută pe un culoar rămas fără mari favorite.

A profitat, în schimb, Bolsova, o jucătoare născută în Republica Moldova, dar care reprezintă Spania din 2015. În vârstă de 21 de ani, Aliona se află la cel mai bun sezon din carieră, calificarea ei în turul trei la Paris fiind cea mai notabilă performanță personală. Ca orice jucătoare înaltă și masivă, Bolsova lovește extrem de puternic de pe loc, dar are mari probleme când e pusă să se apere.

Dificultatea în meciul de azi pentru Sorana exact asta a părut să fie: a alimentat-o prea mult cu lovituri drepte și aproape de zona ei de lovire și n-a exploatat acea deplasare greoaie decât foarte rar. Ulterior, aveam să aflăm și cauza. O accidentare suferită în timpul victoriei din turul întâi.

„Am jucat cu ruptură de abdoment. S-a întâmplat din primul tur, dar am încercat să trag de mine și să joc și turul doi pentru că mi se părea că am o șansă și un culoar favorabil. E o accidentare destul de serioasă, o ruptură de gradul trei, de vreo doi centimetri. M-a împiedicat să joc ce voiam. Serviciul meu a fost o glumă, am servit cu 80 km/h pentru că nu puteam din cauza durerii.” – Sorana Cîrstea, pentru Digisport.

Astfel că n-a fost de mirare startul furtunos avut de Bolsova, care a început cu break și s-a desprins surprinzător de repede la 5-2 în primul set, având șansa de a servi pentru primul set.

Ca și în primul meci, atitudinea a făcut, până la un punct, diferența pentru Sorana. Deși condusă și având mult de recuperat, a rămas calmă și a început să caute soluții: o scurtă, mai mult top-spin în lovituri ori combinații tip stânga-dreapta – toate făcute cu scopul de a profita de deplasarea deficitară a adversarei. Dar, deși planul a fost potrivit, la fel și atitudinea, serviciul a tras-o cel mai mult în jos. Tot ce a construit cu jocul din teren, a fost dărâmat de serviciu. A revenit de la 2-5, la 5-5, dar și-a pierdut serviciul din nou în game-ul 10. A recuperat și a egalat la 6, dar iarăși serviciul a trădat-o în tiebreak.

În primul set, Sorana a câștigat doar 16 puncte cu primul serviciu și 6 cu al doilea, marea problemă fiind viteza scăzută, de care adversara a profitat din plin, taxând-o deseori cu returul. Un detaliu important aici este revenirea Soranei la acea mișcare abreviată la serviciu. Ea a fost obligată în 2014 să-și schimbe mișcarea la serviciu pentru a nu-și agrava accidentarea la umăr (dar și pentru a putea continua cu tenisul), iar anul acesta, în februarie, a revenit la mișcarea inițială, dinainte de accidentare. Acum, din cauza accidentării de la abdomen, Sorana a ajustat iar, revenind pentru moment la acel serviciu.

Și în setul doi, cu excepția a două momente (când a servit pentru a rămâne în meci, la 4-5 și 5-6), serviciul a tras-o de fiecare dată înapoi. A avut un avantaj de un break, avut șansa de a se desprinde la 5-3, dar nu a putut confirma cu serviciul. Iar odată ajunsă în tiebreak, acolo unde contează enorm serviciul, povestea din primul set s-a repetat.

Meciul acesta – dar și partea ei de tablou, rămasă fără mari favorite – ar fi fost o oportunitate mare pentru Sorana. Dar nu se poate spune neapărat că nu și-a jucat șansa, cu atât mai mult cu cât a jucat cu dureri: a luptat, și-a creat mici oportunități, dar astfel de oportunități sunt greu de păstrat când serviciul nu ajută. Iar astăzi, pentru ea serviciul a atârnat greu, mai ales că a avut în față o adversară agresivă, care a atacat virulent cu returul, de aici și acel procentaj de puncte câștigate cu primul serviciu, care abia s-a apropiat de 50%.

Sorana spune că va reveni pe teren cel mai probabil direct la Wimbledon, ea având nevoie de câteva săptămâni de pauză pentru refacere.

The Grand Slam Life is the best life!

Îmbracă-te de Roland Garros! Viață de Slam, tricou de Slam!

Comandă acum un tricou Grand Slam Life din 30-0 Shop!

***

Prezența 30-0 la Roland Garros este susținută de
Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi