Sorana Cîrstea se oprește în optimile de finală de la Miami, învinsă de Danielle Collins

Treizecizero | 26 martie 2024

Într-o formă de zile mari la Miami, Collins a câștigat un prim set mai echilibrat decât arată scorul și nu s-a mai uitat apoi în urmă. Bilanțul Soranei în 2024 e acum de 9-8.

După două victorii foarte bune și evoluții la un nivel ridicat cu Sloane Stephens și Daria Kasatkina în cele două zile precedente, Sorana s-a oprit în optimile de finală de la Miami, învinsă de Danielle Collins în o oră și 30 de minute, 6-3, 6-2.

Într-un meci între două jucătoare cu un profil asemănător, lupta pentru preluarea inițiativei în schimb a fost dură în primul set. Cele două au mers cap la cap pe servă până la 4-3 pentru Collins, cu câte o șansă de break pentru fiecare, dar cu servicii făcute în general în siguranță, în spatele unui first strike tennis la care fiecare a arătat bine în prima parte a meciului. Și poate că setul ar fi continuat la fel de echilibrat, dar un scurt moment de ezitare al Soranei, cuplat cu o pereche de puncte absolut norocoase ale lui Collins la egalitate în acel game – o ramă care a luat o traiectorie improbabilă și a căzut pe tușă, urmată de un alt punct câștigat ciudat – au decis primul break al meciului.

Sigur că nu asta a decis meciul – succesul americancei nu poate fi contestat – însă a influențat dinamica lui. Collins, o jucătoare care n-are nevoie de multe invitații pentru a lua controlul unui meci, a profitat de moment, a închis imediat setul cu convingere și apoi a dominat cu autoritate restul meciului, pe fondul unei scăderi de energie inevitabilă dincolo de fileu. Sorana n-a mai reușit să reintre de acolo în meci.

A avut șansele ei, totuși, la 1-0 în setul doi, când și-a creat două mingi de break și ar fi putut să se desprindă acolo. Dar Collins a stat tare în acel game și a făcut break imediat după, moment în care meciul s-a rupt, iar Sorana și-a pierdut vizibil din încredere și convingere. De altfel, Sorana nu a reușit să câștige pe serviciul adversarei azi, procentajul la mingile de break fiind una dintre statisticile cheie ale meciului. Per total, americanca a dominat de pe baseline și a putut prelua repede controlul în schimburi, impunându-și jocul agresiv și exact. N-a clipit nici pe final, când, dintr-o dată, închisul meciului s-a complicat. A avut nevoie de șase mingi de meci, înșirate în două game-uri, ca să treacă de linia de sosire. Sorana s-a luptat acolo și a părut că se poate agăța de ceva, dar la 5-2 nu a reușit să mai vadă vreo altă oportunitate de break și, implicit, de a-i complica viața americancei.

Deși cu semifinală anul trecut la Miami, Sorana nu e în pericol să sufere vreo cădere substanțială în clasament – în funcție de rezultatele finale de la Miami, ea va rămâne undeva în zona locurilor 27-29. Însă, înainte de trecerea pe zgură, Sorana se îndepărtează, deocamdată, de intrarea în Top 20, de care fusese la doar o victorie distanță în februarie.

Dincolo, Collins continuă impresionant un tablou pe care a câștigat acum opt seturi consecutive, și doar într-unul dintre ele, primul de azi cu Sorana, a pierdut trei game-uri, toate celelalte fiind câștigate la 1 sau la 2. Un nivel foarte ridicat și o încredere la cote maxime pentru americancă, lucru de care trebuie ținut cont când ne uităm la rezultatul de azi.

Collins o va întâlni în sferturile de finală de la Miami (acolo unde ajunge a treia oară în carieră) pe Caroline Garcia, care își continuă și ea revirimentul, adăugând o victorie la Coco Gauff (6-3, 1-6, 6-2) lângă cea obținută în turul precedent la Naomi Osaka.

Sferturile turneului feminin de la Miami arată așa: Swiatek/Alexandrova – Navarro/Pegula, Collins – Garcia, Sakkari – Rybakina, Azarenka – Putintseva.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi