Sorana Cîrstea ratează oportunitatea unei noi victorii cu Belinda Bencic, se oprește în turul al doilea la US Open

Radu Marina | 1 septembrie 2022

Sorana, care câștigase 7 din ultimele ei 10 meciuri cu capi de serie în turneele de Slam, încerca să se califice în turul III pentru a treia oară în ultimele patru ediții de US Open.

US Open este oferit de

Sorana Cîrstea a controlat vreme de aproape două seturi meciul cu Belinda Bencic. A condus cu 6-3, 5-3 și a fost foarte aproape să o învingă pe elvețiancă pentru a doua oară în câteva săptămâni, după victoria reușită la Cincinnati, în trei seturi.

Dar, după ce nu a reușit să închidă meciul la 5-4, totul a mers în direcția greșită pentru Sorana, iar Bencic a trecut în control, câștigând pentru prima oară în trei întâlniri contra Soranei: 3-6, 7-5, 6-2 pentru elvețianca numărul 13 în lume.

*

Frustrant, dar Sorana a pierdut un meci pe care ar fi trebuit să-l câștige. Până la 6-3, 5-3, Sorana a jucat exemplar: a venit, din nou, cu temele făcute și a dominat-o în multe rânduri pe Bencic, așa cum o făcuse în ultimele două lor întâlniri, ultima dată chiar în urmă cu două săptămâni, la Cincinnati. A executat corect planurile de joc, a combinat forța cu plasamentul, a construit și a așteptat aproape întotdeauna mingile potrivite pentru a ataca și totul i-a mers excelent; dincolo, Bencic părea fără idei și fără soluții. 

Se anunța o nouă victorie – a treia din tot atâtea întâlniri cu elvețianca – și o nouă calificare a Soranei în turul trei la US Open, a treia în ultimele patru ediții. Doar că, pe cât de liber și bine a jucat timp de două seturi, pe cât de solid a fost tenisul ei până spre linia de sosire, pe atât de brusc s-a terminat totul.

La 5-4 în setul doi, când a servit pentru meci, Sorana a început cu o eroare neforțată și a continuat cu o alta. În ciuda startului de game ratat, a salvat cele trei mingi de break ale Belindei și a egalat. Dar de aici a început cu adevărat căderea: a făcut o dublă greșeală cu care a oferit o a patra minge de break, a pierdut următoarele două game-uri la rând și a fost dusă în decisiv, deși timp de două seturi a controlat totul cu o siguranță dezarmantă. 

Și mai frustrant e că Sorana a scăpat victoria din mână fără ca adversara să fi făcut ceva special. De la 5-4 încolo, Bencic nu și-a ridicat nivelul atât de mult încât Sorana să nu mai facă față; elvețianca a supraviețuit, a rămas aproape și a așteptat să vină o mică șansă. În momentul în care oportunitatea a apărut, s-a cățărat în meci și n-a mai putut fi dată la o parte. Iar pe măsură ce a început să adune game-uri, încrederea ei a crescut – pe când la Sorana pierderea avantajului și a setului a avut efectul invers: a greșit des, a încercat prea mult, toată claritatea arătată în primele două seturi a dispărut. 

În condițiile astea, modul în care setul decisiv a curs a fost previzibil. Sorana n-a reușit să treacă peste pierderea setului doi, a părut că face eforturi mari să rămână concentrată, iar deznodământul a fost un set câștigat clar de Bencic, pe care Sorana nu a reușit să-l apuce de niciunde. 

De oriunde am privi acest meci, înfrângerea e dureroasă, în special prin felul în care au dispărut toate lucrurile bune făcute timp de două seturi. Tot ceea ce a construit cu greu s-a dărâmat în câteva minute în fix cel mai important moment al meciului: când a servit pentru victorie. Avea nevoie doar ca tenisul bun pe care l-a arătat timp mai bine de o oră să rămână acolo și la 5-4 – dar nu s-a întâmplat. Iar ceea ce putea fi o victorie grozavă s-a transformat într-o înfrângere frustrantă și greu de digerat. 

ATLT este un newsletter despre toate sporturile, despre personajele relevante și despre momentele importante din sport.

E despre evenimentele la zi, dar și despre intersecția dintre sport și cultură, business, media, tehnologie și alte domenii care influențează felul în care consumăm sportul acum. E cu comentarii într-un stil relaxat, analize, idei și știri. În fiecare ediție, ATLT te surprinde cu ceva fresh.

Cu până la 4 ediții pe săptămână, ATLT este gratuit! Și te poți abona la el aici.

Articolele 30-0 sunt susținute de
Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi