Sorana Cîrstea pierde un meci de mare luptă cu Blinkova, e eliminată din primul tur la Roland-Garros

Radu Marina | 28 mai 2024

Sorana a revenit după pierderea primului set, unul în care s-a accidentat și la glezna stângă, a recuperat de la break dezavantaj în decisiv și a împins meciul în tiebreak, dar n-a mai reușit și ultimul pas.

Pentru al doilea an consecutiv, Sorana Cîrstea e eliminată în primul tur la Roland Garros. Sorana a cedat într-o luptă strânsă cu Anna Blinkova, 6-3, 3-6, 7-6 (10-5), într-un meci întârziat, apoi afectat de ploaie în setul decisiv, și încheiat în două ore și jumătate, în care Sorana a revenit de la 4-5 (cu break) în decisiv și a fost la două puncte de victorie la 6-5.

E o înfrângere frustrantă și un meci pe care Sorana ar fi putut și a avut șanse să-l câștige, dar nu e deloc o surpriză că această înfruntare s-a dovedit atât de complicată. Anna Blinkova poate nu e un nume foarte sonor, dar cu certitudine adversarele ei nu își doresc să o întâlnească devreme în niciun turneu. Rusoaica e o jucătoare valoroasă, e clasată aproape de Top 50, are turnee WTA câștigate și nu e deloc străină de victorii mari. Chiar în ianuarie a obținut, la Australian Open, cea mai mare victorie a carierei sale, eliminând-o pe Elena Rybakina în turul doi, după un meci cu o desfășurare asemănătoare – doar că mult mai dramatic și mai intens, plus acel tiebreak istoric, câștigat de rusoaică cu 22-20.

Blinkova a câștigat acest meci cu Sorana arătând aceleași calități pe care le-am văzut în acea partidă cu Rybakina de la Melbourne: a refuzat cu încăpățânare să cedeze teren, să renunțe la luptă și a avut o atitudine perfectă atunci când meciul s-a apropiat de final.

Sorana a avut șansele sale și a avut momente de joc incredible; a apelat la toate armele sale, a pus scurte, și-a invitat adversara la fileu, a pasat, a lovit încântător în lung de linie și a reacționat bine atunci când a fost condusă și când părea că scapă meciul din control. Frustrarea mare de aici ar putea veni, de altfel: că a pierdut la limită un meci în care a jucat pe alocuri cu adevărat bine, și-a creat șanse, a luptat constant să revină (a întors de la 4-5 la 6-5 în decisiv) și a fost concentrată. În plus, românca a depășit și momentul dificil de la jumătatea primului set, când s-a accidentat la glezna stângă, pentru care a și primit un medical time-out, într-o perioadă a meciului în care intensitatea ei a scăzut și pe fondul acestei accidentări.

Doar că, pe cât de mult s-a agățat Sorana, pe atât de solidă și promptă a fost Blinkova: a răspuns cu forță la forță, cu scurtă la scurtă și a reușit, în final, să câștige și duelul nervilor tari. Ea a rămas mai calmă, ea a plusat în tiebreak și tot ea a fost cea care a facut diferența în final.

Blinkova e o adversară care greu se dă bătută și dacă se află într-una din acele zile ale ei, în care lovește curat și are aceeași siguranță atât în defensivă cât și în atac devine aproape imposibil de scos de le teren. Are momente în care excelează la toate capitolele, momente în care se apără exemplar și alte momente în care contraatacă într-un mod remarcabil.

E o jucătoare pentru care intensitatea contează mult, iar când intră în acea stare a ei și se poate hrăni cu ritmul adversarei – cum a făcut în mod constant cu Sorana – e în elementul ei. Iar când lucrurile devin echilibrate și totul se decide la câteva puncte, e pe un teritoriu pe care se simte bine: a câștigat bătălii grele și știe cum să își păstreze calmul, respectiv să accelereze în momentele mari. La nivel de experiență în circuit Sorana îi e superioară, dar în astfel de meciuri, cu o asemenea desfășurare precum cel de azi, Blinkova ajunge să se simtă ca peștele în apă, ba chiar dă impresia că îi place să joace astfel de meciuri tensionate și e capabilă să joace la un alt nivel când tensiunea crește.

Nu e o întâmplare că Blinkova a câștigat acest meci – deși ar fi putut, în aceeași măsură, să îl și piardă. Rusoaica a fost jucătoarea mai inspirată pe final de tiebreak, și-a ținut mult mai bine nervii și a profitat de absolut orice scăpare a Soranei.

Pentru Sorana e o dezamăgire mare această înfrangere – și nu pentru că a pierdut în primul tur la Paris pentru al doilea an consecutiv, ci pentru că a pierdut un meci în care a jucat exemplar în multe momente și s-a pus, în câteva rânduri, în poziția de a-l câștiga.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi