Sorana Cîrstea pierde și ea cu Taylor Townsend, se oprește în turul al treilea la US Open

Radu Marina | 31 august 2019

Sorana Cîrstea n-a putut găsi cheia pentru jocul unic al americancei Taylor Townsend, fiind eliminată, 5-7, 2-6, într-un meci care a urmat aceleași coordonate ca întâlnirea dintre Simona și Townsend. Pentru Sorana se încheie o săptămână bună, ea reușind să revină în turul trei la New York după 10 ani – un rezultat care o va readuce înapoi în top 100.

US Open este oferit de

Taylor Townsend a eliminat a doua româncă la rând la US Open, învingând-o și pe Sorana Cîrstea, după ce o scosese, mai mult decât surprinzător, pe Simona Halep, în turul anterior. Townsend a câștigat meciul cu Sorana în minimum de seturi, 7-5, 6-2, calificându-se în săptămâna a doua la US Open, turneu pe care l-a început din calificări. O va întâlni în optimile de finală pe învingătoarea dintre Bianca Andreescu.

*

Înaintea acestei întâlniri, curiozitatea cea mai mare pentru toată lumea era dacă Taylor Townsend va păstra planul de joc avut împotriva Simonei Halep în ultimele două seturi. Sau va decide să se întoarcă la jocul ei obișnuit, arătat în primul set contra Simonei – adică un joc de contraatac de pe linia de fund, cu câteva ruperi de ritm, scurte, slice-uri și combinații serviciu-voleu doar în anumite momente. 

Taylor a hotărât însă să rămână fidelă acestei tactici, care i-a adus până la urmă cea mai mare victorie a carierei. În alte cuvinte, americanca a continuat astăzi, cu Sorana, ce a început în urmă cu două zile cu Simona: aceleași veniri dese la fileu, aceleași combinații serviciu-voleu pe aproape fiecare minge și aceeași intenție de a-și surprinde adversara cu avansări spre fileu imediat după retur.

Sigur, de data asta n-a mai venit de peste 100 de ori, a venit de aproape 80 de ori, dar cu aceeași eficiență, ajungând la un procentaj de puncte câștigate la fileu de 65%. Rezultatul ? Încă o victorie – e adevărat, acum cu mai puține emoții –  venită pe fondul aceluiași joc îndrăzneț, curajos și neobișnuit pentru această eră a tenisului.

O bună bucată din meci, Sorana a părut că a venit cu lecțiile pregătite, anunțată fiind de evoluția adversarei din meciul precedent. Până spre finalul primului set, Sorana a dat de înțeles că știe ce are de făcut și are soluții: când Townsend a făcut serviciu-voleu pe aproape fiecare punct, Sorana a fost pregătită să returneze rapid și în picioarele adversarei; când Townsend a venit din senin la fileu, fără a-și pregăti în vreun fel atacul, Sorana a avut drept răspuns un passing ușor liftat și departe de corpul adversarei. Soluțiile astea au ținut-o în față, fiind prima jucătoare care a făcut break-ul și care s-a distanțat pentru început la 3-1. Doar că nu a putut păstra acest avantaj și nici nu a profitat de acea situație de la 5-4, când Townsend a servit pentru a rămâne în set. Până acolo, Sorana fusese jucătoarea mai stăpână pe situație. 

De la acel moment însă, totul s-a rupt pentru ea. După egalare, a urmat o cădere sub forma a 10 puncte pierdute la rând (serviciul pierdut la 5-5 a venit urmare a patru erori consecutive), suficient pentru ca Townsend să fugă cu primul set. 

Cu primul set încheiat, dinamica meciul s-a schimbat complet. Townsend a devenit mai relaxată, dar și mai eficientă cu serviciile-voleu, în timp ce Sorana n-a mai avut răbdare în fața acestui stil de joc; a forțat prea mult, iar passing shot-urile au fost haotice și fără a încerca să găsească culoarele potrivite. Dacă în primul set a reușit să aibă un cuvânt de spus în fața acestor servicii-voleu, păstrându-și calmul și fiind extrem de lucidă pe fiecare urcare la fileu a adversarei, în setul doi și-a pierdut acea claritate din joc, care i-a permis să fie în avantaj o vreme în primul set. 

În momentul în care s-a întâmplat asta, Townsend a preluat controlul meciului și nu l-a mai cedat până la final: precisă, inspirată cu aproape fiecare venire la fileu, hotărâtă să-și ia șansele. 

Sorana a încheiat meciul cu 21 de winners și 20 unforced, în vreme ce Taylor a adunat 30 de lovituri direct câștigătoare și 14 unforced. Americanca a venit în acest meci de 74 de ori la fileu, câștigând 46 de puncte. Townsend a fost mai eficientă și la mingile de break: 5 din 7, versus 2 din 9 la Sorana.

Sorana, care s-a calificat pentru prima dată în turul 3 la USO din 2009 încoace, încerca a treia ei calificare în optimile de finală ale unui Slam. Ea va reveni în Top 100 după acest turneu.

Sorana era ultima jucătoare din România pe tablourile de simplu. Îi mai avem în turneu pe Raluca Olaru și pe Marius Copil, în turneele de dublu.

Townsend merge, așadar, pentru prima dată în carieră în săptămâna a doua a unui Slam – performanța carierei –  și, odată cu asta, trece și un test al răbdării, transformând negativitatea (care a însoțit-o încă de la finalul anilor de juniorat) în inspirație.

Au fost oameni care i-au spus că va reuși, dar și oameni care nu i-au dat nicio șansă și i-au repetat obsesiv că nu va realiza mare lucru în tenis, motivul principal fiind faptul că nu se încadrează în tiparul obișnuit (din punct de vedere fizic) al acestui sport.  “Am auzit ani de zile că nu voi fi în stare să fac anumite lucruri, că nu sunt în stare să facă aia, aia și aia. Am avut în jurul meu o mulțime de oameni care se îndoiau de mine și nu credeau că pot reuși anumite lucruri. Eu, în special în ultimul an, am încercat să îmbrățișez cumva această negativitate și să le arăt oamenilor că greșesc. Pur și simplu am acceptat situația asta; asta sunt eu ca persoană, îmi place și sunt capabilă să prosper în orice condiții”, povestea Townsend, care va reveni în top 100 peste două săptămâni.

Articolele 30-0 sunt susținute de
Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi