Sorana Cîrstea pierde cu Yulia Putintseva în primul tur la Australian Open

Treizecizero | 17 ianuarie 2023

Sorana părăsește Australian Open în turul 1 pentru prima dată din 2019.

Sorana Cîrstea a fost eliminată de Yulia Putintseva, într-un meci întins pe mai multe ore, întârziat din cauza temperaturilor ridicate și întrerupt apoi de ploaie.

A fost 2-6, 6-4, 6-3 pentru jucătoarea din Kazahstan, care obține a patra victorie din șase întâlniri cu Sorana.

Să o întâlnești pe Putintseva, o jucătoare atât de atipică și dificilă, poate fi o provocare indiferent cum te numești. Yulia are această capacitate de a-și deraia adversarele, de a le agasa, prin tenis sau atitudini, și, cel mai important, o scoți greu de pe teren.

Sorana a început exemplar meciul,  a jucat ceea ce trebuie în fața unei astfel de jucătoare – agresivă, precisă, mereu gata de atac – dar nu a putut să se țină de acest plan mai mult de un set jumătate. Cât timp a fost concentrată și s-a ținut de planurile tactice (retururi lungi și puternice pe centru, multe lovituri de contre-pied, atât de eficiente în fața unei jucătoare precum Putinteseva, care se deplasează repede stânga-dreapta) jocul a mers doar în direcția ei și părea că e suficient pentru a obține victoria. 

Totul a luat o altă întorsătură în momentul în care meciul a fost întrerupt din cauza ploii și a vântului. La acel moment, Sorana conducea cu 2-1. La revenire, a avut o șansă de a se desprinde la 3-1 – dar acea oportunitate ratată a schimbat complet povestea acestui meci: a început să rateze mult și din orice poziție, s-a grăbit, n-a mai avut răbdare și, treptat, a intrat deplin în toate capcanele întinse de Putintseva. 

Când Putintseva e pe val, lucru la care a ajutat și Sorana, e foarte greu să o mai scoți din starea aceea în care se apară bine, atacă, folosindu-se de forța adversarei,  mixează traiectorile și efectele. Sorana n-a reușit să pună piciorul în prag în decisiv, deși a servit prima și a condus o bună parte din meci iar asta, din nou, i-a dat aripi Yuliei, care s-a putut desfășura în voie. 

Decisivul a fost o lupta surdă, în care Sorana a încercat multe, dar a greșit des iar Putintseva s-a ținut cu dinții de fiecare minge: a dat mingi înapoi, a obligat-o pe Sorana să lovească în plus și a strâns punct după punct, pe fondul erorilor neforțate ale Soranei, ajungând să facă break, să conducă și mai apoi să își ducă revenirea la capăt după un game de serviciu în care Sorana a făcut trei erori neforțate. 

După ce anul trecut ajungea în optimile de finală, acum Sorana părăsește Australian Open în turul 1 pentru prima dată din 2019. Este o înfrângere mai greu de digerat prin prisma evoluției acestui meci și prin oportunitățile avute, dar astăzi a fost despre cine și cât de repede a fructificat șansele avute. Putintseva a excelat la acest capitol și rămâne cu o victorie muncită, obținută în termenii ei – revenind, obosindu-și adversara, mizând pe un joc de uzură și ordonat. 

Meciurile în care trebuiau să evolueze Irina Begu și Patricia Țig au fost mutate pentru miercuri, după ce programul de marți a fost serios alterat de condițiile meteo.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi