Sorana Cîrstea o învinge din nou pe Marketa Vondrousova, se califică în optimile de finală la Roma

Radu Marina | 11 mai 2024

Victoria în fața jucătoarei din Cehia este a treia pe care Sorana o bifează în acest an contra unei adversare din top 10 și a 23-a a carierei.

Sorana Cîrstea avansează pentru prima dată în cariera în optimile de finală în cadrul turneului de la Roma, după o nouă victorie în fața Marketei Vondrousova, numărul 6 mondial în clasamentul WTA.

Sorana a învins-o pe Vondrousova în două seturi, 7-6, 6-3, continuându-și astfel dominația asupra cehoaicei, aceasta fiind a patra victorie consecutivă în ultimele cinci meciuri jucate, respectiv a doua în 2024.

Vondrousova a câștigat primul meci cu Sorana în 2021, iar apoi au urmat patru victorii pentru Sorana, la Sankt Petersburg (2022), Miami (2023), Dubai (2024) și acum Roma.

În mod tradițional, Roma era turneul de categorie WTA 1000 la care Sorana avea cele mai slabe rezultate, trecând o singură dată de turul doi din șapte participări. Anul acesta a depășit această bornă și reușește încă un rezultat bun într-un turneu major în 2024, după calificarea în semifinale la Dubai, în februarie. Victoria în fața jucătoarei din Cehia este a treia pe care Sorana o bifează în acest an contra unei adversare din top 10 și a 23-a a carierei.

Aceste succese în fața Marketei Vondrousova sunt remarcabile, pentru că ele nu sunt deloc întâmplătoare și nici nu au legătură cu starea cehoaicei (care fluctuează de multe ori pe parcursul unui meci sau a unui turneu), ci cu ce face Sorana și cum reușește să anihileze acest joc atât de atipic al Vondrousovei, o stângace versatilă, care simte bine loviturile, nu oferă ritm și e capabilă să creeze tot felul de unghiuri și efecte. Aproape de fiecare dată, Sorana a venit cu lecțiile învățate și a fost întotdeauna cu un pas în fața adversarei, răspunzând curajos tuturor provocărilor pe care i le-a adus Vondrousova: a răspuns cu scurtă la scurtă, a insistat să o aducă des în față pe Vondrousova (deși cehoaica se descurcă bine în această parte a terenului) și a jucat mult pe centrul terenului, cu lovituri plate pentru a-i închide complet unghiurile.

Dinamica acestei rivalități are legătură și cu modul în care Sorana a evitat să execute planuri de joc care ar fi putut să o alimenteze pe Marketa: rareori a jucat în cross, i-a căutat mai des reverul, adică lovitura cu care nu are la fel de multa siguranță, comparativ cu forehandul și a fost alertă la retur, returnând mereu pe centru, agresiv, în picioarele adversarei.

Suntem la mijlocul sezonului, iar Sorana pare că se află într-o stare bună mental, ca încredere, ca joc. Până acum, cu foarte mici excepții, a câștigat meciurile care trebuiau câștigate și a fost învinsă de jucătoare care fie au fost pur și simplu la un alt nivel (Iga Swiatek de două ori, la Doha și Madrid) fie s-au aflat în forma vieții la acel moment (Ostapenko la Adelaide, care avea sa câștige turneul, Paolini la Dubai, care avea să câștige turneul, Collins la Indian Wells, care, și ea, avea să câștige turneul).

Sorana e acolo unde trebuie sa fie în acest moment, joacă un tenis solid și consistent, iar această formă ar putea ajunge la un vârf fix în următoarele luni, când vor urma două turnee de Grand Slam.

Pentru un loc în sferturile de finală la Roma, Sorana trebuie să treacă de Madison Keys. Keys se află într-un proces de revenire care merge foarte bine; americana a revenit în circuit în martie, după o pauză de șapte luni, și deja a legat câteva victorii bune, ajungând în semifinale la Madrid. Sorana și Madison vor juca pentru a treia oară una împotriva celeilalte, Sorana câștigând ambele meciuri jucate până acum, la Madrid 2019 și la Indian Wells 2023.

View this post on Instagram

A post shared by Treizecizero (@treizecizero.ro)

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi