Sorana Cîrstea joacă pe măsura ocaziei, pierde o finală strânsă și de calitate contra lui Van Uytvanck, la Tashkent

Camelia Butuligă | 28 septembrie 2019

Un meci foarte disputat, de aproape două ore și jumătate, în care amândouă au jucat la un nivel foarte bun, mai ales în ultimele două seturi.

Sorana Cîrstea a cedat în prima ei finală WTA în șase ani contra belgiencei Alison Van Uytvanck, 6-2, 4-6, 6-4. Sorana urcă pe locul 75 după săptămâna foarte bună de la Tashkent.

Setul unu a fost deturnat imediat în favoarea belgiencei, după ce aceasta a făcut break încă din primul game, în care Sorana condusese cu 40-0.

Alexandra Dulgheru, care devine de la meci la meci o comentatoare din ce în ce mai bună, a observat că Sorana este o jucătoare pe care pierderea serviciului o afectează mai mult decât pe altele în planul încrederii. La 2-0, ea a trebuit să muncească serios pentru a-și face serviciul, salvând două mingi de break. De partea cealaltă, Van Uytvanck a complicat lucrurile și mai tare pentru româncă, servind impecabil tot setul – Sorana nu a avut nicio șansă de a-și recupera acel prim break. Mai mult, belgianca a mai făcut unul la 4-2 și a încheiat cu 6-2 sec un set în care a făcut doar 4 neforțate și a monopolizat multe puncte încă de la serviciu-retur. 

Era primul set pe care Alison Van Uytvanck reușea să-l câștige contra Soranei Cîrstea – precedentele lor două întâlniri, în 2014 și 2017, fuseseră câștigate în minim de seturi de româncă. Reamintindu-și poate de acele victorii, Sorana a început setul doi cu un nivel ridicat de intensitate. După câte un hold confortabil, Sorana s-a trezit deodată că trebuie să apere trei mingi de break consecutive. Le-a apărat, și-a făcut serviciul și, încurajată de acea mică victorie, a pornit atacul. La 2-1*, a urmat un game lung pe serviciul belgiencei, cu cinci egalități, dar fără mingi de break. Când, în sfârșit, Sorana a obținut una, a convertit-o imediat pentru 3-1. Meciul se întorsese în favoarea ei.

Amândouă și-au ținut serviciul fără să fie nevoite să salveze mingi de break până la 5-3, când Sorana a clipit, jucând un game neinspirat. Credit și belgiencei, care a avut tot meciul un plan de joc destul de incomod: bazat pe serviciu și retururi agresive, în schimburi întorcea brusc foaia, jucând un stil counterpunching, în care bloca și redirecționa cu viclenie loviturile agresive ale Soranei și rupând ritmul cu multe scurte. Credit însă și Soranei, care a speculat și ea cu viclenie următorul game, când Van Uytvanck a servit pentru a rămâne în setul doi – Sorana s-a apropiat la 40 egal și de acolo a lovit două retururi fulgerătoare și s-a strecurat cu breakul și cu setul. Van Uytvanck era furioasă, și pe bună dreptate: simțea cum îi scapă printre degete un meci pe care îl avusese destul de ferm în mână. 

Începutul decisivului avea să fie crucial – era de așteptat că amândouă vor arunca în joc ultimele resurse pentru sprintul final. După un hold lejer, Sorana a lovit prima, punând imediat presiune pe serviciul lui Alison.

A urmat un game de peste 10 minute, care avea să pecteluiască soarta setului și a partidei. Sorana a dezlănțuit un joc foarte agresiv, care i-a adus nu mai puțin de șase mingi de break, însă Van Uytvanck le-a salvat pe toate cu un sânge rece incredibil, găsind fie servicii, fie lovituri excelente. Pur și simplu, Sorana nu a putut găsi breșa în apărarea încăpățânată a lui Van Uytvanck. 

Cum se întâmplă de obicei după un astfel de game cu atâtea oportunități ratate, urmează un contra atac din partea celei care a scăpat cu fața curată. Sorana a luptat și ea, salvând două mingi de break, dar nu și pe a treia. Deși a rămas în urmărire și a mai avut o șansă de break la 3*-2 și în ultimul game încă una, salvând patru mingi de meci cu lovituri spectaculoase, Sorana nu a reușit să treacă de alunecoasa Van Uytvanck, care a absorbit și amortizat cu succes tot ce venea vâjâind spre ea. 

Un meci foarte disputat, de aproape două ore și jumătate, în care amândouă au jucat la un nivel foarte bun, mai ales în ultimele două seturi. Van Uytvanck devine ultima câștigătoare a Tashkent Open, care se oprește în acest an, și își adjudecă al cincilea titlu al carierei și al doilea al anului. Sorana Cîrstea reușește o săptămână foarte bună la turneul unde a câștigat singurul ei titlu WTA acum 11 ani și poate fi mândră de efortul depus: este prima ei finală WTA de la Toronto 2013 încoace. Cu punctele câștigate aici va urca aproximativ 20 de locuri în clasament.

https://twitter.com/WTA/status/1177895114582020096?s=20
https://twitter.com/WTA/status/1177882491194994688?s=20
https://twitter.com/WTA/status/1177863486677774336?s=20

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi