Sorana Cîrstea își ia revanșa cu Daria Kasatkina, avansează în optimi la Miami

Radu Marina | 24 martie 2024

După victoria excelentă de ieri cu Sloane Stephens, Sorana Cîrstea continuă să adune victorii importante la Miami, turneu unde anul trecut a ajuns până în semifinale. Astăzi, Sorana a trecut de Daria Kasatkina, care o învinsese recent, în februarie, la Abu Dhabi (6-0, 6-2). De data asta a fost 7-5, 6-2 pentru Sorana, care își […]


După victoria excelentă de ieri cu Sloane Stephens, Sorana Cîrstea continuă să adune victorii importante la Miami, turneu unde anul trecut a ajuns până în semifinale. Astăzi, Sorana a trecut de Daria Kasatkina, care o învinsese recent, în februarie, la Abu Dhabi (6-0, 6-2). De data asta a fost 7-5, 6-2 pentru Sorana, care își ia o revanșă în fața rusoaicei pentru acea înfrângere categorică suferită în urmă cu o lună.

Sorana merge astfel, pentru al doilea an consecutiv, în optimile de finală la Miami după un nou meci execelent și o nouă victorie în fața unei jucătoare din top 20. Victoria în fața Dariei e a 5-a pentru Sorana din 2024, după cele reușite cu Garcia, Kudermetova, Vondruousova și Sakkari.

Dincolo de cifre și rezultat, care e important în contextul în care Sorana are multe puncte de apărat la acest turneu și e esențial să aibă un parcurs cât mai lung pentru a nu se vedea o cădere în clasament (va ieși din top 25), e jocul foarte bun pe care Sorana l-a adus la Miami. În ambele meciuri jucate la acest turneu Sorana a dat impresia că joacă liber, simte loviturile și e dispusă la efort; e dispusă să stea în defensivă dacă trebuie, e dispusă să aștepte mingea potrivită pentru a ataca.

Această atitudine bună, combinată cu un plan executat ca la carte i-au permis să treacă de Kasatkina astăzi, care e o jucătoarea greu de citit și învins. Și nu oricum, ci revenind dintr-o situație grea, fiind expusă complet o vreme: de la 0-3 (dublu break) și 2-4 (mingi de break) în primul set Sorana a revenit, a egalat și și-a depășit adversara la toate capitolele.

Daria Kasatkina e o jucătoare valoroasă, cu multe rezultate bune iar jocul ei poate fi o provocare pentru multe adversare: se apără, joacă simplu dar foarte eficient și totul pleacă de la lovitura ei de dreapta. Acest forehand înfășurat al Dariei, încărcat cu mult top spin, e singura ei lovitură pe care o accelerează în mod real și multe lucruri pleacă de la această lovitură, fiind lovitura cu care atacă și care îi aduce majoritatea punctelor.

Sorana a avut în trecut meciuri grele contra Dariei pentru că nu a reușit mereu să îi evite această lovitură, să îi taie resursele care îi aduc rusoaicei puncte importante. A fost, desigur, vorba și de răbdare: cu Kasatkina e vital să ai răbdare, pentru că stă bine în defensivă, se agață de multe mingi și prin tot acest joc mixt (slice, mingi încărcat cu top-spin, scurte) își forțează foarte mult adversara să forțeze, deci implicit să greșească.

În meciul de astăzi, Sorana a fost mult mai atentă la fiecare lovitură și la ce are de executat. Începutul de meci a fost slab, dar continuare și finalul au fost impecabile. Sorana a revenit în primul set de la 0-3 (dublu vreak) și 2-4 (cu multiple mingi de break salvate) la 5-4 jucând foarte curat și solid iar la un moment dat nici nu a mai ținut cont că ar fi bine să îi evite lovitura de forehand rusoaicei: a jucat cu atâta încredere încât a dominat inclusiv schimburile forehand – forehand, multe raliuri finalizandu-se cu câte un forehand fulgerător al Soranei (vezi game-ul de la 6-5, când Kasatkina a servit pentru a rămâne în set iar Sorana a închis acel game și set cu câteva winnere incredibile).

După primul set câștigat la mare luptă, Sorana a strălucit în al doilea. A jucat cu și mai multă siguranță și încredere iar asta s-a reflectat în fiecare lovitură, punct câștigat și minge pe care a jucat-o: nu a jucat la întâmplare, a pus o mare presiune pe reverul Dariei și nu i-a fost deloc teamă să se ia la trântă cu adversara de pe linia de fund: a stat răbdătoare în schimburi, a așteptat, a găsit momentul potrivit și abia atunci și-a pus la treabă ofensiva.
De altfel, Kasatkina a părut debusolată și a greșit mai mult decât de obicei și pentru că a rămas fără alternative: Sorana a rezistat în schimburile prelungite, deci nu a greșit des; Sorana a câștigat majoritatea schimburilor pe forehand, deci a rămas fără sursa care îi aduc de obicei toate punctele.

Următoarea adversară pentru Sorana se va alege dintre Danielle Collins și Elina Avanesyan. Cu Avanesyan, Sorana nu s-a mai întâlnit până acum, iar cu Collins a jucat o singură dată, fiind învinsă de americancă în trei seturi la turneul de la Roma, în 2018.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi