Sorana Cîrstea începe foarte bine US Open, o învinge pe Veronika Kudermetova în primul tur

Radu Marina | 1 septembrie 2021

Sorana își continuă astfel anul excelent în turneele de Grand Slam; până acum, ea a făcut cel puțin turul al treilea la toate Slamurile din acest sezon. Va avea oportunitatea să egaleze acest rezultat dacă va trece de Shelby Rogers în turul următor.

US Open este oferit de

După trei înfrângeri în ultimele patru meciuri și cu destule incertitudini la nivel fizic, Sorana Cîrstea revine în prim-plan cu o victorie sănătoasă și importantă, 7-6, 3-6, 6-0 cu Veronika Kudermetova, favorita 29 a turneului de la US Open. Calificarea Soranei în turul doi la US Open înseamnă și o premieră în cariera ei: e pentru prima dată când Sorana ajunge cel puțin în turul doi la toate turneele de Grand Slam, în același sezon. Sorana a ajuns, în 2021, în turul trei la Australian Open și Wimbledon, în optimi la Roland Garros și acum e cel puțin în turul doi la US Open. 

După Wimbledon, Sorana a părut că a pierdut momentumul pe care și l-a construit începând cu această primăvară, dar asta și din cauza accidentărilor, una dintre ele apărută chiar la Londra. De aceea, această victorie obținută la New York, în fața unei Veronika Kudermetova care e la cel mai bun sezon al carierei (top 30, primul titlu WTA, prima finală de Grand Slam la dublu) e binevenită. Bonus, în urma acestui rezultat, Sorana se apropie de revenirea între primele 30 de jucătoare ale lumii. 

Românca a început partida ușor ezitant, dând impresia că lovește fără încredere, ceea ce a făcut ca Kudermetova să aibă, în primă fază, prim-planul. Rusoaica a fost mai exactă, a avut inițiativa mai des și a reușit să fie prima jucătoare care face break-ul în meci, la 1-1. Kudermetova a pierdut în primele game-uri doar un singur punct cu serviciul și părea bine poziționată să-și păstreze avantajul break-ului până la finalul setului.

Deși condusă, Sorana și-a calibrat loviturile treptat. De la game la game, de la lovitură la lovitură, tenisul ei a început să prindă contur: n-a mai grăbit punctele, a stat mai mult la joc și a avut câteva intervenții pur și simplu excepționale (un demi-voleu parcă pus cu mâna, un rever în lung de linie câștigător, un winner cu forehandul din retragere, un passing-shot genial) care au deblocat-o total. De la 2-4, Sorana a câștigat următoarele trei game-uri la rând, obligând-o astfel de rusoaică să servească pentru a rămâne în primul set. 

La 5-4, Sorana a avut minge de set pe serviciul doi al adversarei, dar a ratat complet returul, iar Kudermetova a reușit să se redreseze la timp. În schimb, s-a revanșat pentru această eroare în tiebreak: Sorana a făcut primul mini-break în tiebreak după un retur absolut încântător, care a lăsat-o fără reacție pe Veronika la 1-1. Acel retur a încărcat-o și mai tare pe Sorana, care a ridicat mult ștacheta: ca viteză de execuție și reacție, ca nivel de agresivitate, ca echilibru între ofensivă și defensivă. Chiar dacă Sorana a avut niște momente sclipitoare și a condus cu 5-2, tiebreak-ul n-a fost floare la ureche, ea văzându-se egalată.

În cele din urmă, după alte două lovituri remarcabile – un retur direct câștigător și un as –, venite exact când avea cea mai mare nevoie, primul set a mers în dreptul Soranei. 

Atât evoluția primului set, cât și maniera în care a curs tiebreak-ul arătau clar cât de dificil e acest meci, că Sorana are mult de muncit pentru victorie. Dar ea s-a autodepășit în destule momente, dacă avem în vedere perioada recentă– accidentarea căpătată la Wimbledon, lipsa de încredere după ce în ultimele patru partide jucate ea a câștigat doar un meci. Iar la astea se adaugă și problema la gleznă, Sorana jucând cu un bandaj destul de mare și vizibil la nivelul gleznei și în acest meci. 

Setul doi, deși cu o desfășurare diferită față de primul, a fost la fel de echilibrat. Puține lucruri le-au despărțit pe cele două și, de asemenea, și aici Sorana a trebuit să revină din urmă. Doar că, la 3-4, după un game cu șapte egalități, ea și-a cedat serviciul și i-a dat ocazia adversarei să servească pentru set – o misiune de care Kudermetova s-a achitat perfect, cu un game câștigat în aproape un minut. 

Decisivul a găsit-o pe Sorana la serviciu – iar asta a fost un mare avantaj. După două seturi în care a jucat mereu să revină și a avut constant o presiune asupra ei, acum Sorana a fost cea care a obligat-o pe rusoaică să o prindă din urmă. 

Cîrstea a început decisivul cu un game de serviciu convingător, iar faptul că a avut acest avantaj a relaxat-o foarte mult la retur, acolo unde în game-ul al doilea a fost impecabilă, izbutind astfel break-ul. A fost un break venit și cu puțin ajutor din partea rusoaicei, care a făcut două duble greșeli, dar au fost duble greșeli comise de teama returului Soranei. De la acel break făcut, Sorana nu a mai privit în urmă și nu a mai dat nicio șansă de revenire adversarei: a fost peste tot, a lovit cu o precizie dezarmantă, a fost inspirată cu fiecare lovitură și a dominat într-un mod care ne-a amintit de Sorana din această primăvară-vară. Cea care triumfa la Istanbul, juca finală la Strasbourg câteva săptămâni mai târziu, ajungea în optimi la Roland Garros și o elimina pe Victoria Azarenka la Wimbledon, în turul doi. 

Pentru o nouă calificare într-un tur trei la un Slam, Sorana se vede cu Shelby Rogers. Aceasta va fi a doua lor întâlnire, primul meci având loc în 2016, la Rio Open, cu victoria lui Rogers în două seturi. 

Articolele 30-0 sunt susținute de
Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi