Sorana Cîrstea, în fața celui mai mare rezultat al carierei | Preview

Radu Marina | 4 septembrie 2023

Sorana Cîrstea are oportunitatea celui mai important rezultat al carierei sale, o semifinală de Grand Slam.

Prin victoria în fața Belindei Bencic, Sorana a deblocat o barieră care, pur și simplu a părut ani la rândul de netrecut. Dar acum problema asta e istorie: s-a întors într-un sfert de finală la un turneu de Grand Slam după 14 ani și are în față oportunitatea celui mai important rezultat al carierei sale, o semifinală de Slam.

Ca să ajungă acolo are de trecut un test greu și înșelător. Adversara ei de marți (miercuri dimineața de la ora 2:00, ora României) e Karolina Muchova, o cehoaică de 27 de ani care traversează cea mai bună perioadă a carierei. A ajuns în finală la Roland-Garros, unde a avut o evoluție splendidă în fața Igăi Swiatek, a jucat recent prima ei finală WTA 1000, la Cincinnati și a intrat în premieră între primele 10 jucătoare ale lumii.

Acesta e istoricul recent al Karolinei Muchova la ora meciului cu Sorana: debordează de încredere, e în mare formă și acum, în aceste zile, joacă cel mai bun tenis al său.

Tenisul Karolinei e special pentru că nu e tocmai des întâlnit în circuitul feminin; nu se bazează pe forță, dar e capabilă să se folosească de forța adversarelor, mixează loviturile și efectele, joacă inteligent și a ajuns la un nivel de maturitate care îi permite să jongleze cu toate armele pe care le are.

Aici este, de fapt, cea mai mare îmbunătățire din jocul ei și, cel mai probabil, motivul acestui succes recent. A învățat și a înțeles cum să-și pună în valoare toate dimensiunile jocului ei, pentru că, de multe ori, problema multor jucătoare cu stilul Muchovei este că multitudinea de idei și soluții din jocul lor le blochează, având multe opțiuni și neștiind ce și când folosească. Iar Karolina chiar are multe, fiind capabilă să câștige puncte în multiple moduri.

Muchova vine la această întâlnire cu experiență la acest nivel, dar și cu un bagaj tehnic impresionant. Sorana vine cu exuberanța dată de noutatea pe care o trăiește acum, cu încrederea și cu o formă grozavă, demonstrată de victoriile cu Rybakina, numărul 4 mondial, și Belinda Bencic (15).

E clar că balanța înclină spre Muchova, care e jucătoarea mai bine clasată, mai experimentată și, per total, mai nuanțată în joc. Dar Sorana are jocul necesar să distrugă tot acest sistem complex al cehoaicei, pentru că, oricât de talentat ai fi, oricât de inventiv și de creativ ai fi, forța și agresivitatea rămân unica soluție în fața acestui stil de joc. Forța pură poate fi, de altfel, antidotul pentru orice stil de tenis.

Loviturile plate și în forță ale Soranei și, în general, tenisul pur ofensiv jucat de Cîrstea poate fi extrem de eficient în fața multitudinii de efecte, traiectorii și unghiuri pe care le poate propune Muchova. Va fi, însă, esențial ca Sorana să găsească un echilibru între forță și plasament; e cel mai greu de atins, dar e capabilă să facă asta.

Până acum, Sorana și Muchova s-au întâlnit de 4 ori, scorul întâlnirilor directe fiind 3-1. Trei dintre aceste patru meciuri s-au petrecut chiar sezonul acesta, așadar sunt destule amintiri și informații recente pentru ambele. Ultimul lor duel a avut loc în urmă cu câteva săptămâni, la Montreal, încheiat cu victoria Karolinei Muchova, în două seturi. Iar unica victorie a Soranei a venit la Miami, în primăvară, în drum spre acea semifinală reușită în Florida de româncă. Cele două au mai jucat un meci chiar la US Open, în 2020, în turul al treilea, când Sorana a cedat dramatic, după ce a avut minge de meci, dar, paradoxal, acela a fost unul din primele meciuri în care s-au întrezărit semnele unei schimbări de direcție la Sorana. Iar trei ani mai târziu, iat-o jucând cu o semifinală de Grand Slam pe masă.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi