Sorana Cîrstea face finală la dublu, a doua a săptămânii pentru românce. Florin Mergea se oprește în semifinale la Shanghai

Treizecizero | 11 octombrie 2014

Sorana Cîrstea joacă a noua finală de dublu a carierei, iar Raluca Olaru, pe cea de-a opta.

Sunt patru săptămâni la rând de când, weekend de weekend, (cel puțin) un român ajunge într-o finală de turneu. În celelalte trei, românul în cauză a și câștigat-o: întâi Monica Niculescu la Guangzhou, apoi Horia Tecău la Shenzhen și Beijing. Săptămâna aceasta avem nu una, ci două șanse la un nou trofeu: pe lângă Raluca Olaru, și Sorana Cîrstea va juca într-o finală. Sori și partenera ei din această săptămână, Andreja Klepac, au câștigat cu 6-4, 6-4 versus Riske / Tomljanovic.

E un rezultat de care Sorana avea mare nevoie pentru moral, chiar dacă nu vine la simplu. Sorana a intrat și la dublu pentru ceva meciuri în plus, de care avea nevoie după o perioadă slabă care s-a prelungit într-atât de mult încât a scos-o, temporar, din prima sută mondială. Situația s-a rezolvat, grație calificării în sferturi din această săptămână, Sorana urmând să revină în Top 100 de luni, pe locul 93. Până la urmă, ideea s-a dovedit foarte inspirată. Parcursul celor două a surprins pe toată lumea, inclusiv pe marile favorite ale turneului, Martina Hingis și Flavia Pennetta, pe care Sorana și Andreja le-au învins în sferturi în trei seturi disputate, aproape compromițându-le speranțele de calificare la Turneul Campioanelor de dublu.

Dar dublul Cîrstea / Klepac ar putea să-și ducă până la capăt rolul de spoiler și să le salveze speranțele Martinei și Flaviei, readucându-le în cursă. Ca să câștige trofeul, dublul româno / sloven va trebui să treacă de perechea Kudryavtseva / Rodionova, adică exact rivalele directe ale lui Hingis / Pennetta. Kudryavtseva și Rodionova mai au nevoie de o singură victorie ca să se califice și vor încerca să prindă doi iepuri dintr-o lovitură, și titlul și calificarea.

Sorana nu-i deloc o străină de succesul la dublu. De-a lungul carierei ei, ea a adunat opt finale WTA de dublu, câștigând patru dintre ele (Fes și Luxemburg 2008, Estoril 2010 și Dallas 2011).

Prima care a obținut biletele pentru o finală în acest weekend a fost însă Raluca Olaru, care a câștigat pentru a treia oară în această săptămână în trei seturi. Raluca face pentru prima oară echipă cu Anna Tatisvhili, iar cele două își vor afla adversarele azi.

În a doua semifinală se întâlnesc Annicka Beck / Caroline Garcia și Marina Erakovic / Anabel Medina, ultimele fiind favorite 2.

Ralu va încerca primul titlu al anului, după două finale pierdute la Nurnberg și Baku. Bilanțul ei în finalele de dublu din WTA este de 3-4, cu cele trei titluri venind la Tashkent (2008), Acapulco (2011) și Nurnberg (2014).

Florin Mergea a ratat șansa unui hattrick românesc în finalele acestui weekend, dar a fost foarte strâns. Florin, care a jucat pentru prima dată alături de Rohan Bopanna, a avut și cei mai grei adversari, cea mai bună echipă din lume, cea a fraților Bryan.
Mergea și Bopanna chiar au avut un break avans în primul set, obținut la 3-3, dar l-au cedat imediat înapoi, ratând șansa unei desprinderi care le-ar fi putut aduce setul. În tiebreak, americanii au fost în contro, s-au desprins la 6-3 și au concretizat a treia șansă de set. Setul secund a fost la fel de strâns, dar după ce au salvat break-ul la 1-1 și la 2-2, Florin și partenerul său și-au cedat serviciul la 3-3. Frații Bryan și-au asigurat locul 1 la finalul sezonului pentru a 10-a oară în carieră și pentru al șaselea an la rând.

Rămâne însă o săptămână extraordinară pentru Florin: victorii solide cu Pospisil și Sock, campionii de la Wimbledon, sau cu Dodig/Melo și un alt rezultat de ținut minte, care îi va aduce un career high de luni.

La challengerul pe hard de la Monterrey, în Mexic, continuă parcursul remarcabil al Patriciei Țig, care și-ar putea anunța venirea în prim-plan cu acest turneu. Ajunsă pe tablou din calificări, Patricia a învins-o aseară pe mai experimentata Mariana Duque-Marino și va juca în semifinale cu o altă veterană, Lourdes Dominguez-Lino.

Alexandra Cadanțu a pierdut la același turneu, ca și Alexandra Dulgheru în calificările din Luxembourg. Marius Copil și Victor Hănescu au câștigat primele tururi din calificările de la Stockholm, respectiv Viena.

Trofeele românilor în 2014:

Monica Niculescu, dublu – Shenzen
Monica Niculescu, dublu – Hobart
Florin Mergea, dublu – Vina del Mar
Horia Tecău, dublu – Zagreb
Horia Tecău, dublu – Casablanca
Simona Halep, simplu – Doha
Irina Begu, dublu – Rio
Horia Tecău, dublu – București
Horia Tecău, dublu – Hertogenbosch
Elena Bogdan / Alexandra Cadanțu, dublu – Bucureșt
Simona Halep, simplu – București
Florin Mergea, dublu – Hamburg
Horia Tecău, dublu – Washington
Monica Niculescu, simplu – Guangzhou
Irina Begu, dublu – Seul
Horia Tecău, dublu – Shenzhen
Horia Tecău, dublu – Beijing


Finale:

Horia Tecău, dublu – Rotterdam
Horia Tecău, dublu mixt – Australian Open
Monica Niculescu, dublu – Katowice
Raluca Olaru, dublu – Nurnberg
Simona Halep, simplu – Madrid
SIMONA HALEP, simplu – ROLAND GARROS
Raluca Olaru, dublu – Baku
Sorana Cîrstea, dublu – Tianjin *
Raluca Olaru, dublu – Linz *

Total: 17 trofee / 9 finale

* Urmează să se joace.

* Alte rezultate importante: Simona Halep, semifinală la Wimbledon, Simona Halep, semifinală la Indian Wells; Florin Mergea, semifinală la Roland Garros (dublu), semifinală la Shanghai (dublu).

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi