Sorana Cîrstea, din nou într-o finală! Sorana trece de Katarina Zavatska la Tashkent și se întoarce într-o finală WTA, la șase ani distanță de la ultima

Radu Marina | 27 septembrie 2019

Sorana Cîrstea e din nou într-o finală WTA după victoria 6-0, 6-3 obținută în fața Katarinei Zavatska, reușind astfel să avanseze în prima ei finală la șase ani distanță de la ultima disputată. Este, de asemenea, a doua ei finală la Tashkent, turneu pe care l-a câștigat în 2008, și a patra la total după Budapesta (2007), Tashkent (2008) și Toronto (2013).

Pus în contextul potrivit, rezultatul este remarcabil. Atât pentru că astfel de performanțe n-au venit niciodată prea ușor pentru Sorana (bilanțul ei din semifinalele WTA se îmbunătățește acum la 4-14), iar rezultatul din această săptămână îi redresează sezonul și o apropie de revenirea în Top 50.

Dar mai ales pentru că vorbim de cel mai notabil rezultat pe care ea-l reușește din 2014 încoace, adică anul în care cariera ei a fost zdruncinată de accidentarea la umăr. O accidentare care a scos-o multă vreme în afara Top 200, a obligat-o să-și schimbe mișcarea la serviciu, a făcut-o chiar să se gândească la retragere și a fost nevoită să o ia de la zero, participând la turnee ITF pentru a-și reclădi clasamentul. Drumul către această nouă finală WTA n-a fost, nici pe departe, unul ușor. 

Semifinala cu Zavatska, jucătoare de 19 ani, aflată în premieră într-o semifinală WTA, n-a fost nici ea simplă. Scorul te-ar putea face să crezi că vorbim de o partidă fără mari emoții, care a curs lin doar în direcția Soranei, însă povestea e ușor diferită. 

Startul Soranei a fost furibund, reușind să conducă cu scorul de 6-0, 3-0 pe fondul unui tenis fără cusur: fiecare execuție a fost impecabilă, fiecare accelerare a fost bine cântărită, iar disponibilitatea la efort, exemplară (ăsta e un aspect la care Sorana a impresionat întreaga săptămână, câștigând numeroase puncte cu ajutorul defensivei). 

Doar că de la 6-0, 3-0, meciul s-a complicat, și asta nu a fost tocmai surprinzător din două motive. Primul: fără să mai aibă ceva de pierdut, brațul ucrainiencei a devenit mai relaxat, a mai dispărut din încordare și și-a putut lega foarte bine loviturile, punându-și astfel în funcțiune tenisul agresiv cu care le-a învins săptămâna asta, fără a pierde set, pe Jelena Ostapenko, Tereza Martincova și Anna Kalinskaya. Al doilea: Sorana a simțit că domină, e în control și a fost suficient să rateze câteva lovituri ca să apară tensiunea și crisparea. 

Adrian Cruciat, care a venit în două rânduri la OCC, a reușit de fiecare dată să o relaxeze, sfătuind-o să nu se mai gândească la scor și să trateze fiecare punct la fel. Sfaturile au ajutat, dar tensiunea n-a dispărut complet: Sorana s-a văzut prinsă din urmă, a pierdut 2 game-uri la rând și n-a lipsit mult să se vadă egalată. Iar odată ajuns la 3-2, meciul a devenit o luptă: game-uri de 5-6 minute, cu câte șase egalități și multiple mingi de break ratate sau salvate de fiecare.  

Ca în multe alte cazuri, când meciul devine echilibrat, atitudinea salvează situația și poate duce jucătorul spre victorie  – iar în cazul acesta, Sorana și-a arătat experiența și valoarea exact în cele mai sensibile momente. Având în față o jucătoare al cărui tenis părea să crească în intensitate de la game la game și având, de asemenea,  în minte avantajul pierdut, Sorana a gestionat aproape perfect situația: a ales să rămână calmă, și-a mai nuanțat tenisul, adăugând mai mult top-spin în lovituri și și-a așteptat răbdătoare șansele; oportunități pe care le-a luat la 4-3, după un game cu patru egalități și trei mingi de break salvate de ucrainiancă. 

Pentru al doilea titlu WTA, Sorana va trebui să treacă de Alison Van Uytvanck, care a învins-o în semifinale pe Kristyna Pliskova. Pe Van Uytvanck, Sorana o conduce la întâlnirile directe cu 2-0, meciurile având loc în 2017 la Linz (6-3, 7-5) și în 2014 la New Haven (6-3, 6-2). 

https://twitter.com/WTA/status/1177479110005649408?s=20
https://twitter.com/WTA/status/1177469173451984897?s=20

Lista titlurilor și a finalelor românilor în 2019, WTA și ATP, simplu și dublu

Titluri
Irina Begu și Monica Niculescu – dublu, Hua Hin
Andreea Mitu și Sorana Cîrstea – dublu, Lugano
Horia Tecău (cu Jean Julien Rojer) – dublu, Madrid
SIMONA HALEP – WIMBLEDON
Patricia Țig – Karlsruhe (WTA 125k)


Finale
Simona Halep – Doha
Horia Tecău (cu Jean Julien Rojer) – dublu, Rotterdam
Simona Halep – Madrid
Patricia Țig – București
Elena Gabriela Ruse / Jaqueline Cristian – dublu, București
Horia Tecău (cu Jean Julien Rojer) – dublu, Washington
*Sorana Cîrstea – Tashkent

*urmează să se joace

Romanian Tennis is on Fire!

Avem campioane și campioni cu personalități puternice, stiluri de joc diverse și povești de viață grozave. Avem modele de la care ne putem inspira.

Avem un tricou care-i sărbătorește pe toți! Romanian Tennis is on Fire, preferatul jucătoarelor noastre, e disponibil în Shop-ul 30-0!

Acum, disponibil și într-un bundle avantajos.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi