Sorana Cîrstea deschide prezențele românești de la Wimbledon cu victorie

Radu Marina | 27 iunie 2022

Sorana a trecut prin toate stările în acest meci: a dominat și a fost fără cusur, a fost egalată și a trăit periculos, ca în final să joace impecabil toate punctele mari.

Wimbledon este oferit pe 30-0 de


Sorana Cîrstea se califică în turul doi la Wimbledon, după o victorie muncită cu talentata Aleksandra Krunic, jucătoare clasată pe locul 107 mondial. A fost 7-6 (5), 7-6 (1) pentru Sorana, care a trecut prin toate stările în acest meci: a dominat și a fost fără cusur, a fost egalată și a trăit periculos, ca în final să joace impecabil toate punctele mari.

Este a treia victorie consecutivă pe care Sorana – favorită 26 aici – o obține în fața sârboaicei, un succes care o duce în turul doi la Wimbledon pentru al doilea an la rând. 

Întalnirea dintre Sorana si Krunic a fost complet diferită, contrastantă chiar cu ultimul lor duel, de acum câteva săptămâni, de la Birmingham. Dacă atunci Sorana s-a impus categoric, în două seturi scurte, de data asta Sori a avut nevoie de aproape două ore să treacă de Krunic, o jucătoare foarte agilă și talentată. 

Începutul partidei, cu Sorana câștigând primele opt puncte la rând și distanțându-se rapid la 4-1 și apoi 5-2, a fost pe același tipar cu ceea ce am văzut la Birmingham. Dar de la 5-2 încolo, dinamica meciului s-a schimbat brusc și neașteptat: Krunic a început să lege loviturile mai bine, implicit și punctele, iar Sorana a scăzut nivelul și a greșit mai des (și mai ușor), ceea ce a făcut-o să scape aproape setul din mână. De la 5-2 a pierdut trei game-uri consecutive și a trăit periculos pe fiecare game de serviciu. 

În final, grație serviciului, în special, a oprit alunecarea, a urcat la 6-5 și s-a impus într-un tiebreak la fel de echilibrat precum tot setul.

Krunic e o jucătoare de dispoziție și jocul ei poate deveni sâcâitor când ajunge să lovească cu încredere. Sorana i-a oferit în câteva rânduri șansa de a intra în meci, iar sârboaica n-a ezitat: a lovit câștigător cu forehand-ul și a căutat mai mult lungimea/adâncimea loviturilor în detrimentul forței.

Sorana i-a permis adversarei să intre într-o oarecare zonă de confort, dar tot ea i-a și oprit avântul. Întâi, pe finalul primului set, când a jucat exact ce-a trebuit, pistonându-i reverul și atacând-o doar pe această parte – cea mai vulnerabilă parte din jocul lui Krunic. Apoi, în setul doi, când Sori a replicat cu succes aceeași tactică, de a-i căuta obsesiv reverul. A fost un plan care a funcționat încă o dată, Cîrstea izbutind break-ul la 2-2 după două erori neforțate cu reverul ale lui Krunic. 

Sorana însă n-a putut păstra acest avantaj, fiind egalată rapid, așa cum n-a putut închide meciul la 5-4 și la 6-5, când a servit pentru victorie. Krunic s-a agățat de fiecare minge, a improvizat, a creat și a rămas acolo, așa cum făcuse și în primul set. Iar rezultatul a fost același: a întors setul, a revenit de la 4-5 și 5-6 și a continuat în aceeași notă, cu același joc creativ și variat. 

Din fericire, scenariul s-a păstrat cu adevărat până la final și deznodământul, asemănător primului set, i-a aparținut tot Soranei, care a făcut un tiebreak fără greșeală. 

În ciuda acestei desfășurări echilibrate, impresia generală a fost că meciul a fost în racheta Soranei. Chiar și atunci când Krunic a jucat la un nivel bun spre foarte bun.

Sorana a câștigat în ciuda unui bilanț winners-unforced ceva mai echilibrat al adversarei. Sorana a încheiat cu 21 de winners și 27 unforced, în vreme ce Krunic a avut 23-25.

În final, Sorana poate fi mulțumită că a reușit să obțină o victorie prețioasă, care o duce – pentru al doilea an la rând – în turul doi la Wimbledon.

Într-o primă zi de Wimbledon cu un program îngreunat de câteva reprize de ploaie, meciul Soranei a început cu o întârziere serioasă față de programul așteptat; dar românca e printre norocoase, pentru că mai multe meciuri au fost mutate cu totul pentru mâine.

Următoarea adversară a Soranei se va alege dintre Tatjana Maria sau Astra Sharma, meci care a fost mutat pe mâine. Pe Tatjana Maria, Sorana a învins-o în toate cele trei meciuri jucate până acum, iar cu Astra Sharma ar fi prima întâlnire.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi