Sorana Cîrstea continuă seria excelentă de formă, o învinge prima dată pe Muchova, e în optimi la Miami

Radu Marina | 26 martie 2023

Sorana Cîrstea obține încă o victorie mare, o învinge pe Karolina Muchova și se califică în optimi la Miami.

După două înfrângeri consecutive suferite în fața Karolinei Muchova – una dintre ele incredibil de frustrantă, după 3 mingi de meci ratate – Sorana Cîrstea sparge gheața cu prima ei victorie în fața cehoaicei. Sorana a învins-o în turul trei la Miami, 7-5, 6-1, pe Muchova și merge astfel în optimile de finală de la Miami pentru a doua oară în cariera. Ultima data când Sorana reușea să ajungă în optimile de finală în Florida se întâmpla în urmă cu 10 ani.

Calificarea Soranei în optimi la Miami e un nou rezultat foarte bun pe care-l reușește în ultimele săptămâni, după sferturile de finală de la Indian Wells. Dar dincolo de rezultatul în sine sunt evoluțiile ei.

Victoria mare din turul precedent cu Caroline Garcia e acum confirmată cu o alta, în fața unei adversare incomode, care a învins-o ori de câte ori au jucat împreună (ultima dată la Dubai, în februarie) și care la Miami nu cedase, până în optimi, mai mult de patru game-uri pe set, Muchova venind din calificări și pierzând doar 12 game-uri până să o întâlnească pe Sorana.

Pentru Sorana – dar nu doar pentru ea -, Muchova e o adversară teribil de complicată prin felul în care joacă și multitudinea de soluții pe care le găsește mereu pe terenul de tenis. Cehoaica are un stil de joc care e, de fapt, o combinație Barty-Krejcikova: întâmpină mingile devreme, schimbă direcțiile rapid, caută întotdeauna să deranjeze prin unghiuri, efecte ori traiectorii diferite și are mult curaj să vină spre fileu. Are creativitatea lui Barty și Krejcikova, dar jocul ei nu, deocadamtă, și la fel de consistent ca al celor două.

În cazul Soranei, jucătoare agresivă, care lovește drept și puternic, lucrurile se complică și mai mult când are în față o adversară de tipul Karolinei Muchova pentru că Sorana nu gestionează tocmai bine acest ritm fals, în care e amețită de efectele cehoacei și mingea îi vine diferit de fiecare dată.

Jocul acesta variat și diferit poate fi contracarat, dar e necesar să se întâmple multe lucruri bune în același timp: adversara să rămână concentrată, pentru a gestiona cu atenție toate loviturile diferite care vin din partea cealaltă a terenului și, foarte important, să nu se abată de la plan. Cheia într-un astfel de duel poate fi agresivitatea, pentru că forța pură e unica soluție – când nu există alte opțiuni – pentru a distruge toată această combinație de efecte, traiectorii și schimbări de ritm.

Spre lauda ei, Sorana a făcut toate aceste lucruri într-o manieră remarcabilă: a fost agresivă și a atacat din plin ori de câte ori a avut ocazia, a avut răbdare, dar fără a deveni pasivă, a acceptat reușitele adversarei (multe au fost spectaculoase, bazate pe lovituri din deplasare sau din preajma fileului) și nu s-a îndepărtat niciodată prea mult de la planul inițial – de a ataca cât mai des, de a prelua controlul în punct încă de la retur, de a stabili ritmul.

Ce e și mai impresionant e faptul ca Sorana a făcut toate lucrurile astea venind din urmă. Muchova a început meciul cu break, a urcat la 3-1, apoi 5-3 și a avut șansa de a servi pentru primul set. De la 5-3, Muchova a mai câștigat doar trei puncte și a pierdut următoarele patru game-uri la rând, pe fondul unui joc foarte coerent al Soranei. Coerența aceasta a fost în felul în care Sorana a atacat, mărind viteza de execuție pe măsură ce schimbul de mingi a căpătat intensitate, împingându-și adversara în spatele liniei de fund și câștigând astfel teren. Totul a fost făcut în mod calculat, fără să se panicheze, deși mingile se întorceau iar și iar, loviturile având mereu măsura potrivită. Sau, în alte cuvinte, când tirul de lovituri a fost setat și a funcționat la capacitate maximă, nimic din ce a mai oferit Muchova nu a mai fost eficient.

Setul doi a fost mai scurt și mai puțin dramatic pentru că odată cu câștigarea primului set dinamica meciului s-a schimbat: Sorana a lovit mai liber, mai precis și cu mult mai multă energie iar Muchova s-a grăbit, a încercat multe și a părut complet surprinsă de toată siguranța în execuții arătată de Sorana. Setul a curs clar și rapid în direcția Soranei, care a fost pur și simplu prea sigură, prea precisă și extrem de concentrată în fiecare punct.

Pentru prima ei calificare în sferturile de finală la Miami, Sorana se va întâlni tot cu o cehoaică. Sorana va juca cu Marketa Vondrousova, cu care a mai jucat de doua ori până acum (1-1 la întâlnirile directe, ultimul meci fiind câștigat de Sorana).

Foto: Profimedia Images

https://twitter.com/WTA/status/1640054513917890560?s=20

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi