Sorana Cîrstea obține o nouă victorie cu greutate: sferturi de finală și la Miami!

Radu Marina | 27 martie 2023

Sorana reușește astfel sferturi de finală consecutive la Indian Wells și Miami, cel mai bun rezultat cumulat al ei în cele două turnee mari cunoscute drept Dubla Soarelui.

Sorana Cîrstea se califică în premieră în sferturile de finală de la Miami, după o altă victorie foarte valoroasă: Sorana a învins-o, după o nouă evoluție de calitate ridicată, pe cehoaica Marketa Vondrousova, 7-6, 6-4, calificându-se în ultimele opt fără să fi cedat vreun set în tot turneul.

Sorana reușește astfel sferturi de finală consecutive la Indian Wells și Miami, cel mai bun rezultat cumulat al ei în cele două turnee mari cunoscute drept Dubla Soarelui. Un rezultat care o readuce foarte aproape de revenirea între primele 50 de jucătoare ale lumii.

Sorana confirmă astfel victoriile importante cu Garcia și Muchova și își îndreaptă acum atenția spre sferturile de finală, unde va avea o misiune și mai dificilă: învingătoarea din duelul a două campioane de Grand Slam, Barbora Krejcikova și Aryna Sabalenka. Va merge acolo cu încrederea dată de această listă impresionantă de jucătoare cu stiluri de joc complet diferite, dar cărora Sorana le-a găsit antidotul.

*

Dintre jucătoarele învinse de Sorana la Miami, Marketa Vondrousova poate foarte bine să fie considerată cea mai complicată adversară – nu prin prisma clasamentului, cât a stilului de joc – și tocmai din acest motiv această victorie obținută de Sorana e cu adevărat impresionantă și importantă în felul ei.

Când e în ziua ei bună, Vondrousova se poate dovedi a fi una dintre cele mai dificile adversare pe care o poți întâlni pe un teren de tenis. Ceea ce e joacă e atipic, diferit și destul de greu de contracarat; e un tenis tip counter-puncher, cu tente agresive, căruia, de-a lungul timpului i-a tot adăugat noi și noi dimensiuni: pune scurte absolut geniale, liftează mingile atât de bine încât derutează adversară, se joacă cu unghiurile și are o capacitate impresionantă de a agăța mingile și de a trece din poziții defensive în poziții de atac.

Practic, cehoaica face multe lucruri bine în același timp și are posibilitatea de a câștiga puncte în feluri diferite – or, asta poate fi o adevărată problemă pentru orice adversară, pentru faptul că va avea dificultăți în a apuca meciul de undeva. Dacă o agresezi, s-ar putea să te lovești de un mic zid. Dacă intri în jocul ei creativ-defensiv, s-ar putea să pleci învins mai repede decât te-ai fi așteptat. Dacă o lași să impună ritmul, exista șansa să nu înțelegi de ce pierzi puncte, deși nu joci neapărat rău.

Pe de altă parte, nici Sorana nu e o adversară de dat la o parte pentru nimeni. E dificil să joci contra ei când e în formă pentru că poate fi ultra-agresivă, dar exactă, uneori sclipitoare prin execuții, alteori capabilă să genereze cu nonșalanță winner după winner și să nu înțelegi cum reușește asta.

Primul set al întâlnirii Sorana – Marketa a fost o mare bătălie și foarte puține lucruri le-au despărțit. A fost, de fapt, mai mult un set câștigat cu mintea – pentru că setul, dominat de echilibru, a fost câștigat de jucătoarea mai liniștită, care a jucat impecabil punctele mari cu multă luciditate. Acea jucătoare surprinzător de calmă, care și-a ridicat mult nivelul când a fost cazul a fost Sorana, care a revenit de la 5-6, deși cehoaica a servit pentru primul set, și, mai apoi, de la 0-2 în tiebreak.

Tiebreak-ul impecabil jucat de Sorana a fost o mostră despre cât de important e să turezi motoarele când e necesar și să câștigi punctele care trebuie câștigate. De la 0-2, Sorana a jucat remarcabil tactic: mereu gata de atac, cu ritm bun la serviciu și construind inteligent, dar știind că trebuie să atace cu prima ocazie pentru a nu o lăsa pe Marketa să preia controlul. Mingea de set jucată la 6-3 e un alt exemplu bun care arată cât de bine a gestionat Sorana acel moment: acceptă să joace de la egal la egal cu Marketa de pe linia de fund a terenului, caută să o fixeze într-o parte de teren, rezistă schimburilor dure și schimbă surprinzător direcția în lung de linie cu reverul, reușind o lovitură câștigătoare de toată frumusețea.

Recent, la Indian Wells, Sorana Cîrstea povestea că rolul noul ei antrenor, Thomas Johansson, este, printre altele, de a o face să înțeleagă mai bine ce se întâmplă în partea cealaltă a fileului și să nu se mai concentreze exclusiv pe ea și jocul ei; sublinia că Johansson e atent la detalii, poate citi adversarele și îi poate transmite toate informațiile despre cum trebuie jucat și ce trebuie jucat, în funcție de adversara întâlnită.

Precum s-a întâmplat cu Garcia sau Muchova (jucătoare care au eliminat-o în câteva rânduri înainte să le găsească cheia), și acum, cu Vondrousova, Sorana a jucat suficient de inteligent, tactic și a încercat să joace și în funcție de ce a simțit că vine din partea cealaltă parte a fileului, oferind răspunsuri pe măsură. N-a mai fost doar un joc intuitiv, bazat pe forță pură și dorința de a ataca cu orice preț – doar pentru că poate, are fizicul și loviturile care îi permit să facă asta. Ci a fost despre răbdarea de a găsi momentele oportune pentru a ataca și capacitatea de a găsi breșe în jocul adversarei, care să îi creeze dubii, să îi sădească tot felul de gânduri și îndoieli.

După primul set câștigat la mare luptă, ritmul Soranei a rămas la fel, iar ăsta e un alt lucru bun, care trebuie evidențiat: după turul de forță de la Indian Wells și victoriile de la Miami, jocul Soranei rezistă, nu are fisuri și e capabilă să mențină un nivel înalt multă vreme în fața unor jucătoare cu adevărat dificile. Să treci de trei jucătoare atât de diferite ca stil de joc precum Garcia – Muchova-Vondrousova fără set pierdut e o realizare excelentă.

În setul doi, Vondrousova a rămas în față o vreme, a avut inclusiv mingi consecutive de a face break-ul la 2-1, dar Sorana i-a tăiat de fiecare dată elanul. În aceste mari, care ar fi putut schimba într-o clipă totul, Sorana a aruncat înspre adversară tot ce a avut mai bun: servicii câștigătoare, ași, lovituri excepționale din deplasare sau winnere cu reverul în lung de linie.

Echilibrul a fost rupt de Sorana la 4-3, când a făcut break-ul, s-a distanțat la 5-3 iar apoi a obținut victoria pe propriul serviciu, după un game excelent. E o nouă victorie mare pe care Sorana o izbutește într-un turneu relevant, în fața unei adversare complicate.

În sferturile de finală, Sorana se va întâlni cu învingătoarea meciului Barbora Krejcikova – Aryna Sabalenka. Cu Krejcikova ar fi a patra întâlnire (2-1 la întâlnirile directe pentru cehoaică), iar cu Aryna Sabalenka nu s-a mai întâlnit niciodată până acum.

Foto: Profimedia Images

https://twitter.com/WTA/status/1640450471285637121?s=20

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi