Sorana Cîrstea cedează în primul tur la Australian Open

Treizecizero | 16 ianuarie 2024

Ultima oară când nicio jucătoare din România n-a fost prezentă în turul al doilea la AO s-a întâmplat în 2007.

Sorana Cîrstea a fost învinsă în primul tur al Australian Open de Yafan Wang, într-un meci pe care românca îl începuse grozav. A fost 0-6, 7-5, 6-2 pentru chinezoaică, aceasta obținând a doua ei victorie din trei întâlniri cu Sorana.

Favorita 22 a deschis convingător prezența ei la Australian Open, iar meciul părea că se duce într-o singură direcție. Sorana a câștigat primele nouă game-uri din meci, dominând cu lovituri puternice, luând mingea devreme și cu un ritm agresiv și sufocant, căruia Wang nu i-a făcut față.

Primul set a durat doar 21 de minute și a fost o vreme când senzația a fost că setul al doilea va avea aceeași soartă, expediat repede de Sorana, care s-a desprins la 4-1.

Dar Wang nu a renunțat la luptă, nu asta face un sportiv asiatic. Și, în plus, stilul ei în general ordonat și fără oscilații majore e de natură să o ajute să-și regăsească ceva mai ușor jocul de bază, și, implicit, linia de plutire. Wang și-a ținut serviciul pentru prima oară în partidă la 0-3, apoi al doilea ei hold, pentru 2-4, obținut la zero, i-a dat ritm. În ciuda dinamicii meciului de până acolo, în ciuda faptului că pe tabelă scria un 6-0, era totuși o diferență de un singur break în setul al doilea. Adică nu ceva insurmontabil. Și au fost suficiente câteva erori în jocul Soranei ca Wang să înceapă să creadă.

Chinezoaica a făcut break cu un rever în lung de linie pentru 3-4 și a egalat apoi într-un game de luptă, în care Sorana a căutat să lovească înapoi imediat, mizând totul pe agresivitate. Românca a returnat năpraznic în primul punct din game-ul de la 4-3, apoi a făcut un alt winner cu reverul, și-a procurat finalmente două mingi de break, dar n-a avut suficientă claritate să găsească breșele în defensiva tot mai compactă a lui Wang.

Avea să se dovedească un moment cheie, dar jocul Soranei nu s-a prăbușit imediat. Finalul de set secund a rămas strâns, însă românca nu și-a ajutat cauza în cel puțin două feluri. Întâi, erorile neforțate s-au înmulțit, dovadă cele două mingi în out cu care i-a oferit break-ul la 5-5 lui Wang. Sorana a încheiat setul al doilea cu 15 unforced errors. Apoi, viteza medie la serviciu a scăzut considerabil în setul al doilea față de primul; de la 165 la 157km/h pe primul, și de la 135 la 118 pe al doilea. Asta i-a permis lui Wang să intre în joc pe retur și să pună presiune, adesea ducând la erori forțate sau la lovituri grăbite ale Soranei, o schimbare dramatică față de primul set, în care între cele două a părut o diferență de cel puțin un nivel.

Decisivul a fost un alt film; cu excepția a două game-uri în care Sorana și-a regăsit pasager claritatea și intenția, făcându-și punctele fără ezitări, în rest, românca s-a grăbit parcă să piardă, nereușind să mai răspundă noii provocări, noului meci în care s-a găsit, și pierzând cinci game-uri la rând. Dacă în primul set, Sorana a sufocat-o pe Wang prin agresivitate și forță, în setul al treilea, Wang a sufocat-o pe Sorana printr-un joc meticulos, implacabil.

Wang nu e o jucătoare care să nu aparțină la acest nivel, ba are și jocul potrivit ca să pună în dificultate tenismente agresive și directe precum Sorana. Pentru că e consistentă, se apără foarte bine, poate să absoarbă și să redirecționeze forța adversarei și poate menține un ritm cu care să frustreze o jucătoare de atac și s-o ducă într-o zonă în care aceasta să nu mai găsească soluții. Dovadă că la US Open, precedentul Slam, chinezoaica a eliminat-o, de asemenea în primul tur, pe Caroline Garcia, o sportivă cu un profil asemănător cu al Soranei.

Însă, chiar și așa, Sorana va regreta că nu a tranșat meciul atunci când a fost în control total, în setul al doilea, sau că nu a reușit break-ul acela pentru 5-3, ca să închidă ușa unui eventual comeback. Sau că nu a reușit să se recalibreze în startul decisivului, când a părut că reintră în control și a condus cu 2-1, numai pentru a se topi dintr-o dată, din acel moment.

O înfrângere dureroasă, în contrast complet cu ce am văzut de la Sorana în sezonul precedent. Ea rămâne fără victorie în 2024, având un singur succes din șapte meciuri disputate după sfertul de finală reușit la US Open.

Rămânem fără nicio reprezentantă în turul al doilea al tabloului principal de la Australian Open, lucru care se întâmplă pentru prima dată din 2007 încoace, dar un bilanț dictat de împrejurări în care nu poate fi, deocamdată, citit mare lucru, și care poate fi întors în continuarea sezonului.

Tot azi, Ana Bogdan și Rebeka Masarova au trecut (6-4, 6-4 vs Eikeri/Harrison) de primul tur la dublu.

View this post on Instagram

A post shared by Treizecizero (@treizecizero.ro)

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi