Sorana Cîrstea câștigă titlul la Istanbul! Al doilea titlu al carierei. Iar talentul ei primește o confirmare mult căutată

Treizecizero | 25 aprilie 2021

Sorana Cîrstea a învins-o în finala de la Istanbul pe Elise Mertens, principala favorită, la capătul unui alt meci grozav făcut de româncă: 6-1, 7-6.

Sorana Cîrstea e din nou campioană WTA. Sorana a învins-o în finala de la Istanbul pe Elise Mertens, principala favorită, la capătul unui alt meci grozav făcut de româncă: 6-1, 7-6.

Sorana revine astfel în cercul învingătorilor, câștigând al doilea titlu al carierei, la 13 ani de la primul, obținut la Tashkent, în 2008.

E o reușită mai mult decât semnificativă pentru Sorana, care, într-o nouă dovadă a progresului înregistrat în ultimele două sezoane, a reușit să-și mențină nivelul bun pentru toată săptămâna și s-a putut baza pe el când a avut mai mare nevoie, în meciul cu trofeul pe masă.

În spiritul întregii săptămâni, finala a fost un meci mereu în controlul Soranei, chiar și atunci când scorul nu i-a fost favorabil.

În primul set totul a fost despre jucătoarea noastră, căreia i-a ieșit absolut tot ce a încercat i-a ieșit. În care Sorana a dat impresia că e în zonă. De la scurte, passing shot-uri la forehanduri accelerate din alergare, Sorana nu a putut greși. Totul a curs prea repede pentru Mertens, care n-a făcut neapărat un joc slab, cât, mai degrabă, nu a fost lăsată să apuce să greșească. Elise este o jucătoare constantă, stabilă, solidă, care și-a făcut un nume și prin faptul că știe să speculeze perfect ezitările unor jucătoare al căror nivel fluctuează prea mult pe timpul unui meci. Adică genul de ferestre pe care Sorana obișnuia să le ofere în trecut, dar tot mai rar în ultimul an și deloc astăzi. Când însă oponenta ei clickăie la un nivel foarte ridicat, Elise este foarte des lăsată fără opțiuni, motiv și pentru care are în general puține victorii contra jucătoarelor de top.

Sorana a arătat astăzi exact așa. Ca o jucătoare de top. Și-a sufocat adversara cu lovituri tari și foarte tari și nu i-a dat timp pentru a-și pregăti atacurile sau pentru a se folosi pe deplin de defensiva ei atât de incomodă.

Pauza mai prelungită între seturi luată de Mertens a mai răcorit-o un pic pe Sorana, dar, deși belgianca a construit un avantaj de 5-2 și a amenințat cu un break cu care să închidă setul al doilea, s-a simțit în fiecare moment al meciului că Sorana crede că astăzi este ziua ei. De asemenea, impresia a fost că îi convine de minune modul în care vine mingea de la Mertens. Acele mingi razante, joase și drepte ale lui Elise au fost exact ceea ce trebuie pentru a pune în valoare tenisul agresiv al Soranei. Acel 2-0 din head-to-head, chiar dacă includea meciuri mai vechi, s-a dovedit relevant. 

Răbdătoare și inevitabilă, Sorana a recuperat handicapul și a trecut în față, pentru 6-5. Deși nu a putut închide meciul când a servit pentru victorie, Sorana a făcut asta câteva minute mai târziu, într-un tiebreak gestionat impecabil. Românca a încheiat meciul cu 30 de lovituri direct câștigătoare (versus doar 7 ale lui Mertens).

Titlul plutea în aer

Sorana, care nu a pierdut niciun set toată săptămâna, urcă pe locul 58, dar mai important, concretizează cu un trofeu progresul consistent reușit de mai bine de un an, perioadă în care jocul și atitudinea ei mult îmbunătățite au dat semne evidente că un salt este inevitabil. Au fost destule episoade în acest sens: traseul bun de la US Open de anul trecut, titlul ITF de la Dubai din decembrie, victoria cu Kvitova de la AO. Treptat, rezultatele au început să ajungă din urmă progresul din joc.

Este un succes în care un merit major îl are și echipa Soranei, cu Adrian Cruciat și Theo Cercel în prim-plan. Sorana a înțeles, în timp, că s-a înscris pe un drum foarte bun cu această pereche de specialiști români și a avut răbdare în proces. Azi, la interviul de după meci, le-a dat creditul meritat.

„Mulțumesc echipei mele, pentru că ați fost alături de mine în fiecare zi, știu că nu e mereu ușor de lucrat cu mine. Mulțumesc și echipei de fizio, ei sunt o mare parte din acest succes. Felicitări lui Elise, o carieră grozavă până acum.

Sunt foarte fericită cu trofeul. Nu mă așteptam, să fiu sinceră, așa că sunt de două ori mai bucuroasă să-l câștig.

Știu că sunt vremuri grele, iar pentru noi e un privilegiu să putem fi aici și să jucăm. Mulțumesc tuturor celor care au făcut acest turneu posibil. Sper că voi putea să mă întorc și să îmi apăr acest trofeu”, a declarat Sorana.

Este al doilea an consecutiv în care turneul de la Istanbul este câștigat de o româncă, după Patricia Țig în toamna trecută.

https://twitter.com/WTA/status/1386351927730917376?s=20
https://twitter.com/WTA/status/1386358329107226627?s=20

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi