Sorana Cîrstea câștigă duelul românesc cu Monica Niculescu. Mihaela Buzărnescu își prelungește seria victoriilor

Radu Marina | 8 august 2018

Două românce din cinci au trecut de turul 1, Sorana Cîrstea și Mihaela Buzărnescu alăturându-se Simonei Halep în runda a doua. Adversarele lor vor fi Venus Williams, Elina Svitolina, respectiv Anastasia Pavlyuchenkova.

Pentru a doua oară în acest an, Sorana Cîrstea o învinge pe Monica Niculescu, 3-6, 6-4, 6-4, obținând astfel prima ei victorie pe tabloul principal la Rogers Cup din 2013 încoace. Este a cincea victorie obținută de Sorana în fața Monicăi, Sori egalând astfel scorul întâlnirilor directe (5-5). Ea începe cu bine un turneu care, deși anul acesta nu se desfășoară la Toronto, locul în care în urmă cu cinci ani ajungea în finală, rămâne unul special pentru ea.

De la ultimul lor meci, jucat în primăvară, la Indian Wells s-au schimbat multe, dar niciuna nu a dus-o prea grozav; Sorana a găsit victoriile greu, Monica a ratat pentru prima dată după mulți ani un Slam și nu putut juca săptămâni întregi, urmare a unor serii de accidentări complicate. Ce a rămas însă la fel a fost consecvența Soranei, respectiv modul de abordare a unei partide cu Monica.

La Indian Wells, Sorana a venit cu un plan care a funcționat impecabil în fața unui stil atât de special și atipic ca al Monicăi, jucătoarea care până anul acesta reușea mai mereu să o încurce. Câteva luni mai târziu, Sorana a propus același tenis sufocant, bazat pe foarte multe veniri la fileu și a obținut același rezultat: o victorie muncită (la totalul punctelor, Sorana a câștigat cu un punct mai mult decât Niculescu), într-un meci în care a făcut eforturi să rămână fidelă acestei tactici.

Vreme de un set, Cîrstea a dat de înțeles că știe ce trebuie să facă și care sunt zonele vulnerabile din jocul Monicăi. Dar problema nu a fost planul, ci execuția. Soranei nu i-a mers jocul în primul set, dar asta s-a întâmplat pentru că Monica, la rându-i, a venit cu lecțiile învățate și și-a întins capcanele cu mare atenție: scurte, loburi, traiectorii diferite, foarte atentă cu passing shot-urile și veniri la fileu inspirate. Toată această combinație a frânat tenisul Soranei și nu i-a dat niciun fel de ritm.

Ajustarea importantă pe care Sorana a făcut-o în setul doi, și care i-a câștigat de altfel meciul, a fost frecvența venirilor la fileu. Dacă în primul set venirile la fileu au fost sporadice, în ultimele două seturi ea a urcat la fileu pe aproape fiecare minge, sufocând-o pe Monica și nedându-i timp să-și facă jocul ei obișnuit. Au fost game-uri pe care Sorana le-a câștigat făcând serviciu-voleu sau urcând spre fileu imediat după retur, ceea ce i-a dat o încredere fantastică.

În ultimele două seturi, deși câștigate greu, impresia a fost că Sorana s-a năpustit în aproape fiecare schimb asupra Monicăi și nu i-a permis sub nicio formă să reintre în meci. Ocazii pentru Moni au fost (a revenit de la 1-3 la 4-3 în setul doi și de la 1-4 cu dublu break la 3-4 în al treilea), dar Sorana nu i-a permis să le fructifice până la capăt. Atunci când a contat și a avut nevoie, Sori s-a putut baza pe aproape orice lovitură din jocul său, totul plecând de la venirile la fileu, desigur, care au fost cheia acestui meci.

Următoarea adversară pentru Sorana va fi Venus Williams, cea pe care a întâlnit-o deja anul acesta, în turul doi la Indian Wells, ca și acum, după meciul câștigat în fața Monicăi. Va fi a treia întâlnire între ele, celelalte două fiind câștigate de Venus în câte două seturi. Câștigătoarea o va întâlni în runda a treia pe învingătoarea dintre Simona Halep și Anastasia Pavlyuchenkova.

Mihaela

La 48 de ore după câștigarea primului titlu al carierei, cu reacțiile și comentariile de după acel succes încă neepuizate, Mihaela Buzărnescu a continuat lucrurile de unde le lăsase la San Jose, învingând-o pe Qiang Wang în primul tur la Montreal, 6-2, 7-5.

Mihaela e cu certitudine într-una dintre acele perioade în care un jucător câștigă indiferent dacă e obosit sau dacă nu atinge cel mai bun joc al său. Însă câștigă pentru că știe cum, pentru că are o experiență superioară în arta câștigatului de meciuri. Mihaela a învins azi ca un cap de serie cu vechime, survolând momentele potențial dificile și rezolvându-le înainte ca ele să escaladeze. Sau, după caz, beneficiind și de ezitările adversarei în momentele cheie.

Ultima venită în Top 20 a pornit precum încheiase finala de la San Jose, amenințând cu un 6-0 foarte rapid. Dar una dintre acele mici căderi care tot apar în situații similare a amânat deznodământul, iar Wang a luat două  game-uri la rând. E o problemă recurentă la Mihaela, care e conștientă de faptul că lasă ocazional să scape seturi pe care le domină copios. Vorbea despre asta și la Wimbledon, indicând spre faptul că are nevoie să fie mult mai concentrată în acele momente de final. Dar dacă va ajunge așa de des la 5-0, s-ar putea să nu mai conteze atât de mult, pentru că șansele sunt ca adversara să dea și ea o mână de ajutor. Așa s-a întâmplat când Wang a făcut dublă greșeală la a patra minge de set, Mihaela închizându-l cu 6-2.

Dublele greșeli s-au mutat în setul al doilea la româncă, însă (opt în total în meci), iar Wang a prins curaj și a trecut în față. Probabil ar fi meritat setul, fie și numai pentru că a avut o replică, însă tenisul e un sport crud, care va taxa întotdeauna șansele ratate. Wang a avut șapte oportunități de set, dar la cele mai multe Mihaela s-a luptat excelent. Credit ei pentru că s-a agățat de acest set și nu s-a relaxat, în așteptarea decisivului. Când Buzărnescu a egalat la 5, era destul de clar ce avea să se întâmple. Și, într-adevăr, câteva minute mai târziu, Mihaela sărbătorea o nouă victorie.

Pentru ea urmează acum o nouă întâlnire cu Elina Svitolina, pe care a învins-o categoric de două ori anul acesta, pe zgură și pe iarbă. Acum e însă hard și va fi interesant de văzut dacă va avea câștig de cauză forma excelentă a Mihaelei și avantajul ei destul de clar în acest match-up, sau dorința de revanșă a Svitolinei. Fără prea multe motive de bucurie de la Roma încoace, Elina va fi motivată să obțină un rezultat bun, în special că are de găsit o soluție la jocul Mihaelei, însă rămâne de urmărit dacă va putea aduce pe teren această motivație în plus și, mai ales, dacă va propune ceva nou ca s-o surprindă pe Mihaela.

Ana

După meciul Soranei cu Monica, pe același teren 9, a urmat partida Ana Bogdan – Aryna Sabalenka, încheiată însă cu o victorie, 6-4, 4-6, 6-3, a bielorusei, într-un meci în care tenisul Sabalenkăi s-a dovedit a fi prea puternic pentru Ana.

Ana a ținut piept și a rezistat chiar foarte bine până la un punct loviturilor tari și foarte tari trimise de bielorusă, dar au fost și momente în care a părut surprinsă de viteza de joc și intensitatea adversarei. Mai mult decât atât, după două seturi în oglindă, a urmat un decisiv în care Sabalenka a fost de netrecut la serviciu, cedând doar trei puncte, iar Ana nu a putut apuca de nicăieri acest set trei, nu și-a putut lua de nicăieri șansele.

Ana Bogdan pleacă din turul 1 în Canada (un pas înainte față de anul trecut, când Ana nu reușea să iasă din calificări) și trebuie să accepte în continuare această perioadă destul de frustrantă, în care lucrurile întârzie să se lege pentru ea pe tablouri. Are nevoie de răbdare și de încredere, pentru că timp e destul ca să lege iarăși rezultatele bune.

Irina

Tot frustrant e cuvântul și pentru meciul Irinei Begu, care a tras din greu trei ore fără 13 minute, numai pentru a se vedea limitată din punct de vedere fizic la finalul luptei cu Ashleigh Barty. Irina a depășit pierderea primului set (3-6) și a jucat impresionant în al doilea (6-1), ducând forma bună și în decisiv, unde a condus cu 4-2. Dar finalul de meci a fost marcat de cele două intervenții medicale pe care le-a primit Irina; durerile la un deget de la piciorul stâng au afectat-o la serviciu, capitol care a costat-o mult pe final. Șase duble greșeli în decisiv (și zece în total) au fost prea mult de recuperat. Deși a luptat mult, a dat tot ce a avut și s-a agățat cât s-a putut de meci, salvând trei matchpoints la 4-5, Irina a sfârșit prin a pierde decisivul cu 7-5.

Foto: Jimmie48Photography

Nou de la 30-0: Icecream Tee! 

Vara asta, răcorește-te cu un tricou cu un design fresh! Tennis to melt for înseamnă acel tenis suprem, pentru care ai trece munții ca să-l poți vedea, trăi, respira. Înseamnă pasiune pentru tenis. Înseamnă și optimism, zâmbet și relaxare.

Mai înseamnă și că te topești după Simona ta, după Federerul tău, după Nadalul tău, după Djokoviciul tău, după tot ce te face să simți că trăiești. Și că e soare și bine.

Vara asta, topește-te după tenis cu acest nou tricou de la 30-0!

Comenzi de pe stoc AICI.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi