Singapore, tragerea la sorți. Grupa Simonei Halep la Turneul Campioanelor: Serena, Bouchard, Ivanovic

Adrian Țoca | 18 octombrie 2014

Turneul Campioanelor din Singapore începe de luni.

WTA a făcut o treabă excelentă plasând tragerea la sorți în impunătorul Marina Bay Sands, mall-ul plasat lângă și mai impunătorul Marina Bay Sands Hotel. Accesul a fost liber pentru cei interesați, așa încât tragerea a devenit cu ușurință evenimentul de acest gen cu cea mai mare audiență live. Iar publicul prezent a interacționat cu jucătoarele și și-a făcut auzite preferințele, Serena, Sharapova și Ivanovic luându-și partea leului. Ideea a fost excelentă și bine primită. Fanii s-au înghesuit, iar Turneul Campioanelor și-a căpătat deja aerul unui event prietenos și inovator. Segmentul cu discursurile (cam) lungi n-a lipsit, dar facturile trebuiesc plătite, în plus, oamenii care au pus în scenă strategia de aproape 24 de luni care a precedat acest turneu meritau să-și vadă laurii. Oricum, oficialii au compensat pregătindu-le câte o intrare frumoasă fiecăreia dintre cele opt participante, toate strălucitoare. Trebuie menționat încă o dată că tot ce se întâmplă în preajma acestui turneu e o schimbare binevenită: mereu în urma ATP de-a lungul anilor, WTA a fost criticată aspru pentru că nu știe sau nu poate să-și găsească un model de business solid, în așa fel încât să genereze venituri relevante fără să fie tractată de metode precum împachetarea alături de turneele masculine. Lucrurile încep să se schimbe acum. Și ca să înțelegem exact ce reprezintă WTA Finals în Singapore, tot acest tur de forță mediatic + evenimentul în sine va genera o treime din profitul operațional net al circuitului feminin pe 2014.

Cele opt care contribuie din plin la acest succes și-au aflat, în ultima parte a eventului de azi, și numele adversarelor. Orice componențe ar fi avut cele două grupe s-ar fi găsit destule subiecte interesante de comentat. Dar e aproape imposibil de găsit o împărțire mai balansată decât cea pe care au oferit-o sorții. Numele Simonei a ieșit primul din urnă, fiind trimis în Grupa Roșie, alături de cel al marii favorite, Serena Williams. Ulterior, au venit alături și Eugenie Bouchard și Ana Ivanovic.

Și, cu toate că prima impresie a fost “Wow, greu”, impresia mea este că e o grupă minunată pentru Simona. E simplu de ce: prezența Serenei în această grupă n-are de ce s-o inhibe pe jucătoarea noastră. Dimpotrivă. E un meci în care, indiferent de versiunea cu care va veni americanca, indiferent de forma româncei, Simona n-are absolut nimic de pierdut. Ultimele meciuri cu numărul 1 mondial datează din 2013 (eșecuri la Roma și la Cincinnati) și sunt aproape irelevante la acest moment. Nu înseamnă că acum Simona nu rămâne un outsider uriaș în acest match-up, dar presiunea pe ea va fi mult mai mică.

Cât le privește pe celelalte două fete din grupă, aș zice că Simona a nimerit cum trebuie: deși oponente foarte grele, Bouchard și Ivanovic nu sunt misiuni imposibile, match-up-ul cu ele nu prezintă probleme insurmontabile pentru Simona. Pe amândouă le-a învins anul acesta și nu oricum, ci impunându-și jocul și condițiile. Vom analiza mai pe larg ce presupune fiecare meci pentru Halep, dar locul 2 (cel puțin) este perfect realizabil și el stă în racheta Simonei: e în puterea ei să câștige aceste două meciuri și să meargă mai departe.

Va conta foarte mult și ordinea de desfășurare a meciurilor. WTA încă nu a anunțat cine intră pe teren în runda inaugurală și ce grupă deschide balul. Dar ce se știe e faptul că învinsele și învingătoarele din prima etapă se vor întâlni în runda secundă, tocmai pentru a păstra deschisă lupta pentru calificare și în etapa a treia, implicit și interesul. Așadar, indiferent de ordinea ostilităților, indiferent de ce se întâmplă în prima rundă, Simona poate întoarce programarea în favoarea ei. 

Dar mai important e ca ea să-și facă jocul. Restul se va așeza de la sine. Ca orice alt turneu, și acesta va fi, cel mai probabil, dat peste cap de evenimente care par puțin probabile în momentul tragerii la sorți. 

GRUPA ROȘIE

Serena WILLIAMS

SIMONA HALEP

Eugenie BOUCHARD

Ana IVANOVIC

GRUPA ALBĂ

MARIA SHARAPOVA

Petra KVITOVA

Agnieszka RADWANSKA

Caroline WOZNIACKI

Head-to-head

Simona Halep a pierdut toate cele trei meciuri anterioare cu Serena Williams, a împărțit victoriile cu Eugenie Bouchard (ambele anul acesta) și e la egalitate, 2-2, în meciurile directe de Ana Ivanovic (cel mai recent, la Madrid, anul acesta).

Primele reacții după tragerea la sorți

Simona Halep: „Nu e o tragere ușoară. Dar toate jucătoarele prezente aici sunt puternice. Mă voi bucura de fiecare meci și voi încerca tot ce pot ca să câștig”.

Serena Williams: „Cred că toată lumea a venit aici ca să câștige. Toate adversarele sunt tari, fiecare meci va fi greu, așa că trebuie să fii pregătită pentru asta. Încă n-am jucat cu Bouchard până acum, cred că a fost cea mai constantă în Slamuri, așa că ar trebui să fie un meci greu. Ca să fiu sinceră, nu-mi pasă atât de mult cu cine joc. Poți să mă pui să joc cu oricine în acest moment, sunt gata. Abia aștept să debutez, mâine dacă s-ar putea, aș juca”.

Eugenie Bouchard: „Suntem primele opt din lume, așa că orice meci, indiferent cu cine, va fi foarte dificil. Sunt în grupă cu numărul 1 mondial, probabil cea mai bună jucătoare a tuturor timpurilor, așa că o să fie un matchup grozav”.

Ana Ivanovic: „În mod sigur nu e o grupă ușoară. Dar e provocator să joci contra celor mai bune din lume. Sunt pregătită pentru provocare, chiar dacă fiecare meci luat în parte va fi unul complicat”.

Date tehnice

Sistemul de joc e cunoscut: fiecare joacă cu fiecare, primele două se califică în semifinale. Locul 1 din prima grupă întâlnește Locul 2 din Grupa B și viceversa. Singurul detaliu care nu e încă decis 100 la 100: ordinea din clasament a celor opt la momentul tragerii la sorți.

Turneul propriu zis se dispută între 20 – 26 octombrie, dar evenimentul în sine se întinde pe 10 zile și cuprinde o serie de alte activități secundare. Printre ele, WTA Rising Stars, un turneu rezervat unor jucătoare din noua generație, votate de fani pe site-ul WTA, WTA Legends, turneu rezervat fostelor glorii, sau WTA Future Stars, turneu rezervat unor junioare U 16 și U 14. Meciurile au loc în Singapore Sports Hub.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi