Singapore, analiza combatantelor: Muguruza, renăscută şi cu ceva de demonstrat

Camelia Butuligă | 21 octombrie 2015

Garbine a reuşit să iasă din pasa proastă post-finala de la Wimbledon la timp pentru Singapore. În sezonul asiatic de hard, cu Sam Sumyk în echipă, Muguruza a făcut finală la Wuhan şi a câştigat titlul la Beijing, amintind întregii lumi de ce este atât de periculoasă pe teren. Pentru că, atunci când loveşte cu încredere şi nu se îndoieşte de deciziile sale, jocul ei este cel mai complet dintre colegele ei de categoria grea.

Începem analiza finalistelor de la Singapore în ordinea numerelor de pe tricou. Azi, Garbine Muguruza, prima din grupul celor trei care o urmează pe Simona în clasament şi care sunt posesoarele unui stil de joc numit „first strike tennis”, sau „cine dă mai tare prima”. Şi ea, şi Sharapova, şi Kvitova sunt foarte bune la acest stil, l-au perfecţionat şi rafinat de-a lungul anilor şi le-a adus deja multe recompense. Ce le diferenţiază este momentul unde se află fiecare în carieră şi ce an au avut în 2015.

Garbine este noul star la Singapore. Debutantă la simplu (s-a calificat anul trecut, dar la dublu), a avut un an fantastic în ceea ce priveşte saltul în clasament: de pe locul 24 la începutul anului pe 4, este pe deasupra şi cea mai tânără jucătoare din top 15. Punctul culminant al anului ei a fost finala de la Wimbledon pierdută în faţa Serenei Williams, unde Garbi nu s-a descurcat deloc rău pentru o debutantă la acest nivel. După Wimbledon însă lucrurile au început să meargă prost pentru tânăra spaniolă. O anumită „mahmureală” după o asemenea performanţă în premieră este de aşteptat în tenis, iar a Muguruzei a bifat toate căsuţele. Cădere de formă, de încredere, înfrângeri conscutive, despărţire de antrenor.

Din fericire, Garbine a reuşit să iasă din această pasă proastă la timp pentru Singapore. În sezonul asiatic de hard, cu Sam Sumyk în echipă, Muguruza a făcut finală la Wuhan şi a câştigat titlul la Beijing, amintind întregii lumi de ce este atât de periculoasă pe teren. Pentru că atunci când loveşte cu încredere şi nu se îndoieşte de deciziile sale, jocul ei este cel mai complet dintre colegele ei de categoria grea. Garbine este omogenă şi pe forehand şi pe rever şi, foarte important pentru o jucătoare înaltă, mişcarea ei nu este un punct slab. Pe deasupra, timpul investit în dublu i-a rafinat jocul la fileu şi i-a dat o viziune completă asupra terenului. Garbine mi se pare cea mai periculoasă pentru anii care vin: vârsta e de partea ei şi ca joc, are un „plafon” foarte înalt până unde poate să progreseze. Deja anul acesta jocul ei a făcut nişte salturi remarcabile, mai ales la serviciu şi retur.

De asemenea, Muguruza pare să nu fie intimidată de meciurile mari, contra jucătoarelor de top 10. Are cifre foarte bune în întâlnirile directe cu acestea: 7-4, iar în toate înfrângerile cu excepţia celei cu Serena de la Wimbledon, a câştigat primul set. De altfel, Serena a fost singura jucătoare de top 10 care a învins-o în două seturi anul acesta. Asta nu e de trecut cu vederea.

Garbine mai are de partea ei la Singapore şi istoria, care ne spune că debutantele au avut rezultate bune în ultimul deceniu: Serena, Maria şi Petra au câştigat în primul lor an de participare, iar Simona a ajuns în finală. Dincolo de asta, Muguruza vine fără probleme serioase fizice şi pe un val de încredere generat de rezultatele din Asia. Este, de asemenea, destul de odihnită, calificându-se confortabil şi din timp.

Contra Simonei, Garbine a pierdut anul acesta unul dintre acele meciuri de trei seturi de care vorbeam mai sus, în optimi la Stuttgart, pe zgură. A fost singura lor întâlnire în 2015 în circuit, pentru că au mai jucat la Galați, în Fed Cup, unde Muguruza a jucat foarte bine, a profitat și de emoțiile Simonei și s-a impus, aducându-și contribuția la elaborata discuție Ce le poate face Simona big-hitterițelor? Anul trecut, Garbine a câştigat de două ori pe hard, odată la Wuhan şi apoi la Fed Cup. O consider pe Muguruza cea mai periculoasă combatantă din grupul celor calificate deja, pentru oricine. Simonei, jocul ei îi va pune aceleaşi probleme pe care i le pune un joc în forţă: puterea şi viteza loviturilor, mai ales când sunt ajutate de suprafaţă, care este hard indoor. Dacă Muguruza este în deplinătatea forţelor, şi fizic şi mental, va fi o adversară de temut pentru toate fetele. Simona va trebui să muncească şi să se ţină tare dacă va da peste spaniolă de partea cealaltă a fileului. Partea bună e că dacă se vor vedea, înseamnă că Simona e cel puțin în semifinale.

 

Garbine, despre:

…parteneriatul cu Sam Sumyk

„Merge bine, ne înţelegem grozav. Este un bun profesionist, ştie ce trebuie să fac la acest nivel şi ce trebuie să nu fac. După aceste turnee asiatice vom sta de vorbă să vedem ce facem pe viitor. Eu sunt mulţumită de felul în care colaborăm.”

…adaptarea la statutul de celebritate

„Mi s-au întâmplat multe lucruri şi trebuie să-mi iau un răgaz şi să mă gândesc la toate, pentru că nu am avut timp. E un iureş, te grăbeşti şi n-ai timp să te gândeşti. Acum (după Beijing – n. red.) am nişte zile de pauză şi mă pot gândi la ce am făcut bine, ce nu am făcut bine, pentru a aplica în viitor. E uimitor să trăieşti atât de repede.”

… saltul din clasament

„Cu siguranţă, locul 4 este o mare realizare. Este bine când vezi că progresele se cuantifică şi în clasament. Mă simt bine când văd că mai sunt doar trei fete înainte mea. Doar trei.”

 

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi