Singapore 2015, analiza combatantelor: Maria Sharapova, mai multe întrebări decât răspunsuri

Camelia Butuligă | 22 octombrie 2015

Cât timp a fost sănătoasă, sezonul Sharapovei a fost excelent. Apoi au apărut problemele de sănătate, iar rusoaica are acum o problemă înainte de WTA Finals: lipsa meciurilor. Potențialul ei la turneul de final de an este o enigmă

Faptul că Maria Sharapova este calificată pe locul trei pentru Singapore în condițiile în care a jucat un singur meci de la Wimbledon încoace dovedește cât de bine a jucat până la Wimbledon. Mă întreb cum ar fi arătat anul ei dacă nu ar fi fost constant întrerupt de accidentări și probleme de sănătate. De fapt, știu cum ar fi arătat: ar fi fost cel mult tot pe locul doi și ar fi pierdut mai des la Serena.

Sharapova a început 2015 în forță, câștigând la Brisbane și ajungând în finală la Australian Open după ce pierduse doar un set pe parcurs. Deși a pierdut (din nou) contra eternului ei coșmar, Serena, acea finală s-a remarcat prin faptul că Maria a reușit să-i opună o rezistență serioasă în setul doi.

Prima din seria accidentărilor avea să fie la picior și a apărut înainte de Miami. Sharapova a rezolvat-o la timp pentru sezonul de zgură, unde a avut rezultate excelente: semifinală la Madrid și titlu la Roma. La Roland Garros, unde avea de apărat titlul, s-a trezit în schimb cu o răceală care a împiedicat-o să performeze la capacitate maximă. A rezolvat răceala până la Wimbledon, unde a reușit să ajungă în semifinale, însă în timpul pregătirilor pentru sezonul american de hard s-a accidentat din nou la antrenament, la piciorul drept. De data aceasta, nu s-a putut reface la timp pentru US Open și s-a retras înaintea turneului.

Maria a revenit pe teren la Wuhan însă a trebuit să se retragă la începutul decisivului din cauza unei dureri la antebrațul stâng apărută în timpul meciului. Deși a declarat că nu este nimic grav, s-a retras mai apoi și de la Beijing, probabil pentru a nu periclita în niciun fel Singapore și finala Fed Cup de la Praga contra Cehiei.

Chiar dacă la Singapore va intra în concurs 100% refăcută, Sharapova tot va avea o problemă: lipsa meciurilor. Aceasta problemă a fost evidentă în prima și ultima partidă pe care a jucat-o la Wuhan, contra Barborei Strycova. Un closer foarte bun când vine timpul să servească pentru set, mai ales dacă are un break în față, Maria nu a mai avut aceeași siguranță, văzându-se târâtă în două tiebreakuri și apoi în decisiv.

După acel meci, Maria a recunoscut că simte lipsa meciurilor: ”Cu siguranță îți pierzi puțin coordonarea mână-ochi, rapiditatea, capacitatea de a reveni. Nimic nu se compară cu condițiile unui meci real. Așa că totul este nou pentru mine acum. Mi-a plăcut să fiu din nou pe teren, de aceea este păcat că am fost nevoită să mă opresc. Speram să construiesc și să-mi recapăt jocul pe măsură ce avansam în turneu”.

Retragerea de la Beijing devine importantă, deoarece Sharapova părea pe deplin conștientă că are nevoie mare de meciuri oficiale, și cu toate astea s-a retras de la singurul turneu care i le mai putea oferi înainte de Singapore. Poate până la urmă accidentarea de la antebraț a fost mai serioasă decât se anticipa inițial? În orice caz, Maria sosește la Singapore fără meciuri. Iar acesta nu este un turneu unde să-și recapete jocul pe măsură ce avansează. Nu există adversare ușoare care să-i dea posibilitatea să se calibreze pe parcurs.

Cu tot anul ei excelent (25 de săptămâni pe locul doi) și cu toate că are H2H pozitive cu toate jucătoarele calificate până acum, mai puțin contra Pennettei (2/3), cred că lipsa meciurilor va conta semnificativ. Pe de altă parte, Maria nu se dă în lături de la victorii smulse cu forcepsul, la capătul a ore întregi de chin. Preconizez că va avea nevoie de câteva la început – să ne pregătim sufletește, și noi și adversarele. Însă dacă aceste meciuri solicitante se vor întâmpla trebuie să ne întrebăm: cum va reacționa corpul ei, care anul acesta a clacat în mod repetat?

După cum vedeți, până acum la capitolul Sharapova sunt mai multe întrebări decât răspunsuri.

Dacă va ajunge să joace cu Simona, contextul mi se pare că o poate avantaja pe jucătoarea noastră. Problema meciurilor directe anterioare în care Simona nu are nicio victorie rămâne în continuare o problemă, dar mi se pare că dacă e s-o prindă pe Masha vulnerabilă, acum e momentul.

Maria, despre

…accidentarea de la Wuhan

„Evident Singapore și Fed Cup sunt prioritățile. Voi face totul pentru a mă reface. Nu știu cât va dura recuperarea pentru această accidentare, deci nu pot da un răspuns clar.”

…diferența dintre antrenamente și meciuri

”Cea mai mare problemă în meci este păstrarea concentrării tot timpul. La antrenament poți lua o pauză și poți vorbi cu antrenorul dacă ai o problemă. Într-un meci, aceasta nu este o opțiune. Este grozav pentru că trebuie să faci față situației și să te forțezi să te descurci singură în acele momente”.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi