Simona, victorie importantă cu Kanepi, doză mare de încredere. Monica Niculescu e și ea în turul III

Camelia Butuligă | 12 februarie 2014

După două înfrângeri consecutive în WTA, cu Cibulkova și Mladenovic, Simona a obținut o victorie binevenită: 6-4, 3-6, 7-6 cu Kaia Kanepi.

Simona Halep s-a calificat în turul III la Doha, după un meci dramatic, câștigat în tiebreak-ul decisivului. Simona a recuperat de la 3-5 în decisiv și s-a impus după două ore și jumătate. În turul următor, Simona o va întâlni pe Annika Beck, din Germania, pe care a învins-o în precedentul meci, jucat anul trecut, la Hertogenbosch. În altă ordine de idei, înfrângerea Carolinei Wozniacki înseamnă că Simona va rămâne garantat în Top 10 și de săptămâna viitoare.

2014 nu e ca 2013, nu? Anul ăsta se câştigă muncit şi strângând din dinţi. După Svitolina în Fed Cup, Simona a dat iar azi peste o altă adversară redutabilă, cu un joc de bombardier: Kaia Kanepi.

Meciul a fost pe muche de cuţit: la sfârşit, Simona câştigase 123 de puncte, Kaia Kanepi 121. Fiecare a luat cât un set, decisivul s-a dus în tiebreak, mai tot meciul a fost un du-te vino de breakuri, rebreakuri şi şanse irosite. Simona a început bine până la 4-2 in primul set, când s-a jucat un game imens, care a durat în jur de 15 minute, cu „n” egalități și șanse de break pe care le-a ratat. L-a pierdut, şi în loc de dublu break, s-a făcut 4-3. De acolo a început să se neliniștească: şi-a pierdut serviciul, dar s-a adunat, a făcut rebreak imediat și a inchis până la urmă la 6-4. Setul doi a fost mai inconstantă. A ratat mingi de break în primul game, apoi și-a pierdut ritmul și serviciul. A egalat la 2-2, apoi 2-4 și 3-6. Setul trei a continuat dansul breakurilor și rebreakurilor şi şanselor ratate: Kanepi a făcut break în proverbialul game 7, a fost la două puncte de meci la 5-3 a servit pentru meci la 5-4. Simona revenit şi a împins setul în tiebreak, unde, într-un final cu sufletul la gură, şi-a ridicat nivelul şi a făcut mai puține greşeli decât Kanepi: 6-4, 3-6, 7-6 (5).

A fost un meci în care Simona a încercat să lovească mingea cot la cot cu o jucătoare care e probabil de două ori cât ea. Grea misie. Supusă la un adevarat bombardament, unde principala armă a fost dreapta lui Kanepi, lovită cu o forţă şi o precizie înfricoşătoare, Simona a fost deseori împinsă în spate şi alergată din colţ în colţ. I-a fost greu să fie agresivă şi să facă punct, în condiţiile în care nu avea prea multe ocazii să înainteze în teren. A ratat apoi şi extrem de multe şanse (doar 5 mingi de break fructificate din 21!) şi a făcut şi multe neforţate, multe dintre ele in momente proaste, care au demoralizat-o. Apoi, ce n-am înţeles a fost insistenţa cu care a jucat-o pe Kanepi pe dreapta, în condiţiile în care dreapta era arma ei principală.

Până la urmă, defensiva Simonei a fost cea care a făcut diferenţa şi capacitatea ei extraordinară de a forţa adversara să lovească o minge în plus. Spre sfârşitul meciului, Simona a scos repetat mingi şi a făcut winnere aproape din tribune – de multe ori n-o mai vedeam pe ecran, pentru că aproape ieşea din raza camerelor de luat vederi. Adversară cu un joc copleşitor, multe şanse ratate şi propriile greşeli neforţate care veneau când îi era lumea mai dragă: Simona a avut meciul ăsta motive cu duiumul să renunţe. A strigat la ea pe teren, s-a enervat, l-a chemat pe Wim de două ori, a trântit mingi.

Dar, până la urmă, la pauza când era condusă cu 5-4 în setul 3 şi Kanepi urma să servească pentru meci, Simo s-a aşezat bătrâneşte cu coatele pe genunchi, aplecată de spate şi uitându-se în jos, la propriile mâini împreunate, şi şi-o fi zis: „Meciul ăsta n-o să fie uşor de câştigat. E de muncă aici. Asta e. Hai. Care pe care”. Bine, vă daţi seama că nu pot să-i citesc gândurile Simonei, dar are momente în meciuri în care parcă se oţeleşte şi ia nişte hotărâri, aşa, pe tăcute. Cum zic comentatorii de limbă engleză, pare să găsească „o nouă viteză”, „încă un nivel”, un rezervor secret de resurse, numai al ei. Simona Halep are, vorba eternului, dar adevăratului clişeu, tărie mentală. Când s-a jucat cu toţi banii pe masă, Kanepi s-a bâlbâit, iar Simona s-a liniştit şi şi-a ascuţit loviturile. După două ore şi jumătate, Simona Halep a câştigat la fotofiniş un meci greu, dar pe care toată lumea se aştepta să-l câştige. Până acum, numărul 10 mondial îşi poartă cu brio povara de favorită.

Monica, victorie și la simplu, și la dublu

Continuă aventura Monicăi, evident însuflețită de experiența Fed Cup. Moni a bătut-o în trei seturi pe Mattek-Sands, într-un meci în care finalul a fost mai tensionat decât tot meciul. La 1-1 la seturi, Niculescu s-a desprins la 5-2 și 40-0. Cele trei mingi de meci s-au dus însă una după alta, plus alte două în game-ul următor, în care Mattek-Sands s-a agățat cu disperarea înecatului de orice șansă. Până la urmă, la a șasea șansă Monica a pus capăt meciului, și s-a calificat în turul al 3-lea: 6-1, 3-6, 6-3. Monica o va întâlni pe Sara Errani, în fața căreia a pierdut două meciuri din trei jucate, dar cel mai recent datează din 2009. În cazul în care ambele românce vor câștiga, am avea un sfert de finală 100 la 100 românesc. O victorie cu Errani ar putea-o readuce pe Niculescu în Top 50.

La puțin timp după meciul de simplu, olteanca s-a regrupat și s-a întors pe teren pentru meciul de dublu, alături de inepuizabila Klara Zakopalova. Care după actele de eroism de ieri, când a câștigat un meci venită aproape direct din aeroport, cu doar o jumătate de ceas de somn, a făcut alte lucruri frumoase și azi. S-a calificat și ea în turul 3, eliminând-o pe Ana Ivanovic în trei seturi, cu revenire după ce-l pierduse pe primul. Iar la dublu, povestea s-a repetat. Monica și Klara au pierdut primul set cu favoritele 8, Pennetta și Mladenovic, și erau conduse cu 3-1 în al doilea. A urmat o serie excelentă, câștigarea setului doi cu 6-4 și a tiebreak-ului cu 10-2.

Într-o seară rece, cu enorm de puțini spectatori în tribune, Sorana Cîrstea n-a putut susține, din păcate, ritmul din începutul meciului cu Agnieszka Radwanska. Foarte ofensivă la început, dispusă să-și asume riscuri, cu câteva execuții tehnice superbe și un joc pozitiv, realmente plăcut de urmărit, Sori a avut câteva oportunități bune în primul set, care ar fi putut schimba direcția jocului. Întâi și-a văzut o minge de break anulată de un fileu ghinionist la 4-3. Apoi, la 5-4 a ratat două șanse de set pe serviciul advers. De aici a început prăpădul. Cu ochii în lacrimi după primul set, Sorana a ieșit complet din meci, iar Radwanska, expertă în a manageria astfel de situații, a câștigat toate game-urile care au urmat: final 7-5, 6-0, cu un raport al erorilor neforțate de 27-4 în defavoarea româncei.

Radwanska i-a dat credit după meci Soranei. „Sorana e cu siguranță o jucătoare foarte bună, lovește mingea tare și se mișcă bine pe teren. Am fost în încurcătură în primul set”.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi