Simona trece cu bine de un meci amestecat cu Krejcikova, continuă la Praga

Treizecizero | 13 august 2020

Simona Halep a învins-o pe Barbora Krejcikova în turul doi la Praga, 3-6, 7-5, 6-2, calificându-se în sferturile de finală la primul ei turneu post-revenire.

Simona Halep a învins-o pe Barbora Krejcikova în turul doi la Praga, 3-6, 7-5, 6-2, calificându-se în sferturile de finală la primul ei turneu post-revenire. Mâine, Simona o va întâlni pentru un loc în semifinale pe poloneza Magdalena Frech, prima lor întâlnire.

Simona își dorea un meci mai puțin complicat, dar, în această perioadă post-revenire, nimic nu poate fi simplu, indiferent de adversar. A fost o nouă victorie dificilă pentru Simona, într-un meci lung, chit că oarecum mai puțin costisitor fizic, comparativ cu cel din primul tur cu Hercog. Simona a trebuit să gestioneze o adversară care și-a vândut scump pielea, dar mai mult de atât, a trebuit să se confrunte cu propriile ei oscilații de joc, inerente momentului în care se găsește.

A făcut-o cu bine în cele din urmă, revenind de la set, apoi de la 0-2 și minge de dublu break în decisiv.

Pe scurt, Simonei îi lipsește match fitness-ul, adică n-are meciuri în picioare și nu e testată în condiții de competiție, cu tensiunea specifică meciurilor oficiale, de o jumătate de an. Iar reperele de pe teren, obișnuințele, ritmul și gestionarea tensiunii meciului nu se regăsesc ușor. Prin comparație, Krejcikova a venit la acest meci cu o căruță de meciuri jucate în ultima lună, nu mai puțin de 18 în total, din care a câștigat 15, ultimul, contra Patriciei Țig în turul inaugural aici, la Praga. Fie ele și neoficiale, sunt meciuri care aduc încredere, moneda cea mai prețioasă în tenis, indiferent de timp, indiferent de nume.

Când a suferit ca joc și ca scor, Simona s-a putut baza însă, ca întotdeauna, pe instincte și pe spiritul ei de luptătoare, aproape de neegalat în tenisul feminin actual. E un element care îi aduce un plus încă de la vestiare și care o ține pe linia de plutire atunci când lucrurile nu merg cum ar trebui. Calmul suplimentar, dat de experiența anilor trecuți și de înțelepciunea căpătată pe parcurs, ajută și el masiv. Iar azi au fost destule momente în care Simona putea scăpa meciul din control.

Întâi a fost perioada foarte slabă din primul set, când, după câteva erori ușoare care au costat-o un al doilea break, Krejicikova s-a desprins la 5-2, cu o serie de patru game-uri la rând în care Simona a opus puțină rezistență și a greșit destule mingi. Numărul 2 mondial a încercat un comeback, dar era prea târziu ca setul să mai fie salvat. Jucătoarea din Cehia a surprins în acea perioadă a meciului nefiind deloc deranjată să intre într-un duel de anduranță de pe spate cu Simona, punctând ocazional cu accelerări impresionante de pe forehand și cu acele mingi în cross puse parcă cu mâna lângă linii. Dacă Simona a părut un pic nesigură cum să răspundă, Krejicikova a deranjat jucând lung, aproape de tușe, și a fost jucătoarea cu inițiativa.

Schimbarea din jocul Simonei s-a simțit prompt din primul game al setului secund, chit că l-a pierdut și pe acela, pe propriu serviciu. Dar un rever câștigător în lung de linie, în sfârșit găsit în premieră în meci, anunța că Simona e interesată să lupte și să caute un drum înapoi în meci. L-a găsit, curând, preluând controlul, în ceea ce a fost poate bucata ei de meci cea mai inspirată azi. Un lob grozav în diagonală pentru rebreak, două lunguri de linie aspre pentru un alt break, al desprinderii, și în general, un nivel ridicat și mai agresiv, căruia Krejcikova, neobișnuită să aibă un astfel de avans în fața unei astfel de jucătoare, nu i-a făcut față.

Oscilațiile din jocul Simonei au reapărut însă, iar game-ul cu care a făcut 5-2 e un exemplu bun. Un forehand câștigător în lung de linie din deplasare pentru minge de game, urmat însă de două duble greșeli consecutive. Un serviciu nereturnat, apoi un as. Apoi o altă dublă greșeală. Genul de mici momente care îi dau o gură de aer adversarei. La 5-3 și 40-0, Simona i-a dat o mână întreagă de sprijin Barborei, contribuind la revenirea în set a acesteia, practic nesperată. După patru mingi de set ratate, Simona se vedea trasă iar într-o luptă strânsă și oscilantă, în care, la 5-5, se putea întâmpla orice. Și, într-adevăr, în acel game s-a jucat, practic, meciul. Simo s-a văzut dusă la egalitate pe propriul serviciu, dar a gestionat bine momentul, apoi a apăsat decisiv pe retur, obținând break-ul și setul.

Între seturi, Halep a primit îngrijiri în zona cervicală, iar momentul de pauză prelungită a resetat meciul, Krejcikova pornind decisivul cu break. Din nou momentele de tenis neconvingător își făcuseră loc în jocul Simonei, care a risipit câteva mingi și s-a văzut în situația de a salva o minge de dublu break. Lucrurile puteau să escaladeze iute de acolo, dar încă o dată instinctele Simonei au preluat controlul. Cu un game de retur mult mai determinat, ea a pus piciorul în prag. Cu un hold sigur, a pus piciorul în ușă. Krejcikova a resimțit șocul ocaziei pe lângă care trecuse, iar jocul ei s-a dezumflat rapid. Simona a legat șase game-uri consecutive și a rezolvat un meci mai greu decât ar fi arătat proverbialul și mereu înșelătorul calcul al hârtiei.

„Nu m-am simțit grozav azi, nivelul energiei nu a fost grozav, dar uneori e mai important să câștigi meciul când nu joci bine, ci doar să lupți și să găsești o cale. Cel mai important e că am putut câștiga și am putut rămâne concentrată până la final”, a spus Simona, la conferința de presă.

În sferturile de finală, Simona o va întâlni în premieră pe Magdalena Frech, o poloneză intrată pe tablou ca lucky-loser, care a trecut de Gabriela Ruse în turul întâi și de Arantxa Rus astăzi. Tot în sferturi, Ana Bogdan, care a beneficiat ieri de retragerea Lesiei Tsurenko, o va întâlni mâine pe Krystina Pliskova.

Meciul Irinei Begu cu elvețianca Leonie Kung a fost suspendat, din cauza întunericului, după finalul primului set, pierdut în tiebreak de Irina, 7-6 (3). El va fi continuat mâine. Învingătoarea va juca tot mâine în sferturi cu iberica Sara Sorribes Tormo.

La dublu, victorie și calificare în semifinale pentru Raluca Olaru și Monica Niculescu, 6-2, 6-1 cu Marozava/Sizikova. Pentru calificarea în finală, Moni și Ralu le vor întâlni pe învingătoarele dintre perechile Krejcikova/Siniakova și Kudermetova/Pavlyuchenkova

Articol în curs de actualizare.

Foto: Jimmie48Photography

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi