Simona trece confortabil în sferturile de finală la Shenzhen

Treizecizero | 7 ianuarie 2015

Simona Halep a învins-o, 6-2, 6-2, pe rusoaica Natalia Vikhlyantseva.

Zi ușoară la birou pentru Simona Halep, în turul doi al turneului de la Shenzhen. Favorita 1 a trecut cu 6-2, 6-2 de rusoaica de 17 ani Natalia Vikhlyantseva, într-un meci pe care l-a controlat fără niciun fel de emoții, o schimbare binevenită după rollercoaster-ul din turul 1, cu Annika Beck. Meciul din sferturile de finală în care Simona o întâlnește pe Aleksandra Krunic se joacă mâine, de la aceeași oră ca și azi: nu înainte de 7:30 AM.

Contra rusoaicei, Halep și-a pierdut serviciul o singură dată, la 2-1 în setul secund, și a închis cu un as, la a treia minge de meci, după o oră și un minut de joc. 

O jucătoare înaltă, puternică, dar fără experiență, Vikhlyantseva s-a ținut scai de Simona în majoritatea rally-urilor și a lovit și servit puternic, dar a sfârșit prin a fi ușor depășită. Rusoaica a impresionat prin forță și prin lejeritatea cu care lovește, îndeosebi reverul în cross, dar, deși s-a apărat cât a putut și a căutat să contraatace, unghiurile deschise de Simona au fost prea mult pentru ea. 

Halep a început meciul cu break, apoi a revenit de la 0-40 și a salvat un total de cinci mingi de break în primul game pe serviciu, desprinzându-se rapid la 4-0. Românca a convertit cinci mingi de break din cele zece pe care și le-a procurat și a câștigat 68 la sută din punctele jucate cu primul serviciu. Sigură și confortabilă pe teren, Simona a fost exact atât de agresivă pe cât a avut nevoie, și-a deschis bine unghiurile, reușind câteva combinații spectaculoase, dar per total, ea n-a fost obligată niciun moment să forțeze.  

„Ea a servit și a jucat bine. Sunt bucuroasă că am jucat mai bine decât în primul tur și simt că forma mea se îmbunătățește de la o zi la alta, îmi doresc să joc mai bine meci după meci. Vreau să văd cât de departe pot să ajung în turneu, pentru că mă simt foarte bine aici”, a spus Simona pentru site-ul oficial al WTA.

În sferturi, revedere cu Aleksandra Krunic

Simona o va reîntâlni, pentru un loc în semifinale, pe Aleksandra Krunic, jucătoare sârbă născută în Rusia, care ocupă locul 84 în lume. Krunic a venit din calificări și le-a învins pe tabloul principal pe Lin Zhu (6-4, 7-6) și pe Anna Schmiedlova, 3-6, 7-6, 6-1, într-un meci în care a salvat șase mingi de meci.

În vârstă de 21 de ani, Krunic și-a atras o porție de faimă la US Open 2014, când a eliminat-o pe Petra Kvitova și a pierdut un meci spectaculos și strâns cu Victoria Azarenka în turul al patrulea. Spectaculoasă și nonșalantă, Krunic e capabilă de lovituri spectaculoase și și-a atras simpatia fanilor cu puncte precum acesta. Una dintre declarațiile care au făcut-o și mai simpatică publicului, după meci, a fost: „De aia e Victoria dublă campioană de Grand Slam, pentru că nu lovește scurte în punctele mari”. Într-un interviu acordat zilele trecute pentru B92, Krunic a completat: „Experiența a făcut diferența în acel meci. Și să fi câștigat, nu știu cum făceam față situației. Un sfert de Slam mi-ar fi dat viața peste cap, nu cred că eram pregătită. Am condus cu un set și cu 3-2 și m-am gândit: Wow, poți să ajungi în sferturi! Cred că asta mi-a dăunat, dar n-ai cum să nu te gândești la așa ceva, mai cu seamă pe Arthur Ashe, cu 20.000 de spectatori și cu Vika dincolo de fileu”.

În același interviu, Krunic vorbește pe larg despre jocul și așteptările ei: „În 2015, obiectivul e să intru în Top 50. De asemenea, mi-ar plăcea să fiu pe tabloul fiecărui Slam, acesta ar fi un semn de progres. Din punct de vedere al jocului, aș vrea să îmi îmbunătățesc procentajul primului serviciu, dar cel mai important e să muncesc din plin, să fiu constantă la antrenamente și să mă limitez la ce e esențial. Keep it simple, cum se spune”. 

„Menținerea constanței de-a lungul sezonului e cea mai dificilă parte. Asta face diferența între jucătoarele de top și celelalte. Trebuie să dai tot ce poți la antrenamente, asta depinde exclusiv de mine, ceea ce nu e valabil întotdeauna în timpul meciurilor. Am jucat cel mai bun tenis al meu la US Open, dar sunt conștientă că nu e ceva ce se va întâmpla pe fiecare săptămână. Obiectivul trebuie să fie să-mi îmbunătățesc nivelul de bază, e o linie sub care nu poți să cobori. De asemenea, e foarte important să te păstrezi pozitiv, indiferent de ce se întâmplă. O astfel de atitudine îmi va îmbunătăți jocul”.

O altă declarație interesantă din partea jucătoarei din Serbia: „Fiecare dintre noi, dintre jucătoarele WTA, are un fel de mecanism de autoapărare, e greu să fim prea apropiate. Cred că jucătorii din ATP se respectă între ei mult mai mult decât o facem noi, ei întotdeauna se salută, își strâng mâna. La noi nu e așa, jumătate nu zic nici „Bună!”. Sau dacă întrebi pe cineva lucruri banale, precum „Ce planuri mai ai?” sau „Unde te antrenezi?”, se gândește „De ce mă întreabă așa ceva?”. Cred că avem niște lucruri de rezolvat, asta-i sigur!”.

Despre antrenorul ideal, Krunic spune că „Un antrenor trebuie să fie un bun psiholog, în mod particular când lucrează cu o femeie. Orice zi poate fi diferită, când o jucătoare n-are chef, antrenorul trebuie să fie creativ, să se gândească la ceva interesant la antrenament. E simplu să zici: „Nu-mi pasă cum te simți, trebuie să facem asta și asta”, dar nu merge așa. De asemenea, un antrenor trebuie să se adapteze la jucătoare. Nu poți să transformi o jucătoare agresivă prin definiție într-o apărătoare, sau invers. E important și să te înțelegi bine cu el, petreci 24 de ore pe zi împreună, trebuie găsit echilibrul”.

Simona și Aleksandra s-au mai întâlnit anul trecut, la București, în optimi, Simona câștigând atunci cu 6-2, 6-4, în pofida oboselii și a unei zile cu o umiditate peste medie. Halep a câștigat confortabil primul set, dar s-a văzut afectată de lipsa de prospețime în setul secund, când a fost dusă la 4-4. Românca a luat ultimele șapte puncte ale meciului, punând capăt partidei fără un efort prea mare. 

Tabloul sferturilor de la Shenzhen arată astfel:

Simona Halep (1) – Aleksandra Krunic
Zarina Diyas – Saisai Zheng

Timea Bacsinszky – Vera Zvonareva
Siniakova/Smitkova – Petra Kvitova

 

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi