Simona: ”Știu ce trebuie să joc în finală. Mă simt grozav să fiu în această situație”

Adrian Țoca | 8 iunie 2018

”Cu siguranță sunt un pic mai experimentată acum și mai relaxată în ce privește situația. Dar nu știi niciodată. Fiecare meci e diferit și nu pot aștepta să fie într-un fel anume pentru mâine. Aștept însă de la mine să dau tot ce am și să joc tenisul meu cel mai bun. ”

Roland Garros este oferit de

A patra oară când o văd pe Simona la o conferință de presă pre-finală de Slam – acea oportunitate media suplimentară pe care organizatorii o oferă adesea înainte de finalele de Slam și a cărei utilitate, rezonabil vorbind, e discutabilă pentru ambele părți, jucătoare și jurnaliști. Și, după ce am văzut-o trecând prin faze precum emoția debutului, încordarea finalei a doua sau determinarea de a-și aduna ultimele puteri rămase înainte de finala a treia, sincer, găsesc încurajatoare rutina pozitivă care a dominat această conferință desfășurată pe repede-înainte. Ne aflăm pe teren cunoscut, da, dar între timp am învățat cum să-l stăpânim.

Răspunsurile Simonei au fost scurte, politicoase și all-business, de data asta fără multe detalii; nu era nici timpul, nici nevoie de intrat în detalii. Ce era de spus, s-a spus, iar ce trebuia făcut până acum, a fost făcut. Conferința lui Sloane, ceva mai devreme, fusese similară. Când a fost întrebată despre Simona, campioana de la US Open a repetat răspunsul dat ieri (”Este o jucătoare foarte bună, care a ajuns pe locul 1 în lume pentru un motiv”), dar a tăiat din fașă alte întrebări despre cum percepe jocul Simonei: ”Mă aștept să fie un meci foarte bun, dar nu pot să comentez prea mult asupra tenisului ei sau asupra stilului ei”.

Mai important de notat e că Simona nu pare în niciun fel stresată de ocazia marii finale. A venit foarte relaxată, zâmbitoare și fără o umbră de îndoială pe față. E limpede că se bucură de ce i se întâmplă la Paris, dar nu pare să o apese ocazia. E nerăbdătoare să vină ziua de mâine, dar nu până într-acolo să devină stresată. Ideea de presiune și de orice altă așteptare se crează departe de ea n-o afectează. E bine protejată de echipa ei și e experimentată; știe foarte bine să-și direcționeze atenția în întregime către meci. Nici măcar încă o întrebare despre ”ce ai învățat din cele trei finale pierdute anterior” n-a făcut-o să tresară.

”Cred că este aceeași bucurie, aceeași fericire să fiu în această poziție încă o dată. E un moment special pentru mine. Și să pot să juca două finale consecutive la acest turneu înseamnă mult pentru mine, știți cu toții că e turneul meu de Grand Slam preferat. Mă simt ca acasă aici. Și e frumos să am șansa unei noi provocări”, a început ea.

S-a schimbat ceva remarcabil la ea de la Paris 2017 încoace? ”Nu s-a schimbat mult în ultimul an. Fac aceleași lucruri, normale. Tot tenis joc. La fel, muncesc din greu în fiecare zi. Poate că zâmbesc mai mult acum”, a spus ea, adăugând mai apoi:

”Cu siguranță sunt un pic mai experimentată acum și mai relaxată în ce privește situația. Dar nu știi niciodată. Fiecare meci e diferit și nu pot aștepta să fie într-un fel anume pentru mâine. Aștept însă de la mine să dau tot ce am și să joc tenisul meu cel mai bun. E frumos că am mai avut șansa unei alte finale de Slam, la Melbourne, în astea 12 luni care au trecut. Așa că mă simt bine, mă simt grozav să fiu în această situație și sper ca mâine voi fi mai bună decât în precedentele ocazii.”

Simona a lăudat-o pe Sloane pentru rezultatele reușite în ultimul an. În 2017, pe vremea asta, Sloane era departe de a pune piciorul pe un teren de tenis după problemele de sănătate.

”Cred că a fost impresionant ce a reușit ea anul trecut după ce nu jucase 9 sau 11 luni. A revenit, iar după câteva turnee a câștigat un Slam. Asta-i extraordinar. Știu că e o jucătoare foarte bună. E puternică, de asemenea. Cred că va fi un meci similar cu cel de ieri, așa că sunt pregătită. Am jucat de câteva ori cu ea, știu ce am de jucat, dar e zgură și o să fie diferit. E o finală de Grand Slam, deci diferit.”

Simo, care a spus că s-a antrenat foarte bine în prima parte a zilei, nu vrea să dea prea multă atenție head-to-head-ului în care a câștigat ultimele patru întâlniri și cinci din șapte în total.

”Nu vreau să mă gândesc la recordul pe care-l am cu ea, pentru că așa cum am spus de multe ori, situația e diferită. Cu siguranță că amândouă vom da tot ce avem. Dar cred în șansa mea. Cred că am tenisul necesar să câștig acest meci. Dar nu știi niciodată”, a spus liderul mondial, care își dorește vreme frumoasă mâine. ”Orice, dar nu ploaie. Publicul va fi oricum acolo, și e mereu o atmosferă frumoasă ori de câte ori joc pe Chatrier”.

Un public care este așteptat să fie majoritar de partea ei. Francezii au obiceiul de a nu-și uita finaliștii, mărind de la an la an susținerea pentru jucătorii care au pierdut aici la Paris în meciuri pentru titlu, dar n-au încetat să încerce: „Ori de câte ori mă aplaudă și strigă și sunt fericiți după ce fac un punct frumos, e plăcut pentru mine”.

”Nu simt presiune, pentru că e o altă șansă să câștig turneul la care am visat. Dar asta nu înseamnă că sigur se va și întâmpla. Am nevoie să joc la fel ca ieri. Important e să zâmbesc pe teren” – Simona Halep

Și apoi, după alte două interviuri foarte scurte, Simona a plecat; a stat câteva game-uri la semifinala Nadal – Del Potro, apoi s-a retras.

All business. Așa cum ne dorim și mâine.

 

 

 

 

***

Albumul foto „Simona de păstrat” – cele mai bune fotografii din cariera liderului mondial – este disponibil în ediția a doua, într-un număr limitat! ULTIMA PARTE A STOCULUI

Ce ai în plus în tirajul al doilea:

– conținut nou: 16 pagini în plus. Sunt 160 în total acum;
– o copertă modificată, cu imaginea care a făcut înconjurul lumii după victoria cu Kerber de la Melbourne;
– cu toate astea, prețul nu se modifică: rămâne același ca la prima ediție!

Albumul este disponibil ÎN STOC, asta înseamnă că ajunge la voi foarte repede după plasarea comenzii. Ia-ți unul de AICI.

Prezența 30-0 la Roland Garros este susținută de
Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi