Simona rezistă, trece pentru prima dată de turul 2 la Wimbledon

Adrian Țoca | 27 iunie 2014

Simona va juca în turul următor cu Belinda Bencic.

Wimbledon este oferit pe 30-0 de

Simona Halep a trecut peste pierderea setului secund și peste momente de joc mai puțin inspirat și s-a calificat pentru prima dată în carieră în turul al III-lea la Wimbledon, după 6-3, 4-6, 6-4 cu Lesia Tsurenko.

Ar fi trebuit să fie simplu. Pe Tsurenko, Simona o bătuse de trei ori în trei meciuri directe. Și, din orice unghi ai fi privit meciul, parcă nu se găseau argumente care să indice spre o posibilă zi grea la birou pentru Simo. Meci de rutină, nu? La 6-3, 3-0 exact așa părea. Colțișorul românesc de pe Court 2 zâmbea din priviri, lucrurile mergeau strună pe teren, în maxim 15 minute ar fi trebuit să ieșim cu toții, fiecare către treaba lui. 

Atâta doar că Simona nu degeaba avertizează mereu că fiecare meci are povestea lui. A avut și acesta una, croită dintr-o serie de circumstanțe nefavorabile. O programare târzie și o ploaie extrem de scurtă, dar picată în cel mai nefericit moment, au făcut ca meciul româncei să se joace într-un moment în care alte jucătoare erau deja în turul 4. Ziua de joi a fost „pierdută degeaba”, cum ne-a spus Simona, ceea ce a adus de la sine dereglări în program. Într-un turneu de Slam, pe o suprafață pe care ai mai puțin control decât pe altele, contează. 

Inițial, meciul ar fi trebuit să se joace seara trecută, dar a fost amânat din cauza ploii. Apoi azi a început cu o nouă întârziere: întâi cauzată de alți câțiva stropi de ploaie, mai apoi, de ceva probleme de organizare. De neînțeles, arbitrii de linie și copiii de mingi au ajuns cu întârziere pe Court 2, cele două jucătoare așteptând mai bine de 10 minute în scaun pentru a putea începe încălzirea. Simona a râs de situația în sine, dar și-a văzut de treabă și meciul-care-era-să-nu-mai-înceapă a putut, în sfârșit, să-și joace prima minge.

Sub privirile lui Ion Țiriac și ale Nadiei Comăneci dintr-un colț al tribunei, sau cele ale lui Horia Tecău, dintr-un altul, Simona a purces la treabă, dar n-a luat mult ca să ne prindem cu toții că e ceva care nu merge cum ar fi normal. Lipsea vlaga, agresivitatea, convingerea. Dar nici Tsurenko nu părea să creadă în ea, așa că setul a curs liniștit cu serviciul. Hilarul challenge făcut de Lesia la 4-3 a dat un aer în plus de relaxare meciului, iar când Simona s-a desprins fără să forțeze la 6-3, liniștea era asigurată.

Seria româncei a continuat și în setul secund până la 3-0. Când a început însă o altă serie, de neînțeles pentru noi toți. Dintr-o dată, Simona s-a oprit din a mai face ce face ea atât de bine, în vreme ce Tsurenko a uitat să mai greșească. Și nu doar atât. Mingile ei au căpătat dintr-o dată foarte multă lungime și greutate, Simona a început să le pună înapoi în teren tot mai greu, a făcut pasul în spate, lovitura de dreapta „n-a prea fost prezentă”, cum a zâmbit amar la conferință, și, cât ai clipi, s-a făcut 3-5! Cinci game-uri pierdute la rând în câteva minute, for sure asta nu ni se poate întâmpla, nu? Un game făcut din năduf și din patru servicii câștigătoare (fie as, fie nereturnat) n-a mai salvat setul. Dintr-o dată, mi-am adus aminte de toate acele declarații ale lui [completați spațiul lipsă] despre cât de imprevizibilă e iarba și cât de greu de controlat este jocul pe această suprafață. Simona pesemne că s-a gândit și ea la același lucru, pentru că i-a trecut prin cap că va pierde. Semn că a fost un moment chiar și mai sensibil decât l-am simțit cu toții.

Dar pauza dintre setul doi și trei a făcut încă o dată minuni. Simona a „lăsat presiunea afară”, s-a întors mult mai decisă și și-a găsit rapid gustul pentru tenisul smart ȘI agressive. Totuși, diferența de valoare era, este, mult prea mare. O accelerare făcută fără să dea tot ce are, și Tsurenko rămăsese de căruță. Au apărut punctele flashy. Tribuna s-a dezmorțit, Simona și-a făcut porția de puncte inteligente, a început să anticipeze, să alerge, să scoată mingi din situații imposibile și să transforme în puncte rally-uri aproape pierdute. Inclusiv punctul meciului, un mix perfect reprezentativ pentru ce e Simona acum: impecabilă combinație apărare – atac și mici ezitări la fileu:

Dacă dreapta nu i-a mers, în schimb reverul s-a dovedit în mod particular eficient pe iarbă. Iar serviciul e un factor în momentele importante. Încă o desprindere și da, încă o revenire în joc a lui Tsurenko, după două mingi de meci ratate la 5-2, pe serviciul ucrainencei. Dar, de data asta, senzația era că Simona nu mai poate pierde hățurile din mine. Game-ul final ne-a arătat o Simona căreia nu îi e frică să atace atunci când meciul e pe masă. Avea nevoie să închidă cu un punct convingător, parcă pentru a se scutura de frustrările acumulate în setul doi, și a făcut-o cu un swing volley, urmat apoi de o celebrare parcă mai cu foc decât în alte ocazii. De năduf. A trecut, merge mai departe. Belinda Bencic stă între Simona și a doua săptămână la Wimbledon. Dacă o va face, ar închide cercul, cu calificări în optimi (cel puțin) la ultimele patru Slamuri, adică toate cele jucate de când Epoca Simona a început.   

Cine este Belinda Bencic

În vârstă de numai 17 ani, Bencic este una dintre jucătoarele tinere cu cea mai relevantă ascensiune în ultimul an. Are 1.73, lovește reverul cu două mâini și e fostă campioană la juniori atât la Roland Garros, cât și la Wimbledon, nu mai departe de anul trecut. A fost, de asemenea, și numărul 1 mondial la juniori, motiv pentru care așteptările sunt deja foarte mari. Bencic este de origine slovacă (țară a cărei cetățenie de asemenea o deține), numai una dintre numeroasele asemănări dintre ea și Martina Hingis, cea mai faimoasă jucătoare elvețiancă a tuturor timpurilor. De altfel, Bencic lucrează part-time și cu Melanie Molitor, mama și fosta antrenoare a lui Hingis. 

Cel mai bun rezultat al Belindei în turneele de Grand Slam este chiar acesta, dar a mai jucat un tur 2 la Australian Open, anul acesta. În turneele WTA, Bencic a ajuns până în semifinale anul acesta, la Charleston, unde a venit din calificări și a învins trei jucătoare din primele 35 de locuri. Imediat după acel turneu a intrat în Top 100. 

Ce spune Simona despre următoarea adversară

„Belinda e o jucătoare tânără, puternică, va fi o premieră, pentru că n-am mai văzut-o niciodată jucând. Sper că îmi voi simți mai bine jocul mâine, că voi fi mai agresivă și să lupt pentru fiecare punct. Pe iarbă nu știi niciodată ce se poate întâmpla. Am auzit numai lucruri bune despre ea, că e agresivă, și că jocurile noastre se asemănă din acest punct de vedere. 

Ea n-are nimic de pierdut împotriva mea, așa-i, dar nici eu n-am nimic de pierdut, deoarece e pentru prima dată când ajung în turul 3 la Wimbledon, iar pe iarbă e mereu atât de dificil. Mă aștept la un alt meci greu, dar sunt pregătită și gata de luptă. Cred în mine și cred că am șansele mele să câștig mâine”.

Citește aici declarațiile complete ale Simonei după meciul de azi

 

Bencic: „Cred că am o șansă”

„Sunt foarte fericită să joc împotriva Simonei. Ea e finalistă la Roland Garros și favorită 3 aici, așa că n-am nicio presiune. Voi merge să joc tenisul meu cel mai bun. Bineînțeles că eu cred că am o șansă, că pot să câștig meciul. Pe iarbă mă simt cel mai bine, mă simt confortabil, e o suprafață specială pentru mine. Cred că e o suprafață care se potrivește jocului meu”, a spus Belinda, la conferința de presă de după victoria cu Duval.

Când se joacă meciul 

Simona Halep – Belinda Bencic va avea loc pe Court 2, al doilea meci din program, după Milos Raonic – Lukasz Kubot, cel mai probabil nu înainte de ora 15:30, ora României. Simona va reveni, așadar, pe terenul pe care a jucat cu Tsurenko.

Meciurile de pe Centre Court sunt Nadal – Kukushkin, Sharapova – Riske, Federer – Giraldo. Pe Court 1 sunt programate meciurile Serena – Cornet, Ivanovic – Lisicki, Wawrinka – Istomin.

 

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi