Simona revine cu victorie, deschide cu dreptul sezonul de iarbă

Adrian Țoca | 16 iunie 2015

Simona Halep s-a calificat în turul al treilea la Birmingham, urcându-și bilanțul pe 2015 la 31 – 7. Însă Irina Begu și Monica Niculescu au fost învinse în turul inaugural al turneului britanic.

Numărul trei mondial a regăsit drumul spre victorie la prima ei apariție pe teren post-Roland Garros. În primul ei meci pe iarbă din 2015, Simona Halep a învins-o în două seturi pe Naomi Broady, 6-4, 6-2, într-un meci în care a făcut patru break-uri și nu și-a pierdut decât o dată serviciul. Românca o va întâlni joi, în optimile de finală, pe învingătoarea dintre Klara Koukalova și Caroline Garcia.

Ca și cum și-ar fi luat o piatră de pe suflet. Simona vorbește repede la interviul de după meci, însuflețită și luminoasă. Când câștigi, acesta este cel mai bun răspuns pentru orice; toate celelalte trec pe planul secund. În special un astfel de prim meci pe iarbă, niciodată ușor, indiferent de cine e de cealaltă parte a fileului. Ba poate e mai complicat când adversara este din afara Top 200 și n-are absolut nimic de pierdut. Britanică, crescută pe iarbă, posesoare a unui wild-card și cu o victorie solidă în primul tur contra unei jucătoare mult mai bine clasate, Naomi Brody avea toate motivele să dea totul pe teren și să încerce să îi creeze toate problemele posibile mai titratei ei adversare.

Și, vreme de câteva game-uri, lucrurile au mers bine pentru outsideră. Posesoare a unui rever cu o mână foarte incomod, Brody a returnat agresiv în câteva situații, a lovit tare de fiecare dată când a avut ocazia și a servit excelent în prima parte a setului inaugural. Mai mult, a frustrat-o de multe ori pe Simona cu slice-uri cu o adâncime excelentă, obligând-o pe româncă să-și creeze singură viteza.

Simona a trecut cu bine de momentele în care s-ar fi putut împiedica și, treptat, a început să își impună jocul. A avut puțin noroc în game-ul de la 4-4, când Brody a început să greșească neforțat, simțind presiunea. Pe o astfel de eroare, un forehand încordat trimis în fileu la prima ocazie de break a setului, a venit și desprinderea. Apoi, odată ce românca a trecut cu bine de mingea de break înfruntată când a servit pentru set, totul a mers excelent. Simona a început să se destindă, să varieze și să controleze tempo-ul; s-a ajustat mai bine la serviciul britanicei și a făcut de trei ori break în setul secund, încheind cu bine meciul la a treia șansă avută. 14 lovituri direct câștigătoare și doar opt erori neforțate, într-una dintre cele mai curate evoluții ale ei din ultima perioadă.   

„Am avut o adversară grea azi: a servit foarte bine, iar mingile ei sunt foarte greu de returnat, am avut și un pic de noroc în primul set, dar sunt mulțumită de cum m-am descurcat azi și că am putut câștiga. E primul turneu pe iarbă pentru mine și nu e niciodată ușor să te adaptezi pe iarbă. Sunt mai încrezătoare acum și am șansa mea pe această suprafață. Voi lupta în fiecare meci și am încredere că voi juca în continuare bine pe iarbă. Îmi place mult aici, îmi plac oamenii și clubul din Birmingham, iar terenurile sunt foarte bune. Vă mulțumesc mult pentru că ați venit să mă susțineți”, a spus Simona, la interviul de pe teren.

„Am avut șansele mele, dar e un motiv pentru care Simona e atât de sus în clasament, așa că nu pot fi prea dezamăgită că am pierdut azi”, a spus britanica. 

Caroline Garcia, una dintre posibilele ei adversare de joi, a salvat două mingi de meci înainte de a o învinge pe Tatjana Maria, cu 7-6 în decisiv, în vreme ce Klara Koukalova a câștigat luni, contra lui Coco Vandeweghe. 

Celelalte fete, învinse; Florin trece mai departe la Halle

Tot azi, la Birmingham, Monica Niculescu a pierdut cu Barbora Strycova, în trei seturi, 6-2, 3-6, 6-2. În ciuda unui efort lăudabil, Monica n-a putut depăși oboseala acumulată în ultimele săptămâni, dar i-a dat o replică solidă unei jucătoare redutabile pe iarbă. Moni jucase ieri finala de la Nottingham, pierdută în trei seturi contra Anei Konjuh, și a devenit a treia româncă din top 50, urcând până pe locul 49.

Meciul Irinei Begu a fost însă un heartbreaker. Irina și Daniela Hantuchova au luptat vreme de două ore și 46 de minute, într-un meci cu o mulțime de răsturnări de situație. Irina a luat primul set, apoi a revenit de la 3-5 în setul secund, împingându-l în tiebreak. Aici a început drama: Hantuchova, fostă campioană la Birmingham, a condus cu 5-1 și 6-3, dar românca a salvat un total de șase mingi de set, având la rândul ei și una de meci. Slovaca a luat însă tiebreak-ul cu 12-10. 

În decisiv, Irina a condus cu 3-1, iar la 4-3 a avut trei șanse de break. Ar fi servit pentru meci, dacă ar fi concretizat măcar una, dar n-a reușit; imediat după, și-a pierdut serva, iar Daniela a reușit să închidă meciul și să se califice în runda următoare.

La Halle, Florin Mergea și Rohan Bopanna continuă șirul victoriilor pe iarba germană: au trecut cu 10-8 în decisiv de Rosol/Stakhovsky, și îi vor întâlni în sferturi pe Draganja/Kontinen.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi