Simona pornește cu Osaka sau Azarenka la Roma, locul unde a început totul. Tablou tare în ultima bătălie a fetelor înainte de Paris

Treizecizero | 11 mai 2018

Irina Begu, semifinalistă la Roma în 2016, Sorana Cîrstea și Mihaela Buzărnescu sunt toate pe tabloul de la Roma cu trageri ofertante, în căutarea unor noi rezultate importante pe zgură. Circuitul se mută așadar la Roma, unde ne vom despărți și de Roberta Vinci, care se retrage după acest turneu.

Madridul nu e încă gata, dar circuitul feminin, cu tot cu liderul și cu numeroasele sale fire narative se pregătește deja de tranziția nemiloasă către Roma. Un turneu Premier 5, cu o zgură ceva mai lentă și cu un alt tablou burdușit cu jucătoare valoroase.

Tragerea la sorți a Simonei Halep e un exemplu în acest sens. Liderul mondial, care are bye în primul tur, va reveni pe teren după cele câteva zile de respiro de după eliminarea de la Madrid contra învingătoarei dintr-un meci dur pentru turul 1: Naomi Osaka – Victoria Azarenka. Dar așa stau lucrurile în astfel de turnee, unde până și simpla prezență pe tablou se poate dovedi o provocare dificilă pentru destule jucătoare competente.

Cu Azarenka, Simona nu s-a întâlnit niciodată pe zgură; ea a câștigat ultimele două întâlniri cu Vika (US Open 2016, Wimbledon 2017), după ce le pierduse pe primele două, tocmai în 2012. Cu Osaka, Simona a pierdut recent în semifinalele de la Indian Wells, după ce câștigase primele trei meciuri cu talentata japoneză; primul dintre ele a fost și singurul pe zgură, în turul III la Roland Garros 2016.

Dacă totul va fi bine pentru Simona, turul al treilea la Roma i-ar putea-o aduce pe Carla Suarez Navarro, cu care a jucat la Roma un meci destul de faimos în rândurile fanilor ei, e vorba de semifinala din 2015, pierdută după ce a controlat clar prima parte a meciului. De atunci, head-to-head-ul Simonei cu Carla a ajuns la un foarte zdravăn 7-5, incluzând și un remarcabil 6-1, 6-1 anul trecut, pe zgura de la Roland Garros, e drept, cu CSN revenită recent după o accidentare. Alte alternative din acea parte a tabloului: Rybarikova, Keys, Pavlyuchenkova, jucătoare cu care Simona nu a avut emoții mari de-a lungul timpului.

În sferturi, adversara s-ar alege cel mai probabil între Caroline Garcia, semifinalistă azi la Madrid, sau Sloane Stephens, a cărei formă e mereu incertă, deci implicit periculoasă. Tot pe aici: Sara Errani, finalistă în 2014, care nu mai e de multă vreme o amenințare pentru nimeni, dar care va încerca să folosească acel 5 la sută pe care ți-l dau meciurile de acasă.

Sfertul al doilea al tabloului, de unde s-ar alege oponenta din semifinale pentru Simona, e dominat de Garbine Muguruza, dar mai cuprinde și o sumedenie de alte jucătoare redutabile, în frunte cu Maria Sharapova, campioană aici în 2011, 2012 și 2015. Tot acolo, Jelena Ostapenko sau Petra Kvitova, dar care probabil nu va mai fi o amenințare după traseele consecutive de la Praga și de la Madrid, plus condițiile mai puțin prielnice ei (later edit: s-a retras din turneu, după titlul de la Madrid).

Larg deschis cercul de potențiale adversare în finală, dacă Simona va absolvi partea ei de tablou. Să zicem doar că o reeditare a finalei de anul trecut cu Elina Svitolina e perfect plauzibilă.

Dincolo de finala din 2016, Simona mai are semifinale aici în 2015 (cea menționată, pierdută la CSN) și, bineînțeles, cea faimoasă din 2013.

Atunci a început, de fapt, toată povestea acestor ani cu Simona. Venită din calificări, Simona a început prin a o învinge pe Svetlana Kuznetsova, apoi a bătut-o prima dată în carieră pe Agnieszka Radwanska, depășindu-și un obstacol personal important. A mai trecut apoi de Roberta Vinci și de Jelena Jankovic înainte de a fi oprită de Serena Williams în semifinale. Ce a urmat, se știe. Simona a câștigat șase titluri în continuarea acelui sezon și s-a lansat în cursa spre Top 10, unde avea să intre în ianuarie, anul următor, și de unde n-a mai ieșit până azi, cea mai lungă serie activă la acest moment.

Citește și: Simona Halep și presa de tenis. Cronica formării ei, prin ochii jurnaliștilor străini. Despre percepții și recunoaștere

*

Va fi o dublă întâlnire între România și China pe tablou: Mihaela Buzărnescu o va întâlni pe Shuai Zhang, iar Irina Begu, pe Shuai Peng. Irina n-a mai întâlnit-o pe Peng, în vreme ce Mihaela e într-una din rarele situații de la ascensiunea ei încoace când își știe adversara. A mai jucat două meciuri, la nivel inferior, cu Zhang, ambele pierdute. Unul în calificările RG 2012, altul în finala unui 100k de la Tokyo, 2017, pe hard.

O victorie i-ar readuce Mihaelei o adversară cu nume, în fața căreia a avut deja succes în acest sezon; e vorba de Jelena Ostapenko, cea cu care a obținut (la Doha) prima ei victorie a carierei versus Top 10.

La rândul ei, Sorana Cîrstea va debuta cu o jucătoare venită din calificări.

Mihaela este pe sfertul al doilea de tablou (și, deci, în jumătatea de tablou a Simonei), în vreme ce Irina și Sorana sunt în sfertul al treilea și, teoretic, s-ar putea întâlni în sferturile de finală.

Ambele au însă amenințări prin preajmă. Irina ar putea-o revedea în turul al doilea pe Angelique Kerber, cu care a avut câteva meciuri strașnice în ultimii ani (4-2 Angie). Kerber, în mare formă la începutul de an, revine după accidentare, iar zgura nu e deloc suprafața ei preferată. Ea se vede în turul 1 cu Makarova, la care pierdea, în calitate de număr 1 mondial, în turul întâi la Roland Garros, anul trecut.

În turul al treilea, Irina ar putea-o primi fie pe Karolina Pliskova, fie pe Kiki Bertens, dar cum traseele celor două s-au lungit serios la Madrid, rămâne de văzut în ce formă se vor prezenta (dacă se vor prezenta) la Roma.

Sorana, la rându-i, ar putea-o revedea în turul al doilea pe Daria Kasatkina, cu care doar ce a jucat la Madrid. Elina Svitolina ar fi la orizont pentru turul al treilea.

Afară de traseele recente ale Simonei la Roma, cealaltă româncă ajunsă departe în edițiile recente este Irina Begu, care a jucat semifinalele în 2016, după un traseu care a cuprins și o victorie la Azarenka. Irina a cedat atunci la Serena.

*

Am trecut, deja, prin primele trei sferturi ale tabloului fetelor; rămâne al patrulea, unde locuiește Caroline Wozniacki, favorită 2, și care are ceva spațiu de manevră, într-o zonă cu jucătoare în formă discutabilă: Venus Williams, Svetlana Kuznetsova, Kiki Mladenovic sau Anastasija Sevastova. E o oportunitate bună aici pentru Anett Kontaveit, poate și pentru Laura Siegemund, dacă va reuși să-și ducă magia de la Stuttgart și în alte părți.

Și tot aici îi vom zice Ciao Robertei Vinci, veterana care a mai rămas prin circuit în ultimele luni doar ca să ajungă la ora acestui turneu, la care se va retrage. Finalista US Open 2015 va juca în primul tur cu o jucătoare venită din calificări, iar ținând cont de forma ei recentă, sunt mici speranțe că-și va prelungi șederea pe ultimul ei tablou.

 

https://twitter.com/InteBNLdItalia/status/994984221025488897

Foto: Jimmie48Photography

***

 

Oferte de neratat în Shop-ul 30-0!

 

1. Tricoul 30-0 Tee

Un tricou cu un design fresh, cu un copy subtil, cu care ieși din rând și îți faci cunoscută apartenența, ca fan, la sportul cu cel mai atipic sistem de scor din lume. Și la site-ul cu cel mai simpatic nume 😉

Ia-l de aici, pe negru, pe gri sau pe alb.

 

2. Pachetul Play: albumul Simona de Păstrat + tricou

Vrei să iei albumul Simona de Păstrat și să faci și o afacere bună? Pachetul ‘Play’, disponibil în Shop-ul 30-0 aici, îți aduce la un preț excelent albumul plus un tricou la alegere, dintre ‘Play Hard’ și ‘My Forehand’, ceea ce-ți asigură o reducere consistentă din prețul cumulat al celor două produse. Ofertă disponibilă un timp limitat!

Completează-ți comanda cu unul dintre stickerele și magneții 30-0 ca să treci de 130 de lei, limita de la care primești transportul gratuit!

Verifică toată oferta din Shop AICI

 

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi