Simona pierde al doilea an la rând cu Siegemund la Stuttgart. Și Irina se oprește în semifinale

Treizecizero | 29 aprilie 2017

Singurul român victorios al zilei a fost Florin Mergea, care a câștigat duelul cu Horia Tecău din semifinalele de dublu de la Barcelona.

N-a fost o zi grozavă pentru fetele noastre, care au pierdut ambele semifinale în care au fost implicate.

La Stuttgart, Simona Halep n-a putut să oprească avântul Laurei Siegemund, care a reluat lucrurile de unde le lăsase anul trecut. Siegemund a pornit incredibil de repede, a atacat ce-a prins, a zorit-o pe Simona cu dropshot-urile, a fost energică, inspirată și a ținut-o pe Simona nelămurită în ce privește tactica potrivită. 4-0 s-a făcut într-o clipire. Dar, pe măsură ce românca a început să contracareze scurtele Laurei și să-și impună defensiva, lucrurile au luat rapid o turnură opusă. În continuare afișând tot meciul noul ei pokerface, o mină pozitivă și cuminte, Simona și-a înfipt picioarele în zgură și dinții în meci. Implicit, a recuperat ambele game-uri la fel de repede. La 4-3, Siegemund simțea puternic suflarea în ceafă a adversarei sale și i se plângea antrenorului ei că nu face față niciunui crosscourt de la Halep, atât ca viteză, cât și unghi.

Când momentumul părea să se întoarcă în favoarea ei, Simonei i-ar fi prins bine un serviciu care s-o ajute un pic. Nu l-a găsit, în plus a făcut două erori ușoare de pe baseline; a durut mult în special cea de la 30-40, când se pregătea să închidă un punct frumos construit, Siegemund era ieșită din punct, dar românca a trimis prea energic, mult în out. Deși a mai recuperat o dată break-ul, Simona n-a putut să-l apere; cum avea s-o facă și mai târziu, Siegemund a atacat la fiecare punct mare, în momentele în care simțea că se împarte meciul.

Setul secund a fost inconsistent de ambele părți; fiecare și-a arătat calitățile, niciuna n-a prins ceva momentum pe serviciu, dar dezbaterea e dacă datorită retururilor sau din cauza serviciilor. Mai degrabă, prima variantă. Într-un set neomogen, cu multe break-uri, Simona a fost prima care a consolidat unul. La 5-4, ea a urcat la 40-15, dar de aici a început rapid o coborâre dramatică, care-i posibil să fi fost declanșată și de acel forehand în fileu, a doua eroare neforțată importantă a Simonei într-un moment cheie al acestui meci. Siegemund a făcut trei puncte mari de tot și restul a fost istorie, cu Laura regăsind același tenis energic, creativ și agresiv din primele patru game-uri. Avusese nevoie doar de o scânteie ca să regăsească aceeași forță de la început și pentru trasul liniei.

6-4, 7-5 pentru Siegemund, care va juca finala de la Stuttgart pentru al doilea an la rând. Adversară îi va fi Kiki Mladenovic, care a oprit revenirea Mariei Sharapova, învingând-o în trei seturi: 3-6, 7-5, 6-4. Este a treia finală a anului pentru Mladenovic, în vreme ce Sharapova nu-și asigură locul în calificările Roland Garros și va avea nevoie de wildcard inclusiv pentru acel tablou, punând astfel o greutate și mai mare pe decizia FFT din 16 mai.

Cifrele meciului sunt echilibrate: românca a făcut doar opt puncte mai puțin decât câștigătoarea – 62 vs 70. Simona a încheiat cu un bilanț de 17 lovituri direct câștigătoare contra a 15 erori. Siegemund a avut un raport de 26 W / 28 UE. A fost însă clasicul caz în care contează câte puncte importante iei, iar Simona le-a ratat pe cele care contau. Era, însă, interesant de văzut ce s-ar fi întâmplat în decisiv, dacă s-ar fi ajuns acolo, pe măsură ce Simona s-ar fi simțit și mai în largul ei în meci. Rămâne regretul că nu a putut duce la capăt revenirea din primul set; rămân cele câteva schimburi în care, vechea problemă, a trimis direct în racheta adversarei; rămân și reacțiile bune la fileu când a fost (nevoită să ajungă) acolo. Rămâne, per total, sentimentul dulce-amar al acelor câteva momente în care Simona a arătat, pe alocuri autoritar, diferențele de clasament și de anvergură dintre cele două. Au fost însă prea puține ca să depășească o adversară mai inspirată și mai înfometată azi.

Semifinala de la Stuttgart e, însă, fără îndoială, un pas încurajator. Urmează acum câteva zile de pauză, apoi pregătirea și intrarea într-una dintre cele mai dure serii de turnee ale anului: Madrid – Roma – Roland Garros.

https://twitter.com/WTA/status/858373227743031297

https://twitter.com/WTA/status/858374056705380352

https://twitter.com/WTA/status/858381863844364290

https://twitter.com/WTA/status/858383177076793344

https://twitter.com/WTA/status/858388693618380800

În semifinalele de la Istanbul, Irina Begu a cedat clar cu Elise Mertens, 6-1, 6-1, în reeditarea meciului celor două de la București, din februarie, pierdut mult mai strâns de Irina, în trei seturi. Dulce-amară și săptămâna Irinei: pe de o parte, prima semifinală de la Florianopolis e clar încă un pas înainte, după cele făcute la Charleston și victoria importantă de la Mamaia. Pe de altă parte, multe seturi pierdute clar în această săptămână și meciuri începute greu. Efortul de a le întoarce a costat-o până la urmă. Irina va fi săptămâna viitoare pe tabloul de la Rabat.

La Barcelona, Florin Mergea – alături de A.Qureshi – a câștigat duelul românesc de dublu cu Horia Tecău – și JJ Rojer – 6-3, 5-7, 14-12 în decisiv, și va juca prima lui finală de la Rio încoace. Florin reduce astfel la 10-2 scorul întâlnirilor în circuitul ATP cu Horia. Câștigătorii au avut nevoie de șapte mingi de meci ca să închidă un supertiebreak în care au condus cu 9-6. În prima lor finală împreună, Mergea și Qureshi îi vor întâlni pe Petzschner/Peya.

 

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi