Simona luptă grozav, scoate la capăt meciul cu Pavlyuchenkova! Revine pe teren tot azi cu Venus, care a scos-o pe Sorana

Radu Marina | 9 august 2018

Fără a fi la un nivelul fizic optim și având în față o adversară care a dat tot ce a avut mai bun astăzi, Simona Halep își continuă dominația asupra Anastasiei Pavlyuchenkova, obținând a opta victorie consecutivă în fața rusoaicei, după 7-6, 4-6, 7-5. Simona a revenit de la 2-4 în decisiv, asta după ce salvase o minge de dublu break la 0-2, și a sprintat excelent pe linia dreaptă

Simona Halep a scos cu bine la capăt un meci complicat cu Anastasia Pavlyuchenkova, 7-6 (9), 4-6, 7-5, în trei ore și 7 minute. Meciul, contând pentru turul al doilea, a fost întrerupt de ploaie seara trecută, la 4-3 pentru rusoaică în primul set. La reluare, Simona a luat primul set în tiebreak, cu 11-9, la a patra minge de set, după ce a salvat, la rândul ei, o șansă de set.

În setul doi, un singur break și ceva mai multă inițiativă au făcut diferența: Pavs a sprintat la momentul oportun și apoi a luat momentul excelent în decisiv, transformându-l într-un break avans. Ar fi putut fi dublu break pentru rusoaică, dar Simona, în dureri din cauza unor bătături pentru care a primit îngrijiri, s-a agățat cumva și și-a făcut serviciul. La fel s-a agățat și ceva mai târziu, când Pavlyuchenkova domina autoritar și amenința în continuare cu desprinderea. Apoi, dintr-o dată, Simona a produs un game fantastic la 4-3 pe serviciul advers, apărându-se imposibil la unele mingi ale rusoaicei și obținând break-ul. L-a consolidat, iar la 4-5, când Pavlyuchenkova a venit iar la serviciu, rusoaica a replicat la rându-i bine.

Dar la 5-6, combinația dintre head-to-head-ul covârșitor al Simonei (7-0 înainte de acest meci) și presiunea momentului s-a dovedit prea mult de trecut pentru rusoaică; ea pierde, deși a făcut per total un meci foarte bun, dar Simona și-a dovedit încă o dată capacitatea de luptătoare și știința jocului.

Simona va reveni pe teren în această noapte, când o va întâlni pe Venus Williams, într-un meci care va fi despre gestionarea resurselor în puținul timp de pauză. Ar fi putut fi un duel românesc la nivel înalt, primul între ea și Sorana Cîrstea din 2010 încoace. Dar Sorana n-a putut trece de Venus, 7-6, 6-4.

Venus conduce cu 3-1  în head-to-head-ul cu Simona, dar ultimul meci datează din 2015. Trei din cele patru meciuri s-au jucat pe zgură.

*

N-a fost frumos, probabil nici sănătos, dar o victorie rămâne o victorie. Și dacă adăugăm puțin context, atunci ea se arată chiar foarte prețioasă: o confruntare întinsă pe două zile, o Simona aflată la primul meci după o pauză lungă, cu mici probleme fizice și o adversară care s-a autodepășit, făcând, probabil, cel mai bun meci al său din ultima vreme. Sunt factori care odată cumulați pot deraia pe aproape oricine, chiar și pe cineva care are un ascendent moral reprezentat de șapte victorii în șapte meciuri, majoritatea obținute relativ facil.

Acesta a fost, de altfel, și cel mai echilibrat meci din cele șapte, fiind pentru prima dată când Pavlyuchenkova a fost atât de aproape să câștige contra Simonei. Și totuși, deși a condus o mare parte din meci și nu a lăsat garda jos aproape niciun moment, senzația că îi va fi greu să ducă treaba la bun sfârșit plutea în aer, chiar și când avea un avans de două game-uri în decisiv, picta tușele și părea în control total.

De regulă, atunci când există un astfel de dezechilibru la întâlnirile directe, există două tendințe. Prima: jucătorul care duce în spate seria de înfrângeri e apăsat de greutatea aceasta a eșecurilor și devine extrem de nesigur și fără încredere, caz în care meciul se încheie rapid. Și a doua: oricât de motivat ar fi să șteargă impresia și oricât de sus ar ajunge nivelul său, la un moment dat, partea mentală va începe să-i joace feste.

Întâlnirea de astăzi s-ar încadra în a două situație; Pavs a stat aproape de Simona timp de trei ore și a dominat de la finalul setului doi și până aproape de linia dreaptă, i-a expus serviciul doi, și-a creat nenumărate șanse și a fost aproape de victorie, dar nu și-a putut convinge mintea că poate câștiga acest meci. Au fost suficiente câteva mici semnale trase de Simona, care i-a transmis că încă e acolo și se luptă, pentru a o face să clacheze și să apară dubiile.

Desigur, Pavs a impresionat și pentru că fost lăsată să-și pună în valoare tenisul. Simona a fost departe de nivelul ei obișnuit, atât fizic cât și din punct de vedere al tenisului; și-a găsit foarte greu ritmul, a avut probleme în a-și găsi echilibrul între agresivitate și precizie, iar serviciul nu a ajutat-o.

Dar când toate astea absentează, defensiva a fost acolo s-o salveze și, într-un final, să-i câștige meciul. Revenirea de la 2-4 în decisiv a fost reușită pe fondul unei apărări uluitoare. A stat acolo, a strâns din dinți, a întors încă o minge și încă o minge și, în final, a obținut rezultatul dorit: rusoaica a forțat, a devenit nesigură, a greșit sau a predat controlul în punct. Simona a fost promptă în a face tranziția în atac pentru a închide, atunci când situația s-a prezentat.

Urmează, tot azi, în sesiunea de seară, o reîntâlnire cu Venus Williams, pe care a învins-o o singură dată în patru meciuri. Ultimul lor meci jucat a fost în urmă cu trei ani, pe zgura de la Roma cu victoria categorică a Simonei (6-1, 6-2).

Venus a a trecut în două seturi de Sorana Cîrstea, 7-5, 6-4, după un meci în care a trebuit să sape adânc pentru a găsi cele mai eficiente răspunsuri în fața româncei. S-a văzut condusă cu 2-4 și mingi de 2-5 în primul set, a fost dominată clar în multe schimburi, dar în final, Venus a fost Venus și a făcut ceea ce a făcut și Simona: a găsit o cale de a ieși la suprafață, deși tenisul ei n-a arătat deloc grozav.

Sorana a început meciul furibund, împrăștiind în stânga și-n dreapta lovituri câștigătoare după lovituri câștigătoare și taxând fiecare serviciu doi al lui Venus. Americanca a fost asaltată din toate părțile și pentru o vreme s-a văzut în situația de a nu găsi soluții: serviciul Soranei a mers excelent, returul de asemenea, iar break-ul obținut de Cîrstea încă din debutul meciului părea suficient pentru primul set.

N-a fost așa. La 5-4, când Sorana a avut șansa de a servi pentru primul set, brusc serviciul a căzut, au apărut dublele, iar Venus a simțit imediat că e momentul să pluseze și să pună presiune, ceea ce i-a adus egalarea, și mai apoi și primul set.

De la acel moment, soarta meciulu a părut decisă: Sorana nu a mai putut accesa același nivel și nu a mai crezut suficient că poate reveni, iar Venus s-a încărcat, a început să-i ghicească jocul Soranei și totul a căpătat sens pentru ea.

Deși învinsă, jocul Soranei, per total, nu arată deloc rău. La un moment dat, lucrurile vor începe să se lege. Se vede că își dorește, că muncește, dar încă mai sunt piese din jocul ei care trebuie să-și găsească locul. Horia Tecău spunea la un moment dat, când și el trecea printr-o astfel de fază (Wimbledon 2017) că lucrul cel mai important, într-o astfel de situație, când simți că joci bine, dar victoriile nu vin e să continui să crezi și să te agați de orice lucru pozitiv. E ceea ce îi rămâne de făcut Soranei.

Foto: Jimmie48Photography

 

 

***

NOU, de la 30-0! Tricoul „N-o să”, despre cum să te ridici împotriva oricărei preconcepții

Un tricou cu un design ultramodern, care transmite un mesaj puternic. Inspirat de titlul câștigat de Simona Halep la Roland Garros, „N-o să” este tricoul care nu mai are nevoie de nicio explicație. Când toată lumea îți spune că n-o să reușești, ambiționează-te și arată-le că se înșală. Apoi inspiră-i pe alții!

Atenție: PRECOMANDĂ! Ediție limitată: doar 200 de bucăți. Preț promoțional primele 36 de ore. Livrări din 25 august.

Precomandă tricoul „N-o să” de aici.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi